Condensatieketel: Welke kosten moet u berekenen?

gascondensatieketel-kostprijzen

De nieuwste generatie gaskachels en gasketels zijn al beduidend efficiënter dan gasketels met oude technologie: hun rendement ligt theoretisch boven de 100%, wat betekent dat ze zelfs meer warmte onttrekken aan het gas dat daadwerkelijk wordt gebruikt. Dit zorgt natuurlijk voor een aanzienlijk lager verbruik. De cost tracker expert legt in ons interview uit welke kosten je moet verwachten voor een gasboiler.

Vraag: Wat kost een moderne condensatieketel?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van het benodigde vermogen, het aangeschafte model en de individuele installatievoorwaarden.

gascondensatieketel-kostprijzen
Een condensatieketel kan op veel manieren worden gebruikt.

Condensatieketels op gas worden in meergezinswoningen als combiketel of zogenaamde gasvloerverwarming gebruikt, maar kunnen in goed geïsoleerde eengezinswoningen ook als (zeer ruimtebesparende) enige hoofdverwarming worden gebruikt. Afhankelijk van het soort gebruik zijn dan duidelijk verschillende diensten nodig.

De kosten voor de verwarming zelf liggen in de meeste gevallen tussen ongeveer 3.000 EUR en 6.000 EUR. Naast deze kosten moet er echter rekening worden gehouden met de installatiekosten, die vanwege de geringe installatie-inspanning bij thermale baden doorgaans iets lager zijn dan bij traditionele gasverwarming. In de meeste gevallen kunt u kosten verwachten tussen de 1.500 EUR en 2.500 EUR.

Naast deze kosten zijn er ook de kosten voor het installeren van de condensatietechniek en eventuele aanpassingen aan de schoorsteen. In de meeste gevallen moet u voor deze kosten tussen € 1.500 en € 2.500 rekenen.

Als er vooraf geen gasaansluiting beschikbaar is, moet u hiervoor extra kosten betalen: Reken in ieder geval met ongeveer 2.000 EUR voor de gasaansluiting als deze moet worden herbouwd. Afhankelijk van de lokale omstandigheden kunnen de kosten wat fluctueren, maar een nieuwe aansluiting is doorgaans een dure aangelegenheid.

Sample kosten

We hebben onlangs ons huis met een woonoppervlak van 120 m² opnieuw geïsoleerd en willen alleen een goedkope verwarmingsinstallatie laten plaatsen, wat recht doet aan de forse daling van het verbruik. We besluiten om een ​​condensatieketel te plaatsen, omdat we hiermee ook ruimte besparen in de stookruimte. Er is al een gasaansluiting aanwezig.

Postprijs
Condensatieketel op gas (aanschafkosten)4.300 EUR
Installatie compleet, inclusief materiaal1.800 EUR
Installatie van condensatietechniek1.900 EUR
hydraulische balancering (verplicht)520 EUR
totale prijs8.520 EUR
Promotie ("boilerruilbonus")minder dan 500 euro
totale kosten voor eigen rekening8.020 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek individueel geval en de installatie van een specifiek verwarmingsmodel onder specifieke lokale omstandigheden. De aanschaf- en installatiekosten kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van de ombouw naar een condensatieketel op gas?

gascondensatieketel-kostprijzen
Als u wilt ombouwen naar een condensatieketel op gas, hangt dit af van verschillende kostenposten.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • het geselecteerde thermaalbadmodel en het benodigde vermogen (in kW) van het thermaalbad
  • de individueel gegeven installatie-omstandigheden en de individueel gegeven installatie-inspanning
  • de kosten voor het installeren van de condensatietechnologie
  • de kosten voor het maken van een gasaansluiting, indien nodig

Vraag: Levert de installatie van een condensatieketel op gas zich op?

Kostentracker-expert: dat hangt af van de andere soorten verwarming waarmee u vergelijkt.

gascondensatieketel-kostprijzen
Met een condensatieketel op gas kunt u meestal zelfs kosten besparen.

In de meeste gevallen kan een gascondensatieketel ongeveer 20% tot 30% gasverbruik besparen in vergelijking met een klassiek gasverwarmingssysteem zonder condensatietechnologie. In vergelijking met zeer oude gasverwarmingssystemen die niet meer in optimale staat verkeren, zijn de besparingen vaak nog hoger.

De kosten voor de installatie van de condensatieketel betalen zich zeer snel terug, de meerkosten ten opzichte van een conventionele gasverwarming zonder condensatietechniek zijn doorgaans binnen enkele jaren terugverdiend.

Bij de installatie van een nieuwe gasverwarmingsinstallatie is er echter een mogelijk dreigend bedrijfsverbod in de nabije toekomst (verbod op het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming) en mogelijk sterke stijgingen van de gasprijs door CO2-beprijzing, vooral voor fossiele brandstoffen. brandstoffen. De bijbehorende politieke beslissingen zijn momenteel nog in behandeling, zodat een realistische projectie voor de toekomst nog niet mogelijk is.