Elektronisch afval weggooien: welke kosten mag u eigenlijk verwachten?

kosten voor verwijdering van elektronisch afval

Op 1 mei 2019 zijn er opnieuw nieuwe regels met betrekking tot de verwijdering van elektronisch afval, aangezien de federale overheid het recyclingpercentage van oude elektronische apparaten en elektronisch afval wil verhogen. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracering welke kosten er verwacht kunnen worden bij het opruimen van elektronisch afval.

Vraag: Wat kost het om elektronisch afval weg te gooien?

Kostentracker-expert: sinds 1 mei 2019 zijn er weer nieuwe regels van kracht. Dit omvat onder meer ook wat nu als elektronisch schroot moet worden aangemerkt: vanaf dit moment zijn dit niet meer alleen alle soorten apparaten die op enigerlei wijze met elektriciteit worden bediend, maar ook alle componenten die elektriciteit geleiden - zoals als kabels of lichtschakelaars, stekkers of antenneaansluitingen.

Ook zij worden nu aangemerkt als elektronisch afval, dat door de dealer moet worden afgevoerd. Zelfs meubels met elektrische componenten die niet non-destructief kunnen worden verwijderd (zoals de woonkamerkast met verlichting) of kleding met elektrische componenten zijn nu elektronisch afval volgens de zogenaamde open scope-regeling.

Gratis verwijdering

kosten voor verwijdering van elektronisch afval
Sinds 2018 kunnen defecte elektrische apparaten ook via de detailhandel worden afgevoerd.

Sinds 2018 kunnen kopers kapotte elektrische apparaten gratis inleveren bij dealers van elektrische apparaten, maar met enkele beperkingen. Hiervoor is een bepaalde verkoopruimte (meer dan 400 m²) van de elektronicawinkel nodig en de ingeleverde toestellen mogen aan geen enkele zijde een kantlengte hebben van meer dan 25 cm. Er wordt uitgegaan van maximaal 5 apparaten.

Als echter een vergelijkbaar nieuw apparaat bij de dealer wordt gekocht, moet de dealer ook het oude apparaat gratis terugnemen.

Sinds 2016 moeten online retailers ook apparaten terugnemen die ze gratis verkopen. Wel mag u bij het terugnemen transportkosten in rekening brengen.

Bovendien nemen sommige dealers af en toe oude elektrische apparaten op vrijwillige basis gratis terug, maar lang niet allemaal.

Bovendien kunnen apparaten - ook grote apparaten - altijd worden ingeleverd bij het recyclingcentrum. Sommige recyclebare materialen kunnen ook gratis worden opgehaald.

Commerciële kosten

Daarentegen kunnen commerciële ondernemingen hun elektronisch afval niet altijd gratis verwijderen. Over het algemeen zijn hier ophaalkosten tussen ongeveer 0,20 en 0,60 EUR per kg te verwachten. Vanaf een bepaald bedrag (meestal rond de 1,5 ton) is ophalen echter vaak gratis.

Individuele apparaten zoals schermen of koelapparaten zijn echter vaak uitgesloten van een dergelijke verzameling.

Kosten voor fabrikanten van elektrische apparaten

Fabrikanten van elektrische apparaten moeten zich registreren bij de stichting EAR. Dit gaat soms gepaard met hoge kosten. Daarnaast zijn er doorlopende vergoedingen voor B2C-fabrikanten die bedoeld zijn om verwijderings- en recyclingkosten te dekken.

Ook al worden losse componenten in elkaar gezet (het zogenaamde assembleren), de stichting EAR kan sinds mei 2019 al worden beschouwd als een “fabrikant van een elektrisch apparaat”. Dit brengt voor veel ambachtelijke bedrijven een hoog kostenrisico met zich mee.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een oude wasmachine en droger in ons aparte appartement die we niet meer nodig hebben. We willen geen nieuwe apparatuur meer kopen. Beide toestellen brengen we daarom zelf met een geleende aanhanger naar het kringloopcentrum.

Postprijs
Verwijderingskosten0.00 EUR
Totale kosten ermee0.00 EUR

Het op kleinere schaal afvoeren van elektrische apparaten voor particulieren is op verschillende manieren gratis mogelijk, ook grote apparaten en grotere hoeveelheden kleine apparaten kunnen probleemloos en zonder verwijderingskosten worden ingeleverd bij de gemeentelijke recyclingdepots.

Als u een gekocht apparaat echter voor retourzending naar een online winkel wilt sturen, moet u mogelijk rekening houden met de bijbehorende transportkosten die de online winkelier in rekening kan brengen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het weggooien van elektronisch afval afhankelijk?

kosten voor verwijdering van elektronisch afval
De kosten voor het verwijderen van elektronisch afval zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: Let op:

  • of u nu een particulier bent of wilt afstoten als handelsonderneming
  • of u als particulier uw oude apparaat gewoon kunt retourneren als u een nieuw koopt
  • of u alleen kleine apparaten (bijv. föhn, elektrische tandenborstel, etc.) als particulier wilt weggooien
  • of u de apparaten zelf naar een inzamelpunt vervoert
  • of u de apparaten opstuurt naar een online winkel waar u ze heeft gekocht (hier kunnen transportkosten in rekening worden gebracht)