Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/klimaanlage-haus-kosten) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Airconditioning voor het huis: wat zijn de kosten?

airconditioning huis kosten

De laatste jaren zijn de temperaturen in de zomer steeds ondraaglijker geworden - zelfs binnenshuis was het vaak bijna ondraaglijk. Sommige mensen hebben zeker nagedacht over het installeren van een airconditioningsysteem. In ons interview vroegen we de cost tracker-experts welke kosten er te verwachten zijn voor het installeren van een airconditioningsysteem voor een huis of appartement en waarvan de hoogte van de kosten afhangt.

Vraag: Wat kost het om airconditioning in huis te installeren?

Kostentracker-expert: de meest kosteneffectieve en meest gekozen variant zijn multi-split-systemen. Elke kamer heeft zijn eigen split-apparaat.

De kosten voor dergelijke systemen zijn vanaf ongeveer 1.500 EUR per kamer, plus de installatiekosten. Er zijn echter ook andere varianten die zelfs goedkoper kunnen worden bediend.

Eerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een professioneel plan voor een airconditioningoplossing voor ons huis en installeren een multi-split systeem. De airconditioning units zijn geïnstalleerd in 5 kamers.

Postprijs
Kosten multi-split systeem (acquisitie)7.500 EUR
Installatiekosten volledig1.400 EUR
Totale kosten ermeeEUR 8.900
Geschatte kosten per draaiuurEUR 0,85 per uur

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek model airconditioning en de kosten voor installatie door een specifiek gespecialiseerd bedrijf voor individuele lokale omstandigheden. De kosten voor airconditioning in andere gevallen of voor een andere airconditioningoplossing kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: In welke prijsklasse verhuizen de kosten voor koeloplossingen in huis of appartement?

airconditioning huis kosten

Er zijn verschillende soorten airconditioningsystemen.

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk allereerst af van welke oplossing wordt gekozen. Het volgende is mogelijk:

  • Multi-split systemen
  • vrijstaande mobiele losse apparaten
  • een passend ontworpen ventilatieoplossing
  • een omgekeerde warmtepomp (warmtepompen kunnen niet alleen worden gebruikt om de kamers te verwarmen, maar ook om de kamers in de zomer te koelen)

Multi-split systemen

Een enkelvoudig split-systeem kost meestal tussen ongeveer 1.500 EUR en 3.000 EUR. Het kan worden uitgebreid tot een multi-split systeem met extra apparaten. Voor elk extra apparaat (extra kamer) moet u een schatting maken van ongeveer 1.500 EUR.

De planning van de airconditioning en de dimensionering van het apparaatvermogen laat u het beste over aan een specialist. Alleen correct gedimensioneerde en goed geplande oplossingen zullen later efficiënt en kosteneffectief werken. U kunt de elektriciteitskosten van ongeveer ongeveer 0,15 EUR tot 0,20 EUR per draaiuur voor elk gesplitst apparaat berekenen. Dit kan in individuele gevallen ook iets afwijken.

Enkele apparaten

airconditioning huis kosten

Een mobiel apparaat is de goedkoopste oplossing om een ​​kamer te koelen.

Het plaatsen van mobiele apparaten in elke kamer is de eenvoudigere oplossing. De aanschafkosten zijn hier beduidend lager dan bij vast geïnstalleerde split-systemen. Voordelige mobiele apparaten zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 100 EUR, maar voor redelijke kwaliteit en aanvaardbare bedrijfsgeluiden moet u verwachten tussen ongeveer 200 EUR en tot 800 EUR.

De bedrijfskosten voor mobiele apparaten zijn meestal iets hoger tussen 0,30 EUR en 0,60 EUR per draaiuur, wat je hier zeker mag verwachten. De koelcapaciteit is ook meestal inferieur aan permanent geïnstalleerde apparaten.

Ventilatiesysteem

Ventilatiesystemen kunnen natuurlijk ook worden gebruikt voor ruimtekoeling als ze dienovereenkomstig zijn gepland en uitgerust. De installatie van centrale ventilatie is meestal alleen haalbaar in nieuwbouw - bij oude gebouwen vraagt ​​dit vaak veel inspanning.

Elke ventilatieoplossing moet individueel worden aangepast aan het huis en individueel worden gepland volgens de bouwkundige omstandigheden. Uiteindelijk kunnen de kosten dienovereenkomstig variëren. Voor ventilatiesystemen die ook kunnen verwarmen of koelen, moet echter voor een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 10.000 tot 15.000 EUR worden geraamd.

Warmtepomp

Een warmtepomp kan ook worden gebruikt om te koelen. Bij uitgeschakelde warmtepomp is passieve koeling al mogelijk - bijna zonder energieverbruik. Voor actieve koeling moet de compressor van de warmtepomp draaien; het energieverbruik is dan vergelijkbaar met dat voor verwarmen.

In principe kunnen alleen warmtepompen die omkeerbaar zijn, koelen. Als u net overweegt een nieuwe kachel te plaatsen, kan een warmtepomp een goede oplossing zijn voor beide doelen: verwarmen in de winter en koelen in de zomer. U hoeft alleen maar een omkeerbare pomp te kopen en de warmtepomp dienovereenkomstig uit te rusten.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor airconditioning in huis afhankelijk?

airconditioning huis kosten

Er zijn verschillende soorten airconditioners.

Cost tracker expert: Doorslaggevend voor de kosten zijn:

  • welke koeloplossing is gekozen (multi-split systeem, individuele apparaten, ventilatie of omkeerbare warmtepomp)
  • hoe de koeloplossing is gedimensioneerd (aantal apparaten, benodigd vermogen, etc.)
  • de kosten van het systeem
  • de installatiekosten in individuele gevallen
  • de kosten die later in bedrijf ontstaan ​​(stroomverbruik, kan sterk variëren van oplossing tot oplossing)