Afwerking woning: wat zijn de totale kosten?

afwerkingskosten huis

Een aanbouwhuis levert kostenbesparingen op bij het kopen, maar vereist goed gepland persoonlijk werk. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten gemaakt kunnen worden voor een afwerkhuis.

Vraag: Wat kost een huis van kaal been?

Kostentracker-expert: elk huis is anders. De kosten zijn niet over de hele linie te kwantificeren.

In het geval van de uitbreidingswoning moeten twee kostengebieden afzonderlijk worden beschouwd:

 • de koopsom van de woning
 • de kosten van het interieurwerk, dat u zelf doet

Beide delen van de kosten moeten in individuele gevallen altijd tegen elkaar worden verrekend. Pas dan wordt duidelijk welke besparing de “spierhypotheek” oplevert.

De koopprijs is afhankelijk van het type en de grootte van de woning en de gekozen uitbreidingsfase. Aankoopprijzen voor een eengezinswoning van gemiddelde grootte beginnen vanaf rond de 100.000 euro en zijn daardoor duurder dan een bouwpakket, waarbij de casco zelf volgens instructies met de bijgeleverde materialen moet worden gebouwd .

De kosten voor de interieurinrichting zijn enerzijds gebaseerd op de geselecteerde bouwpakketten ("materiaalprijs") en anderzijds op de tijd die je zelf besteedt (besparing op loonkosten voor een specialist bedrijf). De combinatie van de geselecteerde uitbreidingspakketten bepaalt in grote mate de interieurontwerpkosten.

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

Huisgrootte (woonoppervlak)Ontwerp, uitrustingprijsVergelijkende prijs turnkey-prijs
143 m²Klassieke eengezinswoning van 1,5 verdiepingen, schuin dak, laagenergiewoningvanaf 123.000 EURvanaf 196.000 EUR
135 m²Eengezinswoning van 1,5 verdiepingen, schuin dak, erker garage en carportvanaf 155.000 EURvanaf EUR 245.000
123 m²Eengezinswoning, kubuswoning, Bauhaus-stijl, plat dak, laagenergiewoning van 2 verdiepingenvanaf 150.000 EURvanaf 213.000 EUR
194 m²Eengezinswoning, zadeldak, aanbouw, omliggend terras (dek / patio), KfW 70, van 3 verdiepingenvanaf 271.000 EURvanaf 358.000 EUR
191 m²Eengezinswoning, monopitch-dak, KFW 70, 2 verdiepingenvanaf 266.000 EURvanaf 350.000 EUR
140 m²Eengezinswoning, kubuswoning, plat dak, KFW 55, 2 verdiepingenvanaf 240.000 EURvanaf 353.000 EUR
601 m²Stadsvilla, mediterrane stijl, zadeldak, KFW 55, van 2,5 verdiepingen612.000 EUREUR 950.000

Dit zijn slechts prijsvoorbeelden voor individuele woningen van verschillende aanbieders. De kosten voor de geselecteerde uitbreidingspakketten moeten worden opgeteld bij de uitbreidingshuiskosten.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een kaal beenderhuis afhankelijk?

Kostentracker-expert: de volgende factoren moeten in overweging worden genomen bij het berekenen van de kosten:

afwerkingskosten huis

De grootte en het type woning zijn doorslaggevende kostenfactoren

 • het type huis
 • de grootte van het huis
 • de prijsstelling van de aanbieder
 • de gewenste uitrusting
 • de reikwijdte van het handmatige en tijdgebonden persoonlijke werk

Dit zijn de basiskostenfactoren in een kale woning. Alvorens een aankoopbeslissing te nemen, is een uitgebreide vergelijking van niet alleen de aankoopprijzen maar ook de prijzen van de afzonderlijke uitbreidingspakketten noodzakelijk.

Vraag: Kan de koopprijs worden bepaald door de uiterlijke kenmerken van de woning?

Kostentracker-expert: in principe is dit niet mogelijk. De prijsstelling van de aanbieder is in ieder geval doorslaggevend.

Ook de grootte van de woning (vierkante meters woonoppervlak) is slechts een beperkt prijscriterium. Bovenstaande prijsvoorbeelden laten zien: een huis van 140 m² kan 123.000 EUR kosten - of 240.000. De prijzen voor een uitbreidingswoning zijn uitsluitend afhankelijk van de prijsstelling van de aanbieder. Technisch gezien is er geen verklaring waarom een ​​Cubus-woning met plat dak meer dan 100.000 euro duurder zou moeten zijn dan een klassieke eengezinswoning met zadeldak.

Vraag: Hoe duur zijn uitbreidingspakketten?

Kostentracker-expert: uitbreidingspakketten bevatten al het materiaal dat nodig is voor één stap van het interieurwerk.

Vraag: Welke componenten worden altijd geleverd door de prefab huisleverancier?

Kostentracker-expert: De hele schaal is altijd volledig gemonteerd. Het betreft de volgende punten:

 • Kelder / vloerplaat
 • Buitenmuren met isolatie
 • top, dak
 • alle ramen en openslaande deuren
 • alle dakramen
 • Dakplafond
 • Voordeur en eventueel dakbedekking van de voordeur
 • vereiste leidingen

De woning is afsluitbaar, weerbestendig en strak. De eigen bijdrage vindt uitsluitend plaats op het gebied van de interieurbouw, dus binnenshuis. Na het aansluiten van de CV-installatie kan de woning ook zelf overwinterd worden.

Vraag: Hoe wordt de gewenste uitrustingsnorm bereikt?

Kostentracker-expert: het niveau van interieuruitrusting kan worden beïnvloed door verschillende pakketten (materialen) te kiezen.

Materialen kunnen en hoeven niet vrij te worden gekozen. De prefab-huisaanbieder biedt gecoördineerde materiaalpakketten op verschillende niveaus en tegen verschillende prijzen.

Met speciale verzoeken kan tot op zekere hoogte rekening worden gehouden. De kamerindeling kan enigszins worden gewijzigd, wat hetzelfde is als bij de turnkey-woning.

Vraag: Hoe worden persoonlijke bijdragen berekend?

afwerkingskosten huis

Eigen werk is opgenomen in de aanbouwwoning

Kostentracker-expert: In-house werk wordt al bepaald in de planningsfase. De selectie van de uitbreidingspakketten vindt plaats in samenwerking met de planners en architecten van de prefabhuisaanbieder en is contractueel vastgelegd. Hierdoor zijn de bouwkosten bij aanvang van de bouw duidelijk beheersbaar.

De mogelijke besparingen hebben uitsluitend betrekking op arbeidskosten. Bij veel banen is de verhouding tussen arbeidskosten en materiaalkosten echter 40% tot 60%, dat wil zeggen dat meer dan de helft van de gebruikelijke kosten voor dit werk kan worden bespaard.

Vraag: Hoe kunnen verschillende uitbreidingsfasen eruit zien?

Kostentracker-expert: het ontwerp van de afzonderlijke uitbreidingsfasen en het vereiste interne werk is afhankelijk van de provider.

Hieronder ziet u een voorbeeld van de verschillende uitbreidingsfasen van een enkele geprefabriceerde woningaanbieder.

Uitbreidingsfaseal voltooid werkNog werk te verrichten (eigen bijdrage)vaardigheden vereist
Uitbreidingsfase 1Shell voltooid, ramen en dak geplaatstComplete binnenwerkzaamheden, inclusief installatie van het verwarmingssysteem en ventilatiesysteemgedegen vakmanschapervaring, samenwerking met ambachtelijke bedrijven
Uitbreidingsfase 2Schil, dak en ramen voltooid, gebouwentechniek geïnstalleerdHet betegelen van de badkamers, het plaatsen van de sanitaire objecten, de vloer- en wandinrichting, het plaatsen van de binnendeurenklusjesman
Uitbreidingsfase 3Schil, dak en ramen voltooid, gebouwentechniek en badkamers geïnstalleerd en betegeldVloer- en wandontwerp, installatie van de binnendeurenBouwers met renovatie-ervaring

Andere aanbieders bieden ook verschillende uitbreidingsfasen aan, de benodigde materialen kunnen in verschillende, op elkaar afgestemde pakketten worden gekocht.

Vraag: Hoe hoog is het besparingspotentieel door persoonlijke bijdragen?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van het individuele geval en de exacte constructie. Een algemene regel zegt dat u met uw eigen werk tot 20% van de totale bouwkosten kunt besparen. In de meeste gevallen is tot 10% realistisch.

Als het volledige interieurwerk wordt uitgevoerd vanuit de casco van een gemiddelde eengezinswoning, kan tot 50.000 EUR aan loonkosten worden bespaard. Dit is echter slechts een ruwe richtlijn.

Als alleen de uiteindelijke uitrusting van de woning wordt overgenomen (tegels, vloer- en wandontwerp), bedraagt ​​de besparing ongeveer de helft, dus ongeveer 25.000 EUR voor een gemiddelde eengezinswoning.

De volgende tabel illustreert de arbeidskosten voor verschillende interieurwerken:

OppervlakteArbeidskosten met middelzware apparatuur (richtwaarde)
Sanitair en sanitairinstallaties40 EUR per m² woonoppervlak
Elektrische installaties35 EUR per m² woonoppervlak
kachel50 EUR per m² woonoppervlak
Vensterbank5 EUR per m² woonoppervlak
binnendeuren5 EUR per m² woonoppervlak
Dekvloeren15 EUR per m² woonoppervlak
Vloerbedekkingen20 EUR per m² woonoppervlak
Tegels30 EUR per m² woonoppervlak
Binnenpleisterwerk en wanddecoratie60 EUR per m² woonoppervlak

Eigen werk is alleen mogelijk als er geen verplichte beroepskwalificatie is (zoals het aanleggen van elektrische installaties of verwarming). De mogelijke besparing door eigen werk in de interieurbouw zijn in de praktijk dan ook voor veel klussen wat lager.

Vraag: Hoe worden eigenaren van gebouwen ondersteund?

Kostentracker-expert: de meeste leveranciers van geprefabriceerde huizen bieden telefonisch advies voor vragen over uitbreiding.

Bij grotere moeilijkheden kan vaak een installatieservice van de provider worden gebruikt. De kosten hiervoor zijn over het algemeen iets hoger dan voor een complete turn-key constructie door de prefab woningaanbieder. Dit doet het kostenvoordeel teniet.

Vraag: Kunnen ambachtelijke bedrijven worden gebruikt om ondersteuning te bieden?

afwerkingskosten huis

Het gebruik van ambachtelijke bedrijven is niet de moeite waard

Kostentracker-expert: in theorie is dit mogelijk, maar de kosten zijn aanzienlijk hoger dan gepland. In de meeste gevallen zijn de kosten hoger dan wanneer de prefabhuisleverancier vanaf het begin een constructie zou plannen. Een dergelijke procedure wordt daarom slechts in zeer enkele gevallen aanbevolen.

Als u zichzelf niet vertrouwt met individuele diensten of als u te weinig tijd over heeft, is het logischer om vanaf het begin voor een hoger uitbreidingsniveau te kiezen.

Het kostenvoordeel ten opzichte van een sleutelklare woning wordt alleen gegeven als daadwerkelijk gratis of grotendeels gratis eigen werk wordt geleverd.

Vraag: Hebben eigen bijdragen invloed op de hypotheekverstrekking?

Kostentracker-expert: vanuit technisch oogpunt worden interne werkzaamheden voor bouwfinanciering verrekend met het eigen vermogen. De gebruikelijke kosten worden gehanteerd die zouden worden gemaakt door ambachtelijke bedrijven. De prefabhuisaanbieder moet de hoogte van deze kosten schriftelijk aangeven.

Een hoge mate van persoonlijk werk verhoogt het eigen vermogen in de financiering. Dit kan het verstrekken van hypotheken goedkoper maken.

Vraag: Wat zijn de verschillen met het kithuis?

Kostentracker-expert: het uitbreidingshuis wordt door veel providers "Mitbauhaus" genoemd - dat wil zeggen, individueel werk aan de interieurconstructie wordt gedaan door de klant, hij "bouwt met" - binnen een relatief smal en gespecificeerd kader.

In het geval van het bouwpakket wordt de gehele constructie - inclusief de casco constructie - uitgevoerd door de bouwer. De kithouse-leverancier levert alleen het materiaal en de instructies voor de constructie. Kithuizen zijn nog steeds aanzienlijk goedkoper dan kale botten (meestal minder dan 100.000 EUR), maar overweldigen de handmatige vaardigheden van de meeste gemiddelde bouwers.

Bouwdiensten die later voor een hoge prijs moeten worden gekocht, verhogen de kosten van een bouwpakket enorm. Als je jezelf overschat, ligt hier een nog grotere kostenval op de loer dan bij het Beierse huis.