De droom van een vaarbewijs realiseren - wat kost het?

kosten vaarbewijs

Zeilen betovert de zintuigen en biedt tegelijkertijd een unieke natuurbeleving die tegenwoordig nauwelijks te vinden is. Door achter het stuur te staan, de kracht van de wind te voelen en bijna gewichtloos over het water te glijden, kunt u het dagelijkse leven vergeten en binnen ontspannen. Wilt u verantwoord met het zeilschip reizen dan heeft u een vaarbewijs nodig, waarmee u niet alleen praktische, maar ook theoretische kennis opdoet. Maar wat kost het om dit te doen, welke lessen zijn er en mag je zonder sportbootlicentie het water op? In dit artikel lichten we al deze vragen in detail toe.

Wat zijn de kosten voor het vaarbewijs?

kosten vaarbewijs

Bepalend voor het vaarbewijs is op welk waterlichaam wordt gevaren

Kostentracker: het is niet eenvoudig om de uitgifte van vaarbewijzen bij te houden. Een veelvoud aan wettelijk vereiste en vrijwillige vaarvergunningen is voortgekomen uit de eerdere A-vergunning voor binnenmeren, B-vergunning voor zeeën en C-vergunning voor oceanen. Zo heeft u op tal van binnenmeren zoals de Ammersee, Starnberger See of Chiemsee geen vaarbewijs nodig, terwijl anderen wel minimaal een vaarbewijs nodig hebben. Veel meren van Mecklenburg, het Steinhuder Meer en andere wateren mogen alleen landinwaarts worden bevaren met een sportbootvergunning.

Deze verschillende autorisaties hebben verschillende kosten:

Kunstaanwijzingkosten
OnofficieelBasis vaarbewijs van de VDS250-1000 EUR
 Catamaran-licentie200 - 400 EUR
 Vaarbewijs voor kinderenongeveer 120 - 500 euro
OfficieelSportbootlicentie binnenzeilen en motor350 EUR en hoger
 Bodenmeer schipper patent zeilenEUR 650 - EUR 1000
 Sport kustschiplicentie SKS zeilen400 - 800 EUR

Deze prijzen kunnen slechts een globale richtlijn zijn. De daadwerkelijke tarieven zijn afhankelijk van de geselecteerde zeevaartschool, het aantal uren en de watermassa waarop de praktijklessen plaatsvinden. Zeker als u kiest voor een gerenommeerd vakantieoord of cursus of als u uw vaarbewijs op vakantie haalt in verband met een spannende zeiltocht, kunnen de kosten ook veel hoger oplopen.

Tip: aangezien er staatswateren, stedelijke wateren, verenigings- en privéwateren zijn in Duitsland en een andere instantie verantwoordelijk is voor elk waterlichaam, kunnen de rijbewijsregels sterk verschillen. Als u van plan bent om regelmatig op een bepaald meer of rivier te varen, zorg dan dat u relevante informatie inwint.

Wat leer ik in het VDS basisvaarbewijs en heeft het zin?

kosten vaarbewijs

Correct omgaan met de touwen is essentieel om te zeilen

Kostentracker: zelfs als het basisvaarbewijs niet wettelijk verplicht is, zijn er veel goede redenen om een ​​zeilcursus te volgen bij een zeilschool voordat je met de zeilboot over het water glijdt. U leert goed zeilen in een bijboot of een kleine kielboot, omdat u hierin direct en direct de reactie van de boot op uw leiderschap voelt. Elke beweging moet je zelf doen, dit traint je ook. Toch, als je wel eens leest dat het basisvaarbewijs overbodig is, dan is het om genoemde redenen een aan te bevelen basis.

De belangrijkste onderwerpen van de zeer praktijkgerichte training zijn:

 • Manoeuvres zoals zeilen zetten, afzetten en afmeren, draaien of jiben
 • Reddingsmanoeuvres
 • Zeeman knoop

Tijdens de testrit, die wordt uitgevoerd bij windkracht drie, moet u alle oefeningen en manoeuvres veilig uitvoeren. Dit houdt ook in dat u terugkeert naar uw startpunt en zelfstandig aanmeert.

Een theoretisch gedeelte maakt ook deel uit van de training. Allereerst heb je te maken met:

 • Materiële wetenschap
 • Zeilen theorie
 • veiligheid
 • Knooppunten en hun toepassing
 • Natuur en milieu.

Aan de andere kant is er op sommige zeilscholen geen uitgebreide juridische kennis aanwezig.

Afhankelijk van de duur van de opleiding wordt het vaarbewijs als compacte vakantiecursus op veel binnenmeren aangeboden, u moet rekening houden met kosten tussen de 250 en 1.000 EUR.

Tip: Zelfs als u niet officieel erkend bent, moet u nog steeds dit basisvaarbewijs tonen als u een boot wilt huren bij een zeilschool. Het is geldig voor alle binnenwateren waarvoor geen vergunning vereist is, met uitzondering van de Bodensee.

Waarom heb ik de catamaranlicentie nodig?

Kostentracker: dit dient als bekwaamheidsbewijs voor catamaranzeilers en is handig als u zo'n zeilboot wilt huren. De snellere bereikbaarheid, hogere snelheden en een bijzonder manoeuvreergedrag maken deze zeiler tot een snelle sportboot die speciale kennis vereist.

In tegenstelling tot het basisvaarbewijs is voor dit vaarbewijs een theoretische en praktische toets vereist.

Inhoud theoretisch examen:

 • Materiële wetenschap
 • Rechtenstudies
 • Zeilen theorie
 • Knopen en hun toepassing
 • Natuur en milieu

Praktische exameninhoud:

 • Hijs zeilen en red
 • Opstijgen en aantrekken
 • Snelheidsregeling
 • Stoppen
 • Sturen en zeilen met de juiste zeilpositie
 • Draaien, jibben en komen opdagen

en nog veel meer.

Met een kostprijs van 200 - 400 EUR, is de catamaranlicentie redelijk betaalbaar en vormt het een goede basis als je deze snelle boot in de toekomst wilt besturen.

Is een vaarbewijs zinvol voor kinderen?

Kostentracker: we denken in ieder geval van wel. Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar leren spelenderwijs de basiszeilvaardigheid op speciale, kindvriendelijke sloepen. In een andere cursus kun je het prestatiecertificaat van de kinderen afleggen en de kennis die je al hebt opgedaan in deze training consolideren.

Wat leer ik met de sportbootlicentie binnenzeilen en motoren

kosten vaarbewijs

Theorie en praktijk vullen elkaar aan in de training

Kostentracker: Voor het besturen van zeilboten met een motor met een vermogen van meer dan 15 pk heeft u dit officiële rijbewijs nodig. Hiermee kunt u een jacht met een lengte tot 15 meter besturen. Een vergunning voor de binnensportboot is vereist op nationale wateren zoals de Rijn en Donau, evenals op binnenwateren en meren in het buitenland.

In het theoretische deel van de training, dat u online of in een zeilschool kunt afronden, krijgt u te maken met:

 • Vaartheorie (bijv.: Afmeren en werpen, manoeuvres onder zeil, cruisen, draaien, jiben)
 • Wetten en verordeningen (rechten en plichten als schipper, binnenwatervoorschriften, etc.)
 • Scheepsbouw (bijv .: constructie van een scheepsromp, gewichtsstabiliteit)

In de praktijkopleiding verwerf je alle vaardigheden die je nodig hebt om veilig een zeiljacht te besturen.

Voorwaarden:

 • Minimum leeftijd 14 jaar
 • Voorlegging van een medisch attest voor aanvragers van een sportrijbewijs
 • Voorlegging van een geldig rijbewijs of een officieel certificaat van goed gedrag (geldt niet voor minderjarigen)

Voor deze vrij uitgebreide training moet u rekening houden met de volgende kosten:

Kostenoverzichtprijs
Kunstvergoedingen
Theoriecursus online40 EUR
Theoriecursus zeilschool40 - 80 EUR
Handboek SBF-Inland25-30 EUR
Examenpapieren20 EUR
Medisch getuigschrift20-30 EUR
Praktische cursus150-300 EUR
Examenkosten100 EUR
Examen rijden20 EUR

Daarnaast is er een flexibel aantal rijuren, waarvoor u tussen de 100 en 400 euro moet rekenen. In totaal moet u voor dit vaarbewijs rekening houden met kosten vanaf 350 euro.

Welk vaarbewijs is geldig aan de Bodensee?

Kostentracker: Om een ​​zeilboot met een zeiloppervlak van meer dan 12 vierkante meter of een motorboot met een machinevermogen van meer dan 4,4 kW te besturen, is op de Bodensee een vaarbewijs vereist.

Het is onderverdeeld in:

categorievoertuigvoorwaarden
ABoten met machineaandrijvingMinimumleeftijd 18 jaar, officiële of specialistische medische verklaring
DZeilbotenMinimumleeftijd 14 jaar, officiële of specialistische medische verklaring

verplicht.

Tip: Als u in het bezit bent van een Bodenmeer-schippersvergunning, mag u met een (gemotoriseerde) zeilboot op de Bodensee en alle (inter) nationale binnenwateren varen, mits u het schippersvergunning herschreven in de sportbootvergunning landinwaarts. Als je ook een vaartoets doet, wordt deze praktijktest erkend voor de recreatiebootvergunning voor het meer.

De theoretische en praktische opleiding voor het patent van de bootsman is zeer goed onderbouwd, wat tot uiting komt in de kosten, die tussen 650 en 1.000 EUR liggen.

Welk vaarbewijs heb ik nodig voor Berlijn?

Kostentracker: In de Duitse hoofdstad kunt u zonder vaarbewijs genieten op het water met zeilboten met minder dan 15 pk motorvermogen en minder dan 3 vierkante meter zeiloppervlak. De eerdere, moeilijk te begrijpen speciale voorschriften voor Berlijn zijn nu komen te vervallen. Voor grotere zeilboten heb je een sportbootlicentie landinwaarts nodig.

Wie heeft de SKS Sport Coast Boat-vergunning nodig?

kosten vaarbewijs

De Sportküstenschifferschein SKS is wereldwijd geldig

Kostentracker: dit vaarbewijs is een internationaal geldig rijbewijs dat vrijwillig is voor niet-commerciële doeleinden. Het is alleen verplicht als u een sportboot met meer dan 15 pk voor commerciële doeleinden of een traditioneel schip wilt besturen binnen maximaal 12 zeemijlen van de staatskust.

Dit vaarbewijs is logisch, mits je regelmatig voor de kust vaart, maar in ieder geval. Als u betrokken bent bij een ongeval of aanvaring, kunt u hiermee uw zeilvaardigheid in kustgebieden bewijzen. De kosten van 400 tot 800 euro zijn goed belegd, zeker omdat je in de cursus veel theoretische en praktische kennis opdoet.

Heeft u al een SBF-meer en kunt u aantonen dat u meer dan 1000 zeemijl heeft gevaren, dan kunt u direct de Sportseeschifferschein SSS nemen. Hiermee geeft u toestemming om uw zeilschip tot 30 zeemijl uit de kust te sturen. Bij het examen moet u theoretische en praktische vaardigheden aantonen. De kosten voor deze aanvullende training zijn ongeveer 700 EUR.

tips en trucs
Als je even wilt gaan zeilen om te kijken of deze sport bij jou past, kun je eerst een weekendworkshop volgen. Hiervoor heb je nog geen vaarbewijs nodig en verwerf je onder deskundige begeleiding de allereerste basiskennis. Bent u eindelijk gefascineerd door zeilen, dan kunt u een van de bovenstaande vaarbewijzen invullen zodat niets onbezorgd zeilplezier in de weg staat.