Afvoeren van de koelkast: wat zijn de kosten?

koelkast-verwijderingskosten

Op een gegeven moment heeft de oude koelkast zijn langste tijd gehad en moet hij worden weggegooid. Zoals bij alle andere "witgoederen", dwz keukenapparatuur, wasmachines en droogtrommels, is verwijdering niet altijd gratis. In ons interview met de experts op het gebied van kostentracering bespreken we de verwijderingskosten die te verwachten zijn van de oude koelkast en waar deze überhaupt kan worden weggegooid.

Vraag: Wat kost het om een ​​oude koelkast weg te gooien?

Kostentracker-expert: Allereerst zijn er enkele gratis verwijderingsopties:

  • Bij aankoop van een gelijkwaardig nieuw apparaat met levering door de dealer (oud apparaat moet gratis worden afgevoerd)
  • bij het online kopen van een apparaat (online winkelier moet het oude apparaat op verzoek gratis meenemen)
  • als je jezelf aflevert bij het recyclingcentrum
koelkast-verwijderingskosten
Bij aanschaf van een nieuwe koelkast dient u het oude apparaat gratis mee te nemen.

Overigens is niet elke winkelier verplicht om ze terug te nemen. De wettelijke terugnameplicht geldt alleen voor dealers met meer dan 400 m² verkoopruimte of opslagruimte bij online dealers. Kleinere dealers zijn daarom niet altijd verplicht om ze terug te nemen.

Wie zichzelf niet kan vervoeren, maar het laat doen door de gemeente of een verrekeningsdienst, moet in de meeste gevallen rekening houden met kosten van 50 à 100 EUR.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een nieuwe koelkast gekocht en laten bezorgen door de dealer. We hebben de dealer eerder laten weten dat een oud apparaat moet worden weggegooid.

Postprijs
Prijs nieuwe koelkast399 EUR
Bezorgkosten19 EUR
Oude apparaten meenemen en afvoeren0 EUR (gratis)
Totale kosten van nieuwe koelkast erbij418 EUR, waarvan 0 EUR verwijderingskosten

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de bezorgservice van een specifieke winkelier en een specifiek model koelkast. Oude apparaten kunnen ook gratis worden meegenomen bij alle andere terugnameplichtige dealers, ook bij online dealers.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor het weggooien van een oude koelkast?

koelkast-verwijderingskosten
Een koelkast kan zelfs gratis worden weggegooid.

Kostentracker-expert: de kosten kunnen variëren van € 0 tot ongeveer € 100 . Als de oude koelkast moet worden verwijderd of over grote afstanden door het huis moet worden vervoerd, kunnen er extra kosten ontstaan.

In de meeste gevallen vervang je een oude koelkast door een nieuwe - er is dus bijna altijd een optie om een ​​dealer te kiezen voor de levering van de nieuwe koelkast, die ook het oude apparaat gratis weggooit.

Sommige dealers bieden ook een 1: 1-uitwisseling van oude en nieuwe apparaten tegen een extra vergoeding - hierdoor hoeft u ook de oude koelkast niet te verwijderen.

Andere gratis verwijderingsopties

Een nog functionerende koelkast kan eventueel worden weggegeven voor inzameling. Ook sociale ondernemingen die in de regio werken, halen vaak nog werkende apparaten gratis op om ze later beschikbaar te stellen aan mensen in nood.

Verkopen op Ebay is natuurlijk ook een optie, maar je moet wel rekening houden met de relatief hoge verzendkosten voor een koelkast. De verzendkosten van 50 EUR tot 70 EUR maken het verkopen van een oude koelkast op Ebay in veel gevallen niet meer de moeite waard.

De gemeente kan ook een gratis inzameling aanbieden voor verwijdering in het kringloopcentrum (meestal een of twee keer per jaar). Dit aanbod is echter niet in alle gemeenten beschikbaar. In de meeste gevallen moet u hiervoor een ophaaldatum afspreken.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het weggooien van een koelkast afhankelijk?

koelkast-verwijderingskosten
Een koelkast moet altijd op de juiste manier worden weggegooid.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • Of er een nieuwe koelkast is gekocht (de dealer kan het oude apparaat gratis terugnemen
  • of u de koelkast zelf naar het recyclingcentrum kunt vervoeren (gratis bezorging mogelijk)
  • of een nog functionerende koelkast kan worden weggegeven of geschonken voor inzameling
  • welke tarieven de gemeente vraagt ​​voor incasso
  • of de oude koelkast wordt opgehaald door een clearing provider