Plafond ophangen - wat zijn de kosten?

kosten voor plafondophanging

Het toevoegen van een ander plafond onder het eigenlijke plafond kan in veel gevallen een goed idee zijn. In een interview legt de cost tracker-expert in detail uit welke kosten veroorzaakt kunnen worden door het ophangen van een plafond.

Vraag: Wanneer worden de plafonds daadwerkelijk opgehangen en wat zijn de voordelen?

Kostentracker-expert: de redenen voor het ophangen van een plafond en het construeren van een "vals plafond" kunnen heel verschillend zijn.

Bij oude gebouwen met zeer hoge plafondhoogtes is het ophangen van het plafond altijd een goede oplossing. Door de hoge plafonds kan de warmte in de kamer ver naar boven ontsnappen (warme lucht stijgt altijd) waardoor je veel moet verwarmen om op koude dagen in de onderste helft van de kamer in ieder geval redelijk warm te worden.

Als je in dit geval het plafond ophangt, blijft de warmte onder het systeemplafond en warmt de kamer veel sneller op. Als je dan ook het systeemplafond van isolatie voorziet, kan dit in veel gevallen de stookkosten drastisch verlagen. In de kamer zelf wordt het veel gezelliger en warmer.

Een andere reden voor een verlaagd plafond kan zijn om de nagalm in de kamer te willen dempen. In dit geval worden zogenaamde akoestische plafonds geïnstalleerd, die bestaan ​​uit geluidsabsorberende elementen. Hierdoor wordt de weerkaatsing in de kamer gedempt en is het geluidsniveau veel aangenamer. Bovendien verdwijnen bij een verlaagd plafond te harde geluiden die u voorheen van boven uw eigen appartement hoorde.

Een andere mogelijke reden voor het ophangen van het plafond is een visuele: als er houten lambrisering aan het plafond is die u niet wilt verwijderen, maar die niet echt past bij de stijl van de kamer, kunt u het plafond ophangen en opnieuw ontwerpen.

Dit is meestal veel goedkoper dan een zogenaamd spanplafond. Hoewel bij het ophangen van het plafond meestal gaten ontstaan ​​in het oorspronkelijke plafond, kunnen deze later bijna altijd volledig onzichtbaar worden gesloten als het systeemplafond moet worden verwijderd. Een scheef of scheef plafond rechttrekken kan ook heel goed door simpelweg het plafond op te hangen.

Wilt u uitgebreide lichteffecten aan uw plafond of wilt u de kamerverlichting door middel van een groot aantal inbouwspots op verschillende plaatsen realiseren, dan doet u dit heel eenvoudig door het plafond op te hangen. Alle kabels, leidingen en transformatoren kunnen dan gewoon onder het plafond "verdwijnen", er is geen grote installatie-inspanning. De spots kunnen vervolgens direct in de plafondtegels worden ingebouwd.

De ophanging zelf is vrij eenvoudig uit te voeren: er wordt ofwel een onderconstructie gemaakt van hout of metalen profielen, waarop de plafondpanelen worden geschroefd (zoals bij klassieke gipsplaat), ofwel zogenaamde directe hangers zijn gebruikt om de panelen vast te houden om te bevestigen.

De kosten van de afzonderlijke methoden verschillen enigszins, afhankelijk van de gebruikte materialen.

Vraag: Wat kost een verlaagd plafond meestal?

kosten voor plafondophanging

De prijzen voor het ophangen van een plafond variëren sterk per vierkante meter

Kostentracker-expert: afhankelijk van het type ontwerp en de gebruikte materialen, kunnen de kosten behoorlijk verschillen.

Als u het plafond laat maken door een gipsplaatbouwer, moet u meestal rekening houden met kosten tussen 30 EUR per m² en 80 EUR per m².

In individuele gevallen, vooral als panelen van bijzonder hoge kwaliteit worden gebruikt en de moeite die het kost om de panelen te bevestigen bijzonder hoog is, kunnen de kosten oplopen tot tussen 100 EUR per m² tot 120 EUR per m².

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

In onze woonkamer van 30 m² hebben we een gipsplaatspecialist het plafond laten ophangen. We kiezen voor eenvoudige Rigips-panelen die met directe hangers worden bevestigd.

Postprijs
Directe hangers105 EUR
Profielen (latten)140 EUR
Gipsplaat en ander materiaal (plamuur, voegband)180 EUR
arbeidskosten920 EUR
totale prijs1.345 EUR
Totale kosten per m²44,83 EUR per m²

Dit zijn slechts kosten voor een enkel project in een zeer specifieke uitvoering en door een heel specifiek bedrijf. De kosten van verlaagde plafonds in andere gebouwen kunnen ook aanzienlijk variëren.

In ons voorbeeld hebben we gekozen voor een zeer kosteneffectief ontwerp en hadden we dus relatief lage totale kosten.

Het ontwerp van het systeemplafond, het stukadoorswerk en het schilderen hebben we zelf voor onze rekening genomen. Anders zouden er meer kosten zijn gemaakt.

Vraag: Wat zijn de factoren die doorgaans de kosten van een verlaagd plafond bepalen?

Cost Tracker-expert: hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden als het om kosten gaat:

  • het type onderbouw
  • het type beplanking
  • de ruimtelijke geometrie
  • de loonkosten geschat door het uitvoerende bedrijf

Afhankelijk van de vormgeving van het systeemplafond kunnen er behoorlijk grote verschillen zijn in de totale kosten. Bedenk dus van tevoren goed welke versie je echt wilt en wat je eventueel zonder kunt. Dit kan vaak enorme kostenbesparingen opleveren.

Vraag: Welke soorten onderconstructies zijn er mogelijk?

kosten voor plafondophanging

Traditioneel worden de plafondpanelen bevestigd aan houten latten

Kostentracker-expert: het klassieke ontwerp van een verlaagd plafond wordt uitgevoerd met houten latten. Aan het plafond wordt een basislat geschroefd, waarop vervolgens verticale latten worden bevestigd. De steunlatten worden vervolgens aan deze verticale latten bevestigd, die meestal 50 cm diep zijn.

De panelen van de beplanking worden dan later op de latten geschroefd.

Een dergelijke constructie van de onderconstructie veroorzaakt doorgaans kosten van 9 EUR per m² tot 12 EUR per m² inclusief de nodige bevestigingsmaterialen (schroeven en pluggen).

Het systeemplafond kan veel gemakkelijker met directe hangers aan een onderconstructie worden bevestigd. De directhangers worden eenvoudig aan het bestaande plafond geschroefd, de latten worden er met schroeven aan bevestigd.

Dit type onderconstructie is ook beduidend rendabeler dan de klassieke variant: in totaal moet u bij het gebruik van houten latten rekenen op ongeveer 5 EUR per m² tot 6 EUR per m² voor de onderconstructie.

Gebruikt u U-profielen van metaal in plaats van houten latten, dan lopen de kosten voor de onderconstructie op tot ongeveer 7 EUR per m² tot 9 EUR per m².

Vraag: Welke kosten kunnen de beplanking veroorzaken?

Kostentracker-expert: er kunnen hier grote verschillen in kosten zijn, afhankelijk van het type records dat u gebruikt.

De eenvoudigste variant zijn klassieke Rigips-panelen. Dunne panelen voor het plafond veroorzaken kosten van ongeveer 3 EUR per m² tot 5 EUR per m². Voegenvuller en voegband zijn al in deze kosten inbegrepen.

Houten panelen als bekleding daarentegen zijn aanzienlijk duurder: hier moet u rekening houden met kosten van 7 EUR per m² tot 18 EUR per m², afhankelijk van het type paneel dat u gebruikt.

Als je plafondtegels met een speciale uitstraling wilt (zoals gemarmerde plafondtegels of plafondtegels in andere dessins) dan zal je meestal iets meer geld moeten uitgeven: kosten 5 EUR per m² tot 10 EUR per m² hoger Meestal rekent u hier uit.

Speciale plafondtegels voor gewelfde plafonds of andere speciale uitvoeringen kunnen dan aanzienlijk duurder worden.

Speciale akoestische panelen kosten doorgaans ongeveer 10 EUR per m², maar kunnen in individuele gevallen ook veel duurder zijn. Met name bij akoestische panelen is het vaak belangrijk om de materialen precies op elkaar af te stemmen om een ​​goede isolerende werking te bereiken.

Indien u niet met composietpanelen werkt, is er ook de mogelijkheid om apart gipsplaat en een losse isolatielaag op te bouwen. In dit geval moet u echter meestal rekening houden met aanzienlijk hogere arbeidskosten.

Isolatie voor uw systeemplafond is doorgaans mogelijk vanaf ongeveer 5 EUR per m² tot 6 EUR per m².

Vraag: Kun je zelf geen verlaagd plafond maken?

Cost Tracker Expert: zoals bij de meeste gipsplaatwerkzaamheden, is het ophangen van een plafond niet erg ingewikkeld. Met een beetje vaardigheid kun je het doen.

Het is vooral aan te raden om met directe hangers te werken - dit veroorzaakt niet alleen de laagste materiaalkosten, maar ook de minste inspanning bij het bevestigen ervan.

Qua kosten heeft het zelf doen een groot voordeel: als je naar ons kostenvoorbeeld kijkt, hadden we ongeveer 800 tot 900 EUR kunnen besparen door het zelf te bouwen. De totale kosten zouden dan slechts ongeveer een derde zijn geweest.

Zelf een plafond ophangen is daarom in de meeste gevallen de moeite waard, zeker omdat het technisch niet zo ingewikkeld is.