Welke kosten moet ik verwachten voor een grafsteen?

grafsteen kosten

Grafstenen kunnen eenvoudig worden gehouden of, door hun vorm en inscriptie, vertellen over het leven van de overledene. Ongeacht het individuele ontwerp zijn ze een belangrijke plek om te pauzeren en te onthouden. In een interview met de kostentracker-expert praten we over hoeveel een grafsteen kost, welke varianten en materialen er zijn, en ook alternatieven.

Wat is een grafsteen?

Kostentracker: een grafsteen is een machine of handgemaakte natuursteen. In alle wereldreligies dient het om een ​​bovengrondse begraafplaats te markeren en als een herdenkingsplaats voor de nabestaanden. In het christendom wordt het meestal aan het hoofdeinde geplaatst.

Meestal draagt ​​de steen een belettering: naast de naam worden de geboortedata en de sterfdata in de steen uitgehouwen of met metalen letters eraan vastgemaakt. Het is vaak versierd met ornamenten of symbolen die verband houden met het leven of het geloof van de overledene.

Wat kost een grafsteen?

Kostentracker: de kosten van een grafsteen variëren enorm. Ze zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte of het aantal gebruikte letters. Het gekozen materiaal is een belangrijke kostenfactor. Graniet is meestal aanzienlijk goedkoper dan marmer, en aanvullende diensten zoals uitgebreide symbolen maken de steen ook duurder. De vorm heeft ook invloed op de prijs. Een rechte bovenrand is meestal duurder dan een ronde, omdat de steenhouwer meer tijd nodig heeft om te werken.

Omdat de kosten van de grafsteen van zoveel individuele factoren afhangen, kan de volgende tabel alleen als grove richtlijn dienen:

Kostenoverzichtprijs
Grafsteen400 tot 5.000 EUR
Letter, gesneden of gezandstraald10 - 15 EUR per brief
subliem gesneden18 - 28 EUR per brief
Aantrekken15 - 45 EUR per brief
Verzonken symbolen50 - 250 EUR
Sublieme symbolen150-300 EUR
toegepaste symbolen50 - 500 EUR
bijpassende grafgrens150 - 700 EUR per lopende meter
Vervoerskosten10 - 150 EUR

Gemiddeld moet je voor de grafsteen rekening houden met kosten in het middelste bereik van vier cijfers. Deze kunnen echter ook veel hoger zijn, bijvoorbeeld als een kunstenaar de opdracht krijgt voor de productie.

Welke materialen zijn geschikt voor grafstenen?

grafsteen kosten

Graniet is vooral populair als materiaal voor grafstenen

Kostentracker: grafstenen zijn gemaakt van harde of zachte steen. Graniet is verreweg het meest populaire materiaal voor harde stenen. Het is zeer goed te slijpen en polijsten en heeft een zeer lange levensduur. Graniet heeft een prachtig kleurenspectrum door het ingebedde kwarts en mineralen, dat varieert van lichtgrijs tot blauw tot zwart. Als het gaat om de zorg voor grafstenen, is graniet vrij weinig veeleisend, omdat deze steen extreem weerbestendig is.

Harde rotsen zijn ook erg populair:

  • Kwartsiet
  • Mica leisteen
  • basalt
  • Gneis.

Tot de zachte stenen behoren diverse zandstenen en kalkstenen. Zelfs ongebruikelijke vormen kunnen zonder veel moeite hieruit worden uitgewerkt. De warme toon van natuurlijke zandsteen past perfect bij de rustige sfeer van een grafsite.

Ook het zeer elegante marmer behoort tot de groep zachte stenen. Net als graniet is dit materiaal verkrijgbaar in een aantrekkelijk kleurenpalet van wit tot roze tot zwart. Het wordt vaak gebruikt voor grafstenen met sculpturaal werk. In tegenstelling tot graniet ontwikkelt marmer in de loop van de jaren een bepaald patina, wat best aantrekkelijk kan zijn. Ook albast en leisteen zijn populair.

Vrijwel onbehandelde rotsblokken zijn erg individueel en geven het graf een heel natuurlijke uitstraling.

Welke vormen zijn er?

Kostentracker: de grafsteen wordt gebruikt om de greppel te ontwerpen. Afhankelijk van de vorm van het graf kan je kiezen uit verschillende varianten:

KunstOmschrijving
BreitsteinDoor zijn formaat geschikt voor dubbel- of familiegraven. De namen en data van meerdere personen kunnen worden bijgevoegd.
Rij steenDit markeert meestal een enkel graf. Het is zelden hoger dan 80 centimeter.
steleDit is een vierkante zuil die de inscripties van verschillende overledenen draagt.
Kussen steenDeze grafsteen is meestal niet hoger dan twintig centimeter. Het kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld vierkant of rond.
Urn steenDit is iets kleiner dan de andere varianten en zelden hoger dan 60 centimeter. Het heeft vaak de vorm van een balk.

Niet alle varianten zijn op alle begraafplaatsen toegestaan. Hoe de grafsteen eruit moet zien, kun je vinden in de ontwerpregels van de begraafplaats. Neem bij twijfel contact op met de administratie van de begraafplaats, die u graag zal adviseren over deze beslissing.

Welke letters zijn gebruikelijk?

grafsteen kosten

Naam en geboortedatum en overlijden worden meestal op de grafsteen vermeld

Kostentracker: de inscriptie op de grafsteen bestaat traditioneel uit de naam en de data van de verjaardag en het overlijden van de andere persoon. Voor vrouwen wordt ook de meisjesnaam gegeven. Gezegden of uw eigen rouwwoorden kunnen ook de grafsteen sieren. Symbolen zoals biddende handen, engelen, rozen of klimopranken zijn ook populair.

Moderne grafstenen worden vaak heel eenvoudig gehouden. Vaak staat hier alleen de naam van de overledene of een woord van afscheid.

De letters of symbolen worden meestal in de steen gesneden of geblazen. Zodat de belettering zich onderscheidt van de kleur van de achtergrond, is deze in kleur ingedeeld. Als alternatief kunt u ervoor kiezen om een ​​inscriptie op de grafsteen te laten zetten. Deze bestaat uit losse of aaneengesloten letters die zijn gemaakt van een metaal zoals brons, aluminium of RVS. Terwijl aluminium in de loop der jaren nauwelijks van kleur verandert, krijgen bijvoorbeeld bronzen letters een fraai patina. Dit kan regelmatig worden verwijderd, maar het kan ook bijdragen aan de bijzondere charme van de tombe.

Helaas hebben grafsteeninscripties van brons één nadeel: steeds vaker stelen dieven de inscripties, omdat de verkoop van deze grondstof veel geld opbrengt. Daarom verdwijnen ze steeds meer uit het beeld van de begraafplaats.

Heeft de grafsteen een fundering nodig?

Kostentracker: het is verplicht dat elke grafsteen een speciale fundering moet hebben. Dit zorgt ervoor dat de steen stevig in de grond wordt verankerd. De steenhouwer met wie u de grafsteen in opdracht geeft, zal meestal ook de juiste fundering leggen.

Wanneer wordt de grafsteen opgericht?

Kostentracker: Terwijl je door de begraafplaats liep, moet je hebben gemerkt dat nieuwe graven in eerste instantie zijn voorzien van een eenvoudig houten kruis. Het wordt meestal pas na ongeveer een jaar omgeruild voor de grafsteen. Dit komt doordat de aarde in het graf nog erg los is en moet bezinken.

Zo kunt u na de uitvaart de nodige rust nemen om de juiste grafsteen te kiezen. Dit heeft als voordeel dat u bij verschillende steenhouwers aanbiedingen kunt krijgen. Laat schriftelijke kostenramingen opstellen en vergelijk deze. Zo bespaart u enkele euro's op de grafsteen, die u in een aantrekkelijk grafontwerp kunt stoppen.

Kun je grafstenen recyclen en hergebruiken?

Kostentracker: dit is mogelijk en zeker niet respectloos. Als de levensduur van een graf is verstreken en het is gesloten, is de hoogwaardige grafsteen niet meer nodig. Deze worden steeds vaker door steenhouwers gekocht, bewerkt en doorgegeven aan een andere grafbezitter. Deze variant is niet alleen interessant voor erfgenamen die maar een beperkt budget hebben. Ook worden waardevolle grondstoffen bespaard, zodat het ook ecologisch de moeite waard is om na te denken over een tweede leven voor een grafsteen.

Met een gebruikte grafsteen kunt u echter alleen op materiaal besparen. De verwerking en het aanbrengen van de inscriptie zijn nauwelijks goedkoper dan bij een nieuwe steen. Met een beetje geluk vind je echter een steen die door de verwering buitengewoon aantrekkelijk is, die visueel opvalt tussen de massa en een paar euro goedkoper is dan een nieuwe tombe.

Wie moet de kosten van de grafsteen betalen?

grafsteen kosten

Gewoonlijk betaalt de erfgenaam de kosten van de grafsteen

Kostentracker: de aanname van de kosten voor de grafsteen is geregeld in paragraaf 1968 BGB. Er staat: "De erfgenaam of de erfgenamen dragen de kosten van de begrafenis van de erflater."

De erfgenamen moeten dus in ieder geval de kosten van de begrafenis en de grafsteen betalen. Deze zogenaamde kostendragende verplichting is gebaseerd op de rechtsopvolging. Indien een uitvaart in opdracht van de gemeente is gemaakt, kunnen de hiervoor gemaakte kosten worden verhaald op de erfgenamen.

Indien de overledene heeft gezorgd voor een overlijdensrisicoverzekering of een gelijkaardige verzekering, draagt ​​deze de kosten van de gehele begrafenis en dus ook de grafsteen.

Wat zijn de alternatieven voor de klassieke grafsteen?

Kostentracker: houten graven genieten momenteel weer een toenemende populariteit. Door de natuurlijke kleuring ziet hout er erg warm uit. Het materiaal laat zich uitstekend bewerken en doet in geen geval onder voor een uitgehouwen steen, bijvoorbeeld door middel van snijwerk. Houten grafstenen zijn beschikbaar vanaf 750 EUR. Uitgebreide varianten kunnen tot 4250 EUR en meer kosten. In de regel wordt robuust eikenhout gebruikt, dat nauwelijks verweerd is en er decennialang aantrekkelijk uitziet.

Weidegraven worden op steeds meer begraafplaatsen in een apart gebied gevonden. Na de begrafenis wordt er gras over het graf gezaaid. Alleen een kleine grafplaat of een kleine grafsteen herinneren aan de overledene. U kunt deze vanaf 150 EUR kopen.

De grafplaat die in veel culturen veel voorkomt, geniet ook een toenemende populariteit in Duitsland. Dit omvat het hele graf. De gewenste grafinscriptie wordt meestal op de plaat gegraveerd. De prijs voor deze variant is ongeveer wat een vergelijkbare grafsteen zou kosten.