Een houtkachel achteraf inbouwen: wat zijn de kosten?

kosten voor het achteraf inbouwen van de kachel

De trend naar een haard in de woonkamer zet zich onverminderd voort en steeds meer huishoudens passen een haard achteraf aan. Hierbij spelen niet alleen esthetische maar vooral ook kostenredenen vaak een rol. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracering welke kosten er te verwachten zijn bij het achteraf inbouwen van een houtkachel en welke praktische kostenvoordelen de houtkachel oplevert.

Vraag: Wat kost het om een ​​houtkachel achteraf te monteren?

Cost tracker expert: dat hangt natuurlijk altijd af van het gekozen ovenmodel en de inbouwsituatie ter plaatse.

Gewone houtkachels met een verwarmingsvermogen van ongeveer 5 kW tot 8 kW, die je vaak in woonkamers aantreft, zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 500 tot 600 EUR. Hoogwaardige designkachels kunnen echter wel 2.000 euro en meer kosten.

Als u een volledig beklede open haard wilt, moet u rekening houden met aanschafkosten vanaf ongeveer 1.000 EUR.

Indien er op de geplande opstellingsplaats een schoorsteenaansluiting is, kunt u deze zonder problemen zelf opzetten en aansluiten. Als je het een specialist laat doen,

kosten voor het achteraf inbouwen van de kachel

Als er nog steeds geen toegang is tot de schoorsteen, is een buitenschoorsteen vereist.

Als er op de plaats van opstelling geen geschikte schoorsteentoegang is, heeft u ook een roestvrijstalen schoorsteen nodig die langs de huismuur loopt als rookafvoer.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We kopen een speksteenkachel voor onze woonkamer en de nodige accessoires. De installatie en aansluiting doen we zelf, we laten de acceptatie uitvoeren door de verantwoordelijke schoorsteenveger.

Postprijs
Speksteenkachel, 6 kW599 EUR
bijpassende rookpijpset ("kachelpijp")35 EUR
Vonkbeschermingsplaat en haardgereedschap104 EUR
Goedkeuring door schoorsteenveger75 EUR
Totale kosten ermee813 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek model kachel met afzonderlijk aangeschafte accessoires. De kosten voor andere soorten en modellen houtkachels kunnen ook variëren. Installatie door een gespecialiseerd bedrijf brengt extra kosten met zich mee.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor het achteraf inbouwen van een houtkachel?

Kostentracker-expert: als er geen extra schoorsteen nodig is, beginnen de kosten voor eenvoudige, vrijstaande kachels meestal vanaf ongeveer 600 EUR. Daarnaast kunnen er installatiekosten van een specialist zijn en de kosten voor acceptatie door de schoorsteenveger.

Voor beklede kachels mag u van ongeveer 1.100 EUR tot 1.200 EUR verwachten. De constructiekosten zijn hier mogelijk aanzienlijk hoger als de oven door een specialist moet worden gebouwd.

Als een roestvrijstalen schoorsteen nodig is, moet u van ongeveer 300 EUR tot 400 EUR rekenen voor schoorsteensets voor zelfmontage. Als de schoorsteen wordt geïnstalleerd door een gespecialiseerd bedrijf, moeten de kosten worden geraamd op minimaal ongeveer 1.200 euro tot 1.500 euro.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het achteraf inbouwen van een kachel afhankelijk?

kosten voor het achteraf inbouwen van de kachel

De prijsvraag hangt vaak af van het ontwerp.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • welk type kachel (vrijstaand, volledig bekleed, designversie) u kiest
  • welk ovenmodel wordt gekozen door welke fabrikant
  • eventueel bezorgkosten (zeer hoog gewicht, daardoor vaak duur) en installatiekosten
  • de kosten voor de benodigde accessoires (kachelpijpen, vonkbeschermingsplaat, haardgereedschap, houtopslag, etc.)
  • de kosten van acceptatie door de schoorsteenveger
  • de kosten voor een eventueel benodigde RVS schoorsteen en eventueel de installatiekosten van de schoorsteen bij het vakbedrijf

Vraag: Waarom is het vaak financieel de moeite waard om een ​​kachel achteraf te monteren?

Kostentracker expert: De kosten van stoken met hout zijn vaak beduidend goedkoper dan de kosten van veel andere vormen van verwarming (3,5 cent voor 1 kWh warmte vergeleken met bijvoorbeeld 6,5 cent voor 1 kWh warmte gas).

Houtkachels met een verwarmingsvermogen van meer dan 6 kW kunnen zelfs relatief grote ruimtes of een hele verdieping van een goed geïsoleerde woning verwarmen, vooral in de overgangsperiode. De hoofdverwarming kan dan uitvallen - dit kan vaak aanzienlijk geld besparen, vooral als u goedkoop hout kunt krijgen.

Als de kachel als bijverwarming wordt gebruikt, kan vaak een lagere basistemperatuur worden ingesteld. Dat scheelt ook nog eens kosten.

Dit alles geldt echter niet voor de bijzonder trendy bio-ethanol haarden. Ze werken met alcohol en geven ook een aangenaam vlambeeld - helaas bijna geen verwarmingsvermogen.