Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/haus-renovieren-kosten) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Huis renoveren - wat zijn de kosten?

huis-renovatie-kosten

Renovatiewerkzaamheden in het huis zijn onvermijdelijk. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten doorgaans worden gemaakt.

Vraag: Is het nog steeds de moeite waard om een ​​heel oud gebouw te renoveren - of is het beter om meteen een nieuw te bouwen?

Kostentracker-expert: deze vraag wordt keer op keer gesteld, maar kan nauwelijks op die manier worden beantwoord.

Oude en zeer oude gebouwen, zoals vooroorlogse gebouwen, zorgen natuurlijk voor enorme renovatiekosten. Bij dergelijke gebouwen wordt hier in de regel echter al rekening mee gehouden.

Men moet er echter rekening mee houden dat de sloop van het gebouw alleen al veel geld kost. In sommige gevallen kunt u 200 EUR per m² of zelfs meer verwachten.

Daarna moet het opnieuw worden opgebouwd - met alle bijkomende kosten, architectenhonoraria en alle andere kosten.

Als je beide kosten bij elkaar optelt, is een complexere renovatie meestal de moeite waard - tenzij het oude gebouw eigenlijk al grotendeels vervallen en niet meer bewoonbaar is.

huis-renovatie-kosten

Sommige renovaties betalen zich in de loop der jaren terug

Met alle kleine beschadigingen zijn renovaties natuurlijk zeker de moeite waard. Het belangrijkste hierbij is om de kosten hiervoor op lange termijn te plannen - hetzij via een voldoende hoge onderhoudsreserve die je maandelijks spaart, hetzij via een afschrijving voor energetisch effectieve renovatiemaatregelen - door renovaties zo uit te voeren dat je dan ook voelt comfortabel op de lange termijn door lagere energiekosten betaald krijgen.

Vraag: Wat kost een verbouwing in het algemeen?

Kostentracker-expert: Het is onmogelijk in algemene termen te zeggen - het hangt altijd af van de staat van het gebouw en de nodige renovatiemaatregelen.

Grote ruimtes die vaak aan renovatie toe zijn, zijn voornamelijk:

 • top, dak
 • facade
 • venster
 • Verwarmingssysteem
 • Baden
 • Keukens
 • kelder, kelder

Zeker als er vocht in de kelder of een lekkend dak zit, moet dit zo vroeg mogelijk worden aangepakt om grote, onvermijdelijke vervolgschade aan het gebouw te voorkomen.

Hieronder staan ​​enkele gemiddelde kosten voor individuele renovatiemaatregelen:

Renovatiemaatregelkosten
Nieuwe bekleding van het dakongeveer 100 EUR per m² tot 140 EUR per m²
Nieuwe dakbedekking inclusief isolatieongeveer 150 EUR per m² tot 200 EUR per m² dakoppervlak
nieuw raamMinstens 500 EUR - 600 EUR, in het geval van een hoogwaardig ontwerp, het dubbele
Isoleer vloerplatenca. € 300, - per m² - € 400, - per m² plafondoppervlak
nieuw verwarmingssysteemongeveer 10.000 EUR - 25.000 EUR afhankelijk van het type verwarming
Boiler vervangen (modernisering)ongeveer € 5.000 - € 10.000
Volledige vernieuwing van het elektrische systeemongeveer 70 EUR per m² woonoppervlak
Nieuwe bepleistering van de gevelca. 50 EUR per m² geveloppervlak, meer bij ernstige schade
ETICS op de gevelongeveer 130 EUR per m² - 140 EUR per m² (gemiddeld)
Isolerende klinker op de gevelongeveer 180 EUR per m² - 200 EUR per m²
Herstel van de rioolbuizenvanaf ongeveer 1.000 euro per verdieping, vaak hoger
Kelderrenovatie, compleetongeveer 500 EUR per m², soms hoger

Dit zijn slechts gemiddelde waarden voor individuele metingen. De werkelijke kosten kunnen in individuele gevallen hoger of lager zijn, afhankelijk van de omvang van de schade in de woning.

Vraag: Van welke factoren zijn renovatiekosten doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: hierbij spelen verschillende factoren een rol waarmee altijd rekening moet worden gehouden:

 • de staat van het onderdeel
 • de omvang van de totale schade
 • de doelstellingen van de renovatie (energetische renovatie, behaalde U-waarden, optische hoge kwaliteit)
 • hoeveel persoonlijk werk u doet en welke mogelijkheden er zijn voor persoonlijk werk
 • of er subsidie ​​kan worden aangevraagd (meestal alleen mogelijk bij energiezuinige renovatie)

Bij de individuele renovatiekosten moet met al deze factoren rekening worden gehouden.

Vraag: Hoe krijgt u een beter overzicht van de komende renovatiemaatregelen en de gemaakte kosten?

huis-renovatie-kosten

Een renovatie moet worden gepland met professionele hulp

Kostentracker-expert: Het kan de moeite waard zijn om contact op te nemen met een bouwdeskundige en een woningtaxatie en een renovatieplan te laten maken.

Met behulp van de kennis van de expert krijgt u niet alleen een overzicht van wat er werkelijk moet gebeuren en wat het meest urgent is, u krijgt ook een geschatte kostenraming voor de individuele maatregelen.

De wijsheid is ook hier van toepassing: “Vele wegen leiden naar Rome”. In sommige gevallen kan het met deskundige hulp mogelijk zijn om goedkopere of gemakkelijkere manieren te vinden om het ene of het andere punt op te lossen.

Bij het renoveren van een kelder is het niet altijd nodig om te graven - er kunnen ook andere, bijna even effectieve opties zijn, maar die kosten aanzienlijk minder. Maar het is vaak moeilijk om dit in te schatten zonder professionele hulp.

De kosten voor de taxatie en hulp bij het opstellen van het plan worden doorgaans goed geïnvesteerd - ze helpen om later dure fouten te voorkomen en doen eigenlijk eerst de belangrijkste dingen zodat er geen verdere schade ontstaat.

Als bouw- of renovatieondersteuning komen ook een deel van deze kosten in aanmerking. Een energetisch advies dient zoveel mogelijk te worden meegenomen, omdat energetisch effectieve maatregelen ervoor zorgen dat in de toekomst stookkosten bespaard kunnen worden en de renovatiekosten deels zelf kunnen worden afgeschreven. Energieoverleg komt ook in aanmerking.

Bij het renoveren van de badkamer of keuken dient u altijd voorzichtig te werk te gaan - het heeft geen zin om een ​​nieuw keukenblok en een nieuwe vloerbedekking te plaatsen als de leidingen daadwerkelijk vervangen moeten worden omdat ze verouderd of gedeeltelijk verstopt zijn.

Ook bij het plannen van een nieuwe keuken of badkamer kunt u vertrouwen op badkamer- of keukenplanners. Ze hebben vaak aantrekkelijke oplossingen waar je misschien niet eens aan denkt.