Een 4-gezinswoning bouwen: wat zijn de kosten?

4-gezinswoning-bouwkosten

Meergezinswoningen zijn iets goedkoper dan meerdere eengezinswoningen. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten te verwachten zijn voor de bouw van een 4-gezinswoning.

Vraag: Wat kost een 4-gezinswoning?

Kostentracker-expert: dat kan niet over de hele linie worden gezegd. De kosten zijn sterk afhankelijk van de grootte en het type huis.

Er kunnen verschillen in kosten zijn, afhankelijk van:

  • of er een geprefabriceerde woning wordt gekocht
  • een solide huis wordt steen op steen gebouwd volgens eigen plannen en ideeën
4-gezinswoning-bouwkosten

De prefabbouw is natuurlijk ook de goedkoopste optie voor een 4-gezinswoning

De kosten voor een geprefabriceerd appartementsgebouw variëren van ongeveer 1.400 EUR per m² tot 1.900 EUR per m² . Hoogwaardige varianten kunnen bovendien ruim € 2.000, - per m² woonoppervlakte kosten.

Voor een meergezinswoning in solide constructie die individueel gepland is, zijn de kosten zelden minder dan 2.000 EUR per m².

In beide gevallen zijn de zuivere bouwkosten bedoeld - kosten voor het onroerend goed en de ontwikkeling zijn nog niet meegerekend. Bijkomende kosten, zoals de kosten van hypotheekverstrekking, worden ook gemaakt.

Kostenvoorbeelden uit de praktijk

Enkele voorbeeldprijzen voor geprefabriceerde meergezinswoningen van verschillende aanbieders.

WoonruimteUitvoering, dakvormUitrustingskenmerkenPrijs turnkeyPrijs per m² woonoppervlak
432 m²KubuswoningGeprefabriceerd solide huis, drie verdiepingen, plat dakAanpasbare plattegronden, hoogwaardige apparatuur, turnkey741.000 EUR1.715 EUR per m²
380 m²klassieke constructie2,5 verdiepingen tellend zadeldakDakbalkons, turnkey730.000 euro1.921 EUR per m²
316 m²Stadsvillatwee verdiepingen tellend schilddakaanpasbare plattegronden, hoekbalkons, turnkey562.000 EUR1.778 EUR per m²

Dit zijn individuele, individueel geselecteerde kostenvoorbeelden van verschillende aanbieders. De kosten voor andere huismodellen - zelfs die van dezelfde grootte - kunnen variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een 4-gezinswoning afhankelijk?

Cost tracker expert: want de kosten zijn doorslaggevend:

4-gezinswoning-bouwkosten

De prijzen voor 4 eengezinswoningen lopen sterk uiteen

  • of het nu een geprefabriceerde woning is of een individueel ontwerp
  • welke maat is gekozen
  • of het huis nu onderkelderd is of gewoon op een vloerplaat
  • welke afwerkingsnorm wordt gekozen voor de prefab woning (turnkey, afwerkwoning)
  • welke standaard is gekozen voor de uitrusting (eenvoudig, luxe, luxe)
  • welke extra bouwkosten worden gemaakt (meestal tussen 10% en 20% van de zuivere bouwkosten)
  • welke vastgoedkosten en welke ontwikkelingskosten worden gemaakt
  • welke kosten worden gemaakt voor het ontwerp van de buitenvoorziening

Vraag: Waar moet rekening mee worden gehouden bij het overwegen van de huisgrootte?

Kostentracker-expert: in tegenstelling tot eengezinswoningen is in appartementsgebouwen niet de hele oppervlakte van het huis woonruimte. Er moet altijd rekening gehouden worden met de grootte van de zogenaamde gemeenschappelijke ruimtes (trappenhuizen, zijkamers). Ze verminderen de grootte van de bruikbare leefruimte.

Vraag: Speelt de constructie van de woning, bijvoorbeeld de dakvorm, een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: in het geval van geprefabriceerde huizen is de prijs nauwelijks af te leiden uit de bouwwijze of de ontwerpkenmerken. De kosten worden individueel berekend door de aanbieder, zelfs huizen met vergelijkbare ontwerpen kunnen zeer verschillende prijzen hebben.

Bij een zelf gepland ontwerp spelen de uitvoeringsdetails echter wel een rol. Een schilddak kost meer dan twee keer zoveel als een plat dak. De keuze van het bouwmateriaal is ook bepalend voor de kosten.

Vraag: Welke bijkomende kosten moet u berekenen voor een kelder?

Kostentracker-expert: afhankelijk van het type en het ontwerp van de kelder kan dit verschillen. In vergelijking met de basisplaat moet u echter rekening houden met minstens 30.000 EUR tot 50.000 EUR extra kosten voor de kelderconstructie. Dat kan aanzienlijk meer zijn, vooral bij grotere oppervlakten.

Vraag: Welke kosten moeten worden geschat voor parkeerplaatsen?

Kostentracker-expert: als het een verhard gebied is, moet u uitgaan van ongeveer 100 EUR per m² tot 200 EUR per m². Geasfalteerde oppervlakken zijn meestal iets goedkoper, maar u kunt ruwweg ongeveer 100 EUR per m² verwachten inclusief alle ondersteunende werkzaamheden (graafwerkzaamheden, onderbouw, funderingslaag).

Indien er een ondergrondse parkeergarage komt, bedragen de kosten in ieder geval enkele duizenden euro's per parkeerplaats.