Professionele ontwikkeling: wat kost afstandsonderwijs?

kosten voor afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs is een interessant alternatief dat steeds meer studenten gebruiken als een variant van face-to-face leren. In tegenstelling tot de universiteit blijf je flexibel qua tijd. Of je 's avonds, in het weekend of op vakantie studeert, is aan jou, mits je de opgegeven werkdruk beheert. U kunt overal werken waar internettoegang is. Zo zit je niet vast aan je eigen appartement, maar kun je je bijvoorbeeld in de rustige sfeer van een bibliotheek wijden aan je studie. Men leest echter vaak dat afstandsonderwijs niet goedkoop is. Met welke kosten moet u rekening houden voor deze en waardevolle besparingstips die we in dit artikel op een compacte en duidelijke manier voor u hebben samengevat.

Welke kosten zijn te verwachten?

kosten voor afstandsonderwijs

De prijzen voor afstandsonderwijs variëren van € 50 tot bijna € 1000 per maand

Kostentracker: de kosten voor afstandsonderwijs zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gekozen faculteit en opleiding, maar ook van individuele aspecten. Bij de enige staatsinstelling, de Open Universiteit in Hagen, hoef je slechts ongeveer 50 euro per maand voor een bachelordiploma te rekenen. Een masterdiploma aan een privé Fernuni daarentegen kost tot 860 euro.

In de volgende tabel hebben we verschillende opleidingen en de kosten op een rijtje gezet zodat je een beeld krijgt van de verwachte maandelijkse uitgaven:

Studierichtinglaagste prijshoogste prijs
Bedrijfskunde Bachelor55 EUR380 EUR
Voedingsdeskundige130 EUR330 EUR
psychologie50 EUR380 EUR
Computertechnologie50 EUR330 EUR
wet60 EUR250 EUR
Maatschappelijk werk180 EUR330 EUR
Master of Business Administration220 EUR860 EUR
Bedrijfskunde Master250 EUR600 EUR

Daarnaast zijn er reis- en verblijfkosten, aangezien aanwezigheidsfasen ook nodig zijn voor afstandsonderwijs.

Hoe komen de kosten samen?

Kostentracker: het grootste deel is het collegegeld. Meestal zitten deze in

 • de studiedocumenten (lesbrieven, scripts)
 • persoonlijke ondersteuning van docenten
 • de correcties van de ingediende taken
 • toegang tot het online platform
 • evenals de face-to-face seminars

bevatten. Vaak, indien nodig, evenementen in het buitenland.

Verdere kosten die kunnen ontstaan ​​ zijn:

 • Examenkosten
 • Studentenkosten
 • Vergoedingen voor aanvullende vakliteratuur
 • Materiaal-, print- en kopieerkosten
 • Vergoedingen voor niet-verplichte face-to-face seminars
 • Reis-, voedsel- en verblijfskosten
 • Kosten voor vrijwillig verblijf in het buitenland
 • Scriptiekosten

Deze variëren sterk zodat er geen algemene informatie kan worden gegeven. Bij een opleiding bedrijfskunde zijn deze kosten echter meestal veel lager dan bij een cursus schilderen op afstand, waarvoor je dure doeken en verf nodig hebt.

Waar zijn de kosten van afhankelijk?

kosten voor afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs aan een particuliere universiteit is aanzienlijk duurder dan aan een openbare universiteit

Kostentracker: hoe duur de cursus voor afstandsonderwijs is, hangt voornamelijk af van de afstandsuniversiteit die u kiest. De staatsuniversiteit op afstand is veel goedkoper dan particuliere faculteiten. In ruil daarvoor bieden deze laatsten vaak een betere dienstverlening en aangenamere randvoorwaarden voor online studeren.

Omdat er maandelijkse vergoedingen zijn, heeft de standaard studieperiode al invloed op de prijs. Als u deze tijd niet genoeg heeft, kunt u uw studie vaak kosteloos verlengen.

Het type cursus is ook een kostenfactor. Masterdiploma's zijn bijna altijd duurder dan een eerste graad die tot een bachelordiploma leidt. Niet-academische cursussen voor afstandsonderwijs die alleen een specifiek vakgebied overbrengen, zijn zelfs goedkoper.

De persoonlijke uitgaven hebben ook invloed op de prijs. U kunt dus de goedkoopste manier kiezen om er te komen of comfortabel eerste klas reizen. Overnachtingen ter plaatse kunnen ook duur zijn, bijvoorbeeld omdat u waarde hecht aan goede normen in het hotel. Maar vooral hier, net als bij de catering, is er een mogelijkheid om aardig wat geld te besparen.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

kosten voor afstandsonderwijs

BAföG is alleen beschikbaar voor initiële training

Kostentracker: niet iedereen kan de kosten van afstandsonderwijs gemakkelijk zelf betalen. Helaas wordt BAföG meestal uitgesloten, omdat de financiering van de beroepsopleiding alleen een initiële opleiding of een masterdiploma ondersteunt. Als u echter afstandsonderwijs overweegt, heeft u al een stage voltooid en wilt u met deze aanvullende kwalificatie carrièremogelijkheden veiligstellen. Bovendien heeft de BAföG leeftijdsgrenzen van 30 (bachelor) of 35 jaar (master) en een inkomensgrens van momenteel 4.800 EUR bruto.

De volgende financieringsmogelijkheden vergemakkelijken de financiering:

Kunstvoorwaarden
Meester BafÖGDe bijscholing van ambachtslieden en geschoolde arbeiders wordt ondersteund, ongeacht de leeftijd. Voorwaarde: je hebt nog geen diploma behaald dat erg dicht ligt bij het diploma waarnaar je op zoek bent.
OnderwijsvouchersIndien bijscholing via afstandsonderwijs zinvol is voor de integratie van werkzoekenden, kan je opleidingscheques aanvragen bij het Uitzendbureau. Je moet dan zelf zorg dragen voor een afstandsuniversiteit en de juiste opleiding. Deze dient AZWV-gecertificeerd te zijn.
werkgeverAls u uw baas ervan kunt overtuigen dat uw afstandsonderwijs ook nuttig is voor het bedrijf, zullen veel werkgevers in ieder geval een deel van de kosten betalen.
beursDe promotiebeurs van het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek ondersteunt studenten met professionele ervaring. Om dit te ontvangen, moet u uw bijzondere talent en toewijding hebben getoond.
creditEen studielening van bijvoorbeeld KfW is een andere mogelijkheid. In dit geval moet u het geld echter terugbetalen na het voltooien van de training.

Kan ik belasting besparen door afstandsonderwijs?

Kostentracker: met belastingvoordelen, kunnen de kosten verminderd worden met tot wel 8.500 EUR, afhankelijk van de cursus en de initiële kosten. Als het afstandsonderwijs al de tweede cursus of de tweede training is, kunt u de kosten declareren als zakelijke kosten.

Om op te rekenen:

 • collegegeld
 • noodzakelijke hulpmiddelen zoals een computer
 • Internet- en telefoonkosten
 • de studie
 • Bestudeer literatuur
 • Reis-, verblijf- en verblijfkosten
 • extra vergoedingen voor vrijwillige, studieondersteunende seminars

Duur of goedkoop, wat is beter?

kosten voor afstandsonderwijs

Duur is niet altijd beter

Kostentracker: zoals zo vaak het geval is bij afstandsonderwijs, is er geen algemeen antwoord op de vraag of een hogere prijs een betere studiekwaliteit garandeert. Vaak betaal je gewoon meer omdat het een zeer gerenommeerd instituut is. Vergelijk daarom inhoud en services grondig. Het aantal succesvolle diploma's en ervaringen van afgestudeerden, dat u bijvoorbeeld op internet kunt vinden, helpt bij het inschatten van de prijs-prestatieverhouding.

Hoe lang duurt leren op afstand?

Kostentracker: cursussen voor afstandsonderwijs hebben, net als persoonlijke cursussen, vaste standaardstudietijden. Gratis verlengen is bijna altijd mogelijk. Maar met name bij afstandsonderwijs is er vaak de mogelijkheid om de cursus in minder dan de aangegeven semesters af te ronden. Hiervoor moet u wel een aanvraag indienen, want dit betekent een intensieve afstemming tussen u en de instelling. Dit is de enige manier om alle documenten te krijgen die nodig zijn voor de reguliere studie.

Dit betekent echter niet dat je voor je studie lagere kosten betaalt. Ook in de verkorte studieperiode ontvang je alle documenten en moet je alle benodigde examens afleggen, zodat de inspanning voor het instituut hetzelfde blijft.

Bedenk ook dat een verkorting van de studietijd voor u zelf een aanzienlijke extra inspanning betekent. De toch al schaarse vrije tijd wordt weer ingekort. Om deze reden slagen slechts enkele afstandsstudenten erin om achter de standaard studietijd te komen.

Hoe werkt afstandsonderwijs?

Kostentracker: als je hebt gekozen voor een universiteit op afstand, ontvang je na een paar dagen de eerste belangrijke documenten. Nu kunt u beginnen:

 • Krijg eerst een overzicht van het studiemateriaal, de documenten die online beschikbaar zijn, studieboekjes en andere media.
 • Hoe je leert, is grotendeels aan jou. De volgorde waarin u aan het materiaal werkt, wordt echter vermeld en u moet zich eraan houden voor snel succes.
 • Werk een leerplan uit waarmee je jezelf kunt motiveren en waarmee je kunt inschatten met hoeveel semester je te maken krijgt.
 • Nog vragen? Hiermee kun je te allen tijde contact opnemen met de vakdocent of docent.
 • Opgeloste taken worden naar het instituut gestuurd en hier gecorrigeerd. Dit geeft je feedback of je de stof hebt begrepen en waar je momenteel bent.
 • Afhankelijk van de schriftelijke cursus dient u een ander aantal face-to-face evenementen bij te wonen.
 • Bij universitaire opleidingen wordt de prestatiecontrole met regelmatige tussenpozen uitgevoerd. Bij vrijwel alle instellingen op verschillende locaties kun je de benodigde examens afleggen zodat de reis naar huis niet te lang is.
 • Aan het einde van je studie moet je vaak een scriptie schrijven. De beoordeling hiervan vloeit over in het eindcijfer en dan is het al gedaan en kun je uitkijken naar de afsluiting van deze intensieve levensfase.

Welke speciale uitdagingen staan ​​mij te wachten?

Kostentracker: naast vele voordelen, kampen de studenten ook met enkele moeilijkheden vanwege de bijzondere randvoorwaarden:

Motivatie en benodigde tijd:

Vooral degenen die in deeltijd studeren, moeten een flink deel van het initiatief met zich meebrengen. Je moet ongeveer vijftien tot twintig uur per week vrije tijd opofferen om aan de studiequota te voldoen. Voor tentamens moet je vaak je vakantiedagen reserveren; sociale contacten kunnen last hebben van dit tijdgebrek.

Ontbrekende uitwisseling met medestudenten:

Anders dan in de collegezaal komen contacten niet vanzelf tot stand. Om studiegroepen te kunnen vormen, moet je zelf actief worden en je bijvoorbeeld inschrijven in het online studiecentrum.

Studeer alleen

Afstandsonderwijs vereist dat u een onderwerp alleen en zeer intensief behandelt. Als u dit moeilijk vindt, moet u ook profiteren van de vrijwillige face-to-face-evenementen die worden aangeboden als onderdeel van een cursus op afstand. Hier kun je ter plaatse vragen stellen en studiegroepen opzetten.

De kwestie van de kosten

Zoals in bovenstaande tabel al vermeld, zijn de kosten voor afstandsonderwijs niet geheel onbeduidend. Als je niet afstudeert, bijvoorbeeld bijna 50 procent van de studenten valt uit bij de Fernuni Hagen, dan blijf je met de kosten zitten. De eerste studiemaand wordt echter beschouwd als een proefperiode, waarin u kunt bekijken of dit studiemodel geschikt voor u is.

tips en trucs
Vooral bij de particuliere universiteiten voor afstandsonderwijs loont het de moeite om aandacht te besteden aan kortingsacties. Deze zijn meestal van toepassing op een specifieke campagneperiode. Zo bespaar je snel meer dan 1.000 euro, berekend over de volledige studieperiode.