Garagedak afdichten: dit zijn de kosten

garage-dak-afdichting-kosten

Het weer knaagt ook onstuitbaar aan garagedaken. Als u begint te lekken, is een afdichting nodig. De kostentracker-expert laat in een gedetailleerd interview zien wat zoiets kan kosten.

Vraag: Met welke tussenpozen moet u garagedaken opnieuw afdichten?

Kostentracker-expert: hier zijn geen vaste regels voor. De algemene aanbeveling is om het dak eens per jaar grondig te laten inspecteren. Als er schade wordt geconstateerd, kan deze meestal snel en eenvoudig worden gerepareerd. Als u een lek ontdekt (bijvoorbeeld door water op het plafond van de garage, moet u onmiddellijk handelen.

Bij grote schade of lekkages in het gebied van de naden moet het dak meestal volledig gerenoveerd en afgedicht worden. In dergelijke gevallen kom je met een stipte reparatie niet ver.

Vraag: Wat kost het om een ​​garagedak af te dichten?

garage-dak-afdichting-kosten

Spotreparaties zijn goedkoper, maar het is niet altijd eenvoudig om de locatie van de schade vast te stellen

Kostentracker-expert: dat hangt af van tal van factoren, waaronder de omvang van de schade.

Indien uitgebreide herstellingen nodig zijn, kunnen kosten in de range van 100 EUR per m² tot zelfs 150 EUR per m² worden verwacht.

Spotreparaties zijn natuurlijk goedkoper - maar er is een probleem: het beschadigde gebied is niet altijd waar je het water op het plafond kunt zien. Het beschadigde gebied - of een extra beschadigd gebied - kan zich ook in een heel andere positie bevinden. Om deze reden is het meestal aan te raden om het hele dak af te dichten met een renovatiemembraan.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een garagedak van 15 m² wordt gerenoveerd met een renovatieplaat. De garage is aan een 5 m lange zijde vastgemaakt aan het woongebouw.

Postprijs
Materiaal renovatie membraan165 EUR
Aansluitwand (plaatstaal)300 EUR
Vernieuw de dakafvoer30 EUR
Loodgieterswerk (muuraansluiting)225 EUR
Het dak waterdicht maken330 EUR
Installeer de afvoer96 EUR
Routebeschrijving40 EUR
totale prijs1.186 EUR
Totale kosten per m²79 EUR per m²

Dit voorbeeld is slechts een kostenvoorbeeld voor een specifiek geval. In andere gevallen en bij andere structurele omstandigheden kan de prijs voor het afdichten van het dak ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Welke factoren spelen dan een rol bij de prijs van de renovatie?

Kostentracker-expert: zoals eerder vermeld, zijn het type en de omvang van de schade doorslaggevend. Als er een uitgebreide renovatie wordt uitgevoerd, zijn de volgende factoren bepalend voor de prijs:

  • de grootte van het dakoppervlak
  • de lengte van de aansluitingen en de afvoerkanalen
  • de moeite voor de dakdekker
  • de bestaande lagen op het dakmembraan

Vraag: In hoeverre bepaalt de grootte van het dakoppervlak de kosten?

garage-dak-afdichting-kosten

De grootte van het dak is bepalend voor het materiaalverbruik

Kostentracker expert: Bij het afdichten met een renovatiemembraan is de grootte van het dakoppervlak belangrijk voor het materiaalverbruik.

In de regel moet u vanwege de nodige overlappingen ongeveer 10% toevoegen aan de grootte van het dakoppervlak. De renovatieplaat die nodig is voor de afdichting kost dan - afhankelijk van het ontwerp - tussen ongeveer 8 EUR per m² en 12 EUR per m².

Het werk van de dakdekker bij het plaatsen van het renovatiemembraan wordt meestal per vierkante meter gefactureerd. De kosten van het verzegelingswerk bedragen in het algemeen ongeveer 20 EUR per m².

Vraag: Wat is de betekenis van de lengte van de aansluitingen en de regengoot?

Kostentracker-expert: beide zijn bijzonder gevoelige punten waar lekken bijzonder vaak voorkomen. De dakhuid zelf is daarentegen zelden het enige startpunt voor lekkages.

Afdichtingen aan muurranden (zoals in ons voorbeeld) of in de buurt van andere aansluitingen worden meestal op strekkende meter gefactureerd. Reken op ongeveer 40 tot 60 EUR per meter waterdichtheid. Hier wordt echter alleen wat daadwerkelijk beschadigd is en vervangen moet worden, in rekening gebracht, niet de gehele aansluitlengte.

Vraag: Hoe worden andere banen berekend?

Kostentracker-expert: in de regel zijn alle andere werkzaamheden - zoals het aanleggen of vernieuwen van leidingsystemen zoals met de geul - een extra inspanning, die vervolgens per uur wordt afgerekend.

Vraag: Waarom is het aantal lagen belangrijk bij dakbedekking?

garage-dak-afdichting-kosten

Het aantal lagen bitumen dat op een plat dak kan worden toegepast is beperkt

Kostentracker-expert: Er mag slechts een beperkt aantal lagen lasmembraan op een plat dak zijn. Boven een bepaald bedrag kan - afhankelijk van het dak en het type aangebrachte lagen - niet zomaar een andere laag worden aangebracht.

De noodzakelijke sloop en afvoer van de oude lagen kan in deze gevallen echter tot hoge kosten leiden. In het geval van onze garage uit het kostenvoorbeeld kan dit 300 - 500 EUR zijn, afhankelijk van hoeveel ploegen er al zijn.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen op het waterdicht maken van daken?

Kostentracker-expert: zelfdichtend is niet aan te raden. Zelfs de kleinste fout of onzorgvuldigheid kan de schade erger maken.

Zelfs om de oorzaak te vinden, heeft de dakdekker een geoefend oog nodig. De afdichtingsmaterialen, zoals renovatieplaten, zijn in de bouwmarkt goedkoop te verkrijgen, maar het bevestigen en vooral het afdichten van verbindingen vereist sowieso specialistische kennis.

U kunt de schade over een groot oppervlak alleen herstellen met vloeibare kunststoffen of vloeibare bitumen als u specifieke schade direct aan de dakbedekking constateert. Bij de volgende afspraak moet u het dak echter zeker laten keuren door de dakdekker.