Aluminium onderdelen anodiseren: wat zijn de kosten?

anodisatiekosten

Met behulp van anodiseren kunnen aluminium onderdelen worden verfijnd en nog beter beschermd tegen corrosie. De bovenste metaallagen worden door middel van het anodiseren omgezet in een oxidelaag. De cost tracker experts interviewen u om te kijken welke kosten er nodig zijn voor het anodiseren van losse onderdelen, zoals fietsonderdelen van aluminium.

Vraag: Wat kost het anodiseren van losse onderdelen?

Kostentracker-expert: de vraag kan niet op die manier worden beantwoord - dat hangt uiteindelijk altijd af van het betreffende onderdeel, zijn eigenschappen en grootte en het gewenste resultaat. Uiteraard speelt ook de prijsstelling van de uitvoerende onderneming een rol.

Men moet eerst onderscheid maken tussen

  • het anodiseren van kleine onderdelen
  • het anodiseren van grotere onderdelen of hard anodiseren

Anodiseren van kleinere onderdelen

Het anodiseren van kleinere onderdelen, meestal tot een afmeting van 10 cm x 10 cm x 10 cm, kost voor veel bedrijven vaak heel weinig. In sommige gevallen kunnen de kosten slechts 10 tot 20 EUR kosten als er geen voorbereidend werk nodig is.

Welke kleuren duurder en goedkoper zijn voor gekleurd anodiseren, hangt af van het individuele bedrijf. In veel gevallen worden de meest populaire kleuren (bv. Zwart of zilver) aangeboden tegen een zeer redelijke prijs, voor andere kleuren moet u tussen de 30 EUR en 40 EUR rekenen.

Anodiseren van grotere onderdelen of hard anodiseren

anodisatiekosten

Hoe groter de te anodiseren onderdelen, hoe hoger de prijs

Als grotere onderdelen geanodiseerd moeten worden, lopen de kosten doorgaans op tot bedragen van 40 tot 100 EUR. Ook als bij kleinere onderdelen uitgebreid voorbereidend werk nodig is, zit u meestal al snel in deze prijscategorie.

Hard anodiseren, waardoor een bijzonder stabiele en veerkrachtige oppervlaktelaag ontstaat, valt meestal ook in deze prijscategorie voor kleine onderdelen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een aluminium fietsframe laten anodiseren, dat we hiervoor zelf polijsten. We sturen het naar het anodisatiebedrijf en laten het zwart anodiseren.

Postprijs
Verzenden26,86 EUR
Anodiseren in zwart103,95 EUR
totale prijs130,81 EUR

Dit is een kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op bepaalde werkzaamheden voor een specifiek bedrijf. Ook in andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen, zeker bij afwijkende bestellingen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het anodiseren van aluminium onderdelen afhankelijk?

Kostentracker-expert: houd altijd rekening met:

anodisatiekosten

De kosten van anodiseren zijn afhankelijk van verschillende criteria

  • de grootte van de onderdelen
  • de toestand van het oppervlak en de respectieve aluminiumlegering
  • of voorbereidende werkzaamheden aan het werkstuk nodig zijn
  • welke kleurcoating wordt gekozen
  • welke laagdikte moet worden bereikt tijdens het anodiseren
  • of de onderdelen hard geanodiseerd moeten worden
  • hoeveel onderdelen moeten worden geanodiseerd
  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf

Met dit alles moet rekening worden gehouden bij het inschatten van de kosten. Prijsvergelijkingen zijn over het algemeen de moeite waard, aangezien er aanzienlijke prijsverschillen kunnen zijn tussen de individuele (talrijke) aanbieders, ook voor vergelijkbare diensten.

Vraag: Wat zijn de kosten van de gebruikelijke voorbereidende werkzaamheden?

Kostentracker-expert: als de inspanning voor het voorbereidende werk binnen het gebruikelijke kader valt, beginnen de kosten voor het voorbereidende werk voor kleine onderdelen meestal bij ongeveer 10 EUR, afhankelijk van de bedrijf.

Bij grotere onderdelen en wanneer complexere voorbereidende werkzaamheden nodig zijn, zijn de kosten uiteraard navenant hoger.

Vraag: Wat zijn de kosten van het anodiseren van een aluminium fietsframe dat vooraf gestript moet worden?

Kostentracker-expert: ook hier zijn de kosten altijd afhankelijk van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. Wordt echter als voorbereidend werk gebruik gemaakt van verfafbijtmiddel of glasparelstralen, dan moet u in de meeste gevallen rekening houden met totale kosten van vanaf ongeveer 150 voor een onderdeel ter grootte van een fietsframe.

Dit kan echter van bedrijf tot bedrijf verschillen. Het bestaande lakwerk en de staat van het fietsframe spelen zeker een rol in hoe de kosten uiteindelijk zullen uitvallen.