Wat kost een verzekering voor een aanhanger?

trailer-verzekering-kosten

Autotrailers zijn erg praktisch als u grotere voorwerpen of dieren wilt vervoeren. Deze vallen echter meestal niet onder de verzekeringsomvang van de motorrijtuigenverzekering, maar moeten wel specifiek worden verzekerd. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk hoeveel premies u mag verwachten en waar u bij deze verzekering op moet letten.

Wat is een aanhanger?

Kostentracker: dit wordt nauwkeurig geregeld door de wet:

"Een aanhanger is een vervoermiddel zonder eigen aandrijving dat wordt voortgetrokken door een auto of vrachtwagen." De volgende typen kunnen worden onderscheiden:

KunstUitleg
Aanhangwagens voor autotransportModellen waarmee u een ander voertuig (auto, motor, boot, bouwmachine) kunt vervoeren.
Aanhangwagen voor dierenvervoerAanhangers met verschillende constructies die worden gebruikt om dieren te vervoeren.
Trailers voor goederen of stukgoederenHieronder vallen alle aanhangwagens waarmee u iets kunt vervoeren, van opleggers voor goederentransport tot bakwagens.
VerkooptrailerOok market-tags voor bijvoorbeeld vlees of gebak horen bij deze variant, net als ijskarren.

Hoe hoog zijn de verzekeringspremies?

Kostentracker: een aanhangwagenverzekering is aanzienlijk goedkoper dan een autoverzekering. De volgende tabel laat zien welke bijdragen u kunt verwachten:

Kunstjaarlijkse bijdrageOmvang van de diensten
Aansprakelijkheid12 - 50 EURMateriële schade aan derden
Gedeeltelijke dekking75 - 100 EUROvermacht, diefstal, branden en explosies, natuurkrachten (storm, blikseminslag, overstroming), aanvaringen met wilde dieren
Volledig uitgebreid100 - 200 EURBescherming tegen ongevallen waarvoor u verantwoordelijk bent en vandalisme

Bovenstaande prijzen kunnen echter slechts als globale richtlijn dienen, aangezien verzekeraars regelmatig hun premies aanpassen. Daarnaast bieden sommige maatschappijen alleen een aanhangwagenverzekering aan in combinatie met een autoverzekering.

trailer-verzekering-kosten

Het type trailer is cruciaal voor de prijs van de verzekering

Hoe hoog de premie daadwerkelijk wordt, hangt af van de volgende punten:

 • Type aanhangwagen,
 • Acquisitie kosten,
 • maximaal toegestaan ​​gewicht,
 • Type gebruik,
 • Omvang van de verzekering,
 • Overtollig bedrag.

Veel verzekeraars bieden kortingen die de premie verlagen. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde beroepsgroepen of als u al een voertuig heeft verzekerd bij deze aanbieder. De premie kan ook worden verlaagd door middel van een overeengekomen eigen risico.

Geldt de no-claimkorting voor een aanhangwagenverzekering?

Kostentracker: Met deze verzekering kunt u, zelfs na vele ongevalvrije jaren, niet profiteren van premiekortingen. In ruil daarvoor hebben ongevallen geen negatief effect op de hoogte van de premie. Tenzij het bedrijf de premie verhoogt, blijft deze altijd hetzelfde.

Wat houdt een aanhangwagenverzekering in?

Kostentracker: Pas sinds 1 augustus 2002 maken aanhangwagens geen deel meer uit van het trekkende voertuig en moeten ze apart worden verzekerd. Om deze reden heeft u een aansprakelijkheids- of uitgebreide verzekering nodig als u ermee op de openbare weg wilt rijden.

Alleen een aansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht, u kunt optioneel een gedeeltelijke of volledige verzekering afsluiten.

Zijn er verschillende vormen van deze verzekering en wanneer is deze niet nodig?

trailer-verzekering-kosten

Iedereen die voor zijn werk een aanhanger gebruikt, is meestal al verzekerd

Kostentracker: of en in welke variant u dergelijke bescherming nodig heeft, hangt onder andere af van of u de aanhangwagen privé, zakelijk of zakelijk gebruikt.

Commercieel gebruikte trailers vallen onder de openbare aansprakelijkheid. Denk hierbij aan het vervoer van goederen, bijvoorbeeld met taxibedrijven of expediteurs.

De aanhanger wordt zakelijk gebruikt, wanneer u deze nodig heeft voor professionele doeleinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor ambachtslieden of de bezorgdienst voor eten. De wettelijk voorgeschreven polis is dan iets duurder dan voor puur privégebruik.

Voor sommige trailers geldt een uitzonderingsregel. De volgende varianten zijn vrijgesteld van verplichte verzekering:

 • Aanhangwagens in land- en bosbouw,
 • Paardentrailer voor sportpaarden
 • Boottrailer
 • Voertuigaanhangers voor sportwagens zonder goedkeuring
 • enkele speciale trailers.

Deze zijn te herkennen aan een groen kenteken.

Belangrijk: Houd er rekening mee dat u het volledige risico draagt ​​voor aanhangwagens met een groen bord, als ze niet aan een voertuig zijn gekoppeld en dus gedekt zijn door de verzekering ervan. Als er een ongeval plaatsvindt terwijl de aanhanger is afgekoppeld of als u iets beschadigt met de aanhanger, moet u de schade uit eigen zak betalen. Dit is vaak veel duurder dan de relatief goedkope verzekeringspremie.

Wanneer gaat een aanhangwagenverzekering in?

Kostentracker: Indien er schade ontstaat als gevolg van een ongeval waarbij zowel het trekkende voertuig als de aanhanger betrokken zijn, is de aanhangwagenverzekering hoofdelijk aansprakelijk met de motorrijtuig- of vrachtwagenverzekering.

Als u de aanhanger op de openbare weg parkeert en er ontstaat schade, is alleen de aanhangwagenverzekering aansprakelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval als de aanhangwagen op een helling onbedoeld loskomt van het trekkende voertuig en in een ander voertuig rolt.

Wanneer kan ik de aanhangwagenverzekering opzeggen?

Kostentracker: aangezien deze verzekering een van de motorrijtuigenverzekeringen is, is annulering doorgaans mogelijk op 1 januari van elk jaar. De deadline is 30 november. U moet de opzegging vóór deze datum bij uw oude provider hebben ingediend.

Uitzondering: Als de verzekeraar de premies heeft verhoogd, heeft u een bijzonder opzeggingsrecht en kunt u direct overstappen naar een ander bedrijf.