Aardgasaansluiting: welke kosten zijn te verwachten?

aansluitkosten aardgas

Om kostenredenen en vanwege een mogelijk verbod op olieverwarming in de komende jaren, overwegen velen om over te schakelen op aardgas. Hiervoor is een aardgasaansluiting verplicht. In ons interview hebben we de experts op het gebied van kostentracering gevraagd welke kosten u alleen voor de verbinding kunt verwachten.

Vraag: Wat kost een aardgasaansluiting?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van hoe ver de dichtstbijzijnde toevoerleiding van het huis is en welke aansluitlengte er in het individuele geval is.

In Duitsland liggen aanvoerlijnen op veel plaatsen al direct in de straat - maar dat hoeft niet per se overal het geval te zijn. In dit geval kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn en oplopen tot tot 5.000 EUR alleen al voor de verbinding.

aansluitkosten aardgas
Voor de aansluiting van aardgas moet u rekenen met maximaal 2500 EUR.

In alle andere gevallen waar de lijnen relatief dicht bij het huis lopen, kunt u aansluitkosten verwachten van rond de € 1.500 tot € 2.500.

Afstandsafhankelijke kosten

In de meeste gevallen wordt een aansluitvergoeding gevraagd van de plaatselijke gasleverancier. Het bedrag van dit forfaitaire bedrag is meestal ongeveer 1.000 EUR. Een bepaalde verbindingsroute, meestal rond de 30 m, is al in het vaste tarief inbegrepen.

Als de benodigde aansluitkabel langer is dan dit geïntegreerde aansluitpad, zijn er extra kosten te verwachten. Ze zijn meestal ongeveer 15 EUR voor elke extra meter. Indien nodig kunnen de kosten ook worden gespreid over bepaalde aansluitafstanden, dit is altijd afhankelijk van de prijsstelling van de betreffende lokale gasleverancier.

Overige gerelateerde kosten

aansluitkosten aardgas
Onder de aansluitkosten vallen ook de kosten voor het leggen van de kabels.

Naast de kosten voor het aansluiten van de woning zelf, mag u niet vergeten de gemaakte kosten voor het leggen van kabels in de woning mee te tellen. In het geval van middelgrote eengezinswoningen liggen deze kosten meestal tussen de € 800 en € 1.500, afhankelijk van de kamerindeling van de woning en het aantal geplande aansluitingen in de woning.

Indien nodig moet ook de schoorsteen hierop worden aangepast (maar dit is niet altijd het geval). De kosten die ontstaan ​​voor een dergelijke aanpassing zijn gemiddeld rond de 1.000 EUR.

Indien u toch een condensatieketel op gas wenst te plaatsen, zijn deze kosten in ieder geval niet van toepassing, aangezien de schoorsteen altijd aangepast moet worden om de condensatietechniek te gebruiken - de kosten zijn meestal al inbegrepen in de installatiekosten voor de condenserende verwarming.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen in de toekomst op gas verwarmen en koken. Hiervoor hebben wij in ons huis een gasaansluiting aangelegd. Ons huis van 140 m² ligt op ongeveer 22 m van de eigendomslijn, de gasleiding loopt in het midden van de straat.

Postprijs
Forfaitaire aansluiting, inclusief 30 m aardgasleiding982 EUR
Ingebruikname van de verbinding - vast tarief83,30 EUR
Kabels in huis leggen, installatie965 EUR
Totale kosten voor de aardgasaansluiting ermeeEUR 2.030,30

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op de aanleg van een aardgasaansluiting op een specifiek gebouw door een specifieke lokale gasleverancier. De kosten voor andere gebouwen kunnen variëren afhankelijk van de lokale omstandigheden en de verantwoordelijke leverancier.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een aardgasaansluiting?

Kostentracker-expert: let op:

  • de afstand van het gebouw tot de dichtstbijzijnde nutslijn
  • de prijsstelling van de lokaal verantwoordelijke gasleverancier
  • het geplande type huisinstallatie (verwarming, keuken, andere apparaten) en de arbeids- en materiaalkosten van het bedrijf dat de werken uitvoert
  • Alle noodzakelijke aanpassingen (schoorsteen, ventilatie, etc.) voor de werking van gastoestellen

Vraag: Is het gezien deze hoge kosten zelfs de moeite waard om over te stappen op gas?

Kostentracker-expert: natuurlijk is daar geen algemeen antwoord op, het hangt altijd af van het individuele geval.

aansluitkosten aardgas
Of gasverwarming de moeite waard is, hangt altijd af van het individuele geval.

Als het om verwarming gaat, is moderne aardgasverwarming natuurlijk veel voordeliger dan oude olieverwarming. De prijzen voor olie en gas liggen momenteel nog op een redelijk gelijk niveau, maar men mag aannemen dat dit in de toekomst zeker zal veranderen. Men moet ook nadenken over een mogelijk verbod op olieverwarming in de nabije toekomst - en tijdig passende maatregelen nemen.

Een gasaansluiting is daarom vaak een verstandige investering om later meerdere opties open te hebben.