Badkamerrenovatie: met deze kosten moet u rekening houden

badkamer renovatie kosten
Oude leidingen dienen tijdig te worden vervangen

Wanneer een badkamer ouder wordt, aarzelt men vaak lang om deze te renoveren - ook om kostenredenen. In een interview laat de cost tracker-expert zien wat een dergelijke badkamerrenovatie in de praktijk kan kosten en wat je kunt verwachten bij individuele renovatiemaatregelen.

Vraag: Zijn badkamerrenovaties niet alleen visuele verfraaiingen?

Kostentracker-expert: niet in alle gevallen. Een badkamerrenovatie kan vaak technisch aan te raden zijn - bijvoorbeeld als er al zeer oude leidingen of elektrische leidingen in de kamer zijn. Dan kan ruilen zin hebben - voordat er later dure schade ontstaat.

Een leidingbreuk in oude leidingen kan worden voorkomen door bijvoorbeeld de leidingen tijdig te vervangen.

Vraag: Wat kost een badkamerrenovatie doorgaans?

Kostentracker-expert: het is erg moeilijk om dat over de hele linie te zeggen. Veel hangt natuurlijk af van de staat van de badkamer en welke standaard je na de renovatie wilt bereiken. Een latere luxe badkamer kan 25.000 euro kosten.

badkamer renovatie kosten
Voor een uitgebreide badkamerrenovatie moet ongeveer € 1000, - per vierkante meter worden begroot

In het algemeen zult u bij een typische renovatie met typische voorwaarden voor een volledig gerenoveerde badkamer van gemiddelde kwaliteit moeten rekenen op ongeveer 1.000 EUR per m².

Dit is echter slechts een zeer grove richtlijn. Hieronder volgt een praktisch voorbeeld waar dit grofweg van toepassing is.

Een badkamer van 10 m² (volledig betegeld) moet worden gerenoveerd. Op de oude betegelde ruimte worden nieuwe tegels gelegd (tegel-op-tegelsysteem), de wasbak is vervangen en de douchecabine is vernieuwd. Tevens wordt het toilet ingeruild voor een hangend toilet.

Postprijs
Materiaal: tegelsEUR 1.050, -
Tegelzetter2.300 EUR
Materiaal: wasbak170 EUR
Materiaal: douchecabine400 EUR
Materiaal: nieuwe leidingen900 EUR
Materiaal toilet190 EUR
LoodgieterEUR 3.700
Materiaalkosten plafond180 EUR
Arbeidsschilder430 EUR
totale prijs9.320 EUR

Uiteraard kunnen in andere gevallen de kosten ook beduidend hoger of lager zijn. Veel hangt natuurlijk altijd af van de kwaliteit van het resultaat.

Dit wordt getoond in het volgende voorbeeld:

Hier wordt een even grote badkamer gerenoveerd, maar deze wordt op een zeer hoog en waardig niveau gebracht.

 • Hoge kwaliteit dubbele wastafel
 • vrijstaand luxe ligbad
 • hoogwaardige trendtegels in luxe design
 • Handdoekradiator

In dit voorbeeld bedragen de totale kosten voor onze badkamerinrichting ongeveer 21.000 euro.

Vraag: Wat kost een badkamerrenovatie in het algemeen?

Kostentracker-expert: aan de ene kant moet u altijd twee basiszaken verwachten:

 • met de materiaalkosten en
 • met loonkosten

In deze gevallen bepalen beiden de prijs, waarbij de materiaalkosten in veel gevallen beduidend meer kunnen fluctueren dan de arbeidskosten. Dat geldt voor

 • Tegels
 • Badkamerinrichting (wastafel, douche, ligbad)
 • Toilet
 • Uitrusting

De loonkosten blijven - met dezelfde inspanning - in veel gevallen relatief op hetzelfde niveau. Voor een tegelzetter maakt het weinig uit of hij dure premium tegels legt of goedkoop aardewerk.

Vraag: Wat is het assortiment tegels en tegels in de praktijk?

Kostentracker-expert: het bereik kan behoorlijk groot zijn. Laten we eerst eens kijken naar de materiaalprijzen:

badkamer renovatie kosten

Tegels hebben heel verschillende prijzen

Vaak zijn er goedkope aardewerken tegels voor 10 EUR per m². Porselein van hoge kwaliteit kan daarentegen gemakkelijk tot 60 EUR per m² kosten. Voor ons voorbeeld zou dat een verschil zijn van € 500 in de totale prijs voor de materiaalkosten voor alleen de tegels.

Bij het leggen is de prijs per m² voornamelijk gebaseerd op de inspanning die de tegelzetter heeft geleverd. Ook hier is er een relatief groot aanbod, van ongeveer 35 EUR per m² tot 55 EUR per m². In sommige gevallen kan de prijs hoger of lager zijn, maar dit is zeldzaam.

Vraag: Hoe zit het met de materiaalkosten voor badkamerarmaturen?

Kostentracker-expert: ook hier zijn er soms zeer grote prijsverschillen. Een badkuip kost nu vanaf ongeveer 150 EUR - luxe versies als vrijstaande badkuip daarentegen tot 1.000 EUR en meer.

De prijzen voor douchewanden zijn ook tussen 80 EUR en 600 EUR. De prijsklasse voor toiletten is niet zo breed: vanaf 50 EUR zijn er eenvoudige staande toiletten, de prijzen variëren hier tot ongeveer 200 EUR voor premiummodellen. In het geval van hangende toiletten kunnen de prijzen voor hoogwaardige modellen van ongeveer 200 EUR zijn.

In het geval van wastafels zijn er daarentegen zeer grote prijsverschillen: van ongeveer 60 EUR voor een eenvoudige wastafel tot 400 EUR of 500 EUR voor speciale modellen - in sommige gevallen zelfs aanzienlijk meer voor luxe wastafels.

Vraag: Als je steeds hoort over "luxe ontwerpen" als het om kranen gaat - heb je die dan ook in de badkamer zelf?

Kostentracker-expert: ja, zo zou je het kunnen zien.

badkamer renovatie kosten

Marmer in de badkamer is nobel en duur

Wil je bijvoorbeeld een naadloze badkamerinrichting, dan moet je veel meer verwachten dan bij conventionele tegels. De muurbekledingsmaterialen variëren dan van tadelakt en speciale kalkmarmerpleisters tot Ciré-beton.

Kalkmarmerpleisters in een waterdicht ontwerp kosten vaak meer dan 100 EUR per m² van de specialist, de prijzen inclusief coating variëren tot 120 EUR per m².

Beton Ciré is ook relatief duur als het door een specialist wordt aangebracht. In de meeste gevallen moet u hier ook rekening houden met meer dan 100 EUR per m².

Een gelijkvloerse douche behoort ook duidelijk tot de luxe designopties. Een barrièrevrije douche kan erg duur blijken te zijn, vooral als deze achteraf wordt ingebouwd - vooral als u deze wilt implementeren met lage vloerconstructiehoogtes.

In dit geval wordt vaak gebruik gemaakt van speciale systemen; de montage-inspanning is dan vaak erg hoog, zeker als er speciale systemen zoals een muurafvoer worden toegepast. Voor de installatie van een inloopdouche tijdens de renovatie moet u zeker rekening houden met kosten vanaf ongeveer 5.000 EUR.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van bijzonder luxueuze badkamerontwerpen, die in veel gevallen ook navenant duur kunnen zijn.

Vraag: Zijn er nog andere voorbeelden?

Cost Tracker Expert: ja, heel veel. Vooral als het om de badkamer gaat, kun je luxe krijgen op alle denkbare manieren.

badkamer renovatie kosten

Vloerverwarming in de badkamer is een prettige luxe

Denk bijvoorbeeld aan het achteraf inbouwen van vloerverwarming. Dat kan - niet alleen als elektrische vloerverwarming, maar ook als watervoerende vloerverwarming.

De productie is erg complex, zeker als grote extra bouwhoogtes vermeden moeten worden. In dit geval moet u rekening houden met prijzen vanaf ongeveer 120 EUR per m². De elektrische variant van vloerverwarming is ook nauwelijks goedkoper.

Als u van uw badkamer een wellness-oase met whirlpool wilt maken, moet u ook diep in uw zak graven: Vanaf ongeveer 1.700 EUR haalt u een kleine "echte" whirlpool in de badkamer. Maar dat zijn alleen de aanschafkosten.

Bovendien zijn er soms vrij hoge planning- en montagekosten en dan vrij aanzienlijke bedrijfskosten. Tot 40 EUR of 50 EUR Bedrijfskosten per maand kunnen ook worden gemaakt - afhankelijk van het type en de grootte van de bubbelbad.

Vraag: Nu de tegenovergestelde vraag: hoe kunt u met name geld besparen bij het renoveren van een badkamer?

Kostentracker-expert: dat kan natuurlijk ook. Om de kosten laag te houden, zijn er verschillende strategieën die naast elkaar kunnen worden gebruikt:

 • Breng kleine veranderingen aan met een grote impact
 • gebruik hoogwaardige maar goedkope materialen
 • Laat de laatste trends achterwege en geef de voorkeur aan tijdloze trends
 • Vergelijk prijzen uitgebreid
 • Huur professionals in voor de planning

Dit zijn de belangrijkste strategieën waarmee u vaak verrassend veel kunt besparen.

Vraag: Hoe kun je grote effecten bereiken met kleine veranderingen?

badkamer renovatie kosten

Gootstenen en badkuipen die nog intact zijn, kunnen eenvoudig van nieuwe armaturen worden voorzien

Kostentracker-expert: Denk bijvoorbeeld aan wastafel- of badkraanarmaturen: als de kuip of de wastafel nog visueel aantrekkelijk is, doe dan geen vervanging en geef ze gewoon allebei een mooie, nieuwe mengkraan. Dat kost veel minder geld en heeft toch een moderniserend effect.

Een ander voorbeeld is om te vertrouwen op heel speciale ontwerpen bij het kiezen van tegels, zoals tegels met houtlook. De levensechte houtlook geeft veel badkamers een verbazingwekkend luxe uitstraling - en deze tegels kosten niet meer dan "gewone" imitatietegels.

Dit zijn slechts twee mogelijke voorbeelden.

Vraag: Is ‘hoge kwaliteit maar niet duur’ überhaupt mogelijk?

Kostentracker-expert: ja, dat werkt. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld hoogwaardige kalkpleister op de niet betegelde delen van de muur.

Kalkpleister is een hoogwaardig, gezond alternatief voor conventionele pleisters en is nauwelijks duurder. Het zorgt echter voor een uitstekende vochthuishouding in de badkamer, vermijdt het risico op schimmel en verbetert het binnenklimaat.

Vraag: Is dat waarom je trends moet vermijden en voor "tijdloos" moet kiezen?

Kostentracker-expert: ja, dat gaat ook in dezelfde richting. Trends zijn altijd duur - dat is onvermijdelijk en onvermijdelijk.

Het probleem is echter dat trends slechts trends zijn, maar niet altijd het geld waard zijn dat u eraan moet besteden. Daarnaast raken trends vaak heel snel uit de mode - maar na een verbouwing heb je decennialang een badkamer.

Denk er maar eens over na: in een ultramoderne badkamer uit de jaren 80 zouden we ons nauwelijks thuisvoelen - terwijl de tijdloze, subtiele varianten in wit en dan wat minder 'trendy' lichtgrijze tinten veel minder onaangenaam zijn.

Tijdloze en simpele varianten zijn vaak best goedkoop - hoe minder design, hoe lager de prijs, zou je kunnen zeggen. Deze regel is eigenlijk verbazingwekkend vaak van toepassing.

Vraag: Zijn er subsidies voor badkamerrenovatie om wat geld te besparen?

Kostentracker-expert: Ja, er zijn zelfs enkele subsidies van KfW Bank voor het moderniseren van woonruimte en vooral voor leeftijdsgeschikte en barrièrevrije renovaties. Ook leningen met een lage rente zijn mogelijk. Tot 10% van de kosten kan zelfs worden gesubsidieerd.

Tips en trucs

Badkamerplanners kosten misschien geld, maar ze kunnen vaak een goede hulp zijn om wat te besparen. Vooral als u een budget specificeert, kan de professionele planner vaak verrassend goede en overtuigende oplossingen voor uw individuele nieuwe badkamerdesign vinden.