Huis renoveren: wat zijn de kosten per vierkante meter?

huis-renovatie-kosten-per-m2

Wie een wat ouder huis heeft gekocht of geërfd, moet eerst gaan renoveren. De kosten voor renovatiemaatregelen worden vaak onderschat. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracker welke kosten per vierkante meter je moet verwachten voor renovatiemaatregelen en waar de hoogte van de verwachte kosten van afhangt.

Vraag: Welke vierkante meters moet u berekenen voor een woningrenovatie?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk in grote mate af van de ouderdom van het huis en de technische staat ervan. Doorslaggevend voor de kosten is hoeveel u daadwerkelijk zelf doet en welk deel van het werk door gespecialiseerde bedrijven wordt gedaan.

Uitgebreide renovaties van oudere huizen kunnen tussen 300 EUR per m² tot 500 EUR per m² kosten, en aanzienlijk meer als ze in slechte staat verkeren.

Allereerst enkele richtlijnen voor typische kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

huis-renovatie-kosten-per-m2

Als het dak moet worden gerenoveerd, leidt dat al snel tot hogere kosten.

De hier vermelde kosten zijn slechts richtlijnen voor individueel werk dat doorgaans wordt uitgevoerd. In individuele gevallen kunnen de kosten voor bijzonder complexe of complexe werkzaamheden of voor bijzonder hoogwaardige uitvoering ook aanzienlijk hoger zijn. Daarentegen verlagen mogelijke persoonlijke bijdragen meestal de kosten.

werk taakVerwachte kosten per m² (richtwaarde)
Dek het dak opnieuw af zonder isolatieongeveer 90 EUR per m² tot 140 EUR per m², afhankelijk van de dakbedekking ook goedkoper of duurder
Dek het dak opnieuw af en isoleer het tegelijkertijdongeveer 150 EUR per m² tot 200 EUR per m² dakoppervlak
Vloerplafondisolatie (elk voor de kelder en de bovenste verdieping)afhankelijk van het ontwerp ca. € 30, - per m² tot € 70, - per m²
Gevelisolatie volgens EnEV-normongeveer 90 EUR per m² tot 300 EUR per m² geveloppervlak, afhankelijk van het type isolatie
Venster vernieuwen (gebruikelijke venstergroottes)Minstens 500 à 600 euro per raam, afhankelijk van het ontwerp, tot twee keer zoveel
Vernieuw de balkondeurminimaal € 600 tot € 700 en tot € 3.000 voor grote hefschuifdeuren
Vernieuw de verwarming volledigvan ongeveer 10.000 EUR tot 25.000 EUR, afhankelijk van het type verwarming
Modernisering van de verwarming (vervanging van de ketel)circa € 5.000 tot € 10.000
Kelderrenovatie, compleet met waterdichtheidtot 500 EUR per m² en meer, anders afhankelijk van de werken
Vernieuwing van de rioolbuisvanaf circa € 1.500, - per verdieping
Trap renovatievanaf circa 2.500 euro voor een nieuwe trap
Vernieuw de vloerongeveer 35 EUR per m² tot 60 EUR per m² indien uitgevoerd door een specialist, anders ongeveer 20 EUR per m² materiaalkosten
Renoveer murenvanaf ca. 15 EUR per m² tot 20 EUR per m² wandoppervlak, materiaalkosten eigen bijdrage 2 EUR per m² tot 6 EUR per m²

Deze kosten moeten worden opgevat als richtlijnen voor typisch werk. In individuele gevallen moeten uiteraard nauwkeurige berekeningen worden gemaakt om tot zinvolle kostenramingen te komen.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor de renovatiekosten van een woning?

Kostentracker-expert: zoals ik al zei, de kosten zijn sterk afhankelijk van het totale werk dat nodig is.

Voor een bepaalde woninggrootte kunt u echter de genoemde richtprijzen per m² optellen afhankelijk van de grootte van de woonruimte, het dakoppervlak en het geveloppervlak en het aantal ramen voor een ruwe kostenraming om tot een benaderende schatting te komen. van de kosten.

De grootte van de muur en het plafond kan vrij goed worden ingeschat door simpelweg de grootte van de leefruimte x 4 te nemen. Bij zeer ruime woonkamers met weinig scheidingswanden is 3,5 keer het woonoppervlak meestal een geschiktere waarde.

De grootte van het dakoppervlak kan niet worden ingeschat op basis van de woonruimte, maar kan alleen specifiek worden berekend. Om dit te doen, moet u rekening houden met de vorm van het dak en de individuele dakhelling kennen. Bij een zadeldak met een dakhelling van 45 ° is de grootte van het dakoppervlak bijvoorbeeld 1,41 keer het basisoppervlak plus de oppervlakten voor de dakoverstekken.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het renoveren van een huis afhankelijk?

huis-renovatie-kosten-per-m2

Een doorslaggevende kostenfactor is ook hoe groot het te renoveren gebied is.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • welke renovatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd
  • de grootte van het huis (woonoppervlak)
  • de grootte van het dak (dakoppervlak) en de dakvorm
  • de grootte van het geveloppervlak
  • de grootte van de te renoveren muuroppervlakken
  • de hoeveelheid persoonlijk werk dat bij de renovatie kan worden gedaan
  • de prijsstelling van de uitvoerende gespecialiseerde bedrijven

Een zeer groot deel van de kosten, zeker in het geval van oudere woningen, gaat naar de energetische renovatie van de woning. Op de lange termijn worden deze kosten echter deels afgeschreven door energiebesparing. De afschrijvingstermijn van de afzonderlijke maatregelen kan vooraf worden bepaald door een professionele rentabiliteitsberekening door een specialist.