Badkamerrenovatie - een kostencalculator

badkamer renovatie kosten calculator
De meeste kosten voor een badkamerrenovatie zijn het gevolg van het werk van een specialist

Voor leken is het altijd moeilijk in te schatten hoe hoog de kosten voor een badkamerrenovatie kunnen zijn. In ons artikel geeft de kostentracker-expert waardevolle rekenhulpmiddelen en kosteninschattingshulpmiddelen voor complete badkamerrenovatie, zodat u uw kosten zo nauwkeurig mogelijk kunt inschatten.

Vraag: Waarom is het zo belangrijk om de kosten zo mogelijk vooraf globaal in te schatten?

Kostentracker-expert: Aan de ene kant heeft iedereen natuurlijk een bepaald budget om zijn badkamer te renoveren - of slechts bepaalde financiële opties.

Aan de andere kant moet u uw geld natuurlijk zo verstandig mogelijk gebruiken bij badkamerrenovatie - dat betekent dat u niet hoeft te besparen op andere, fundamentele zaken vanwege zeer dure tegels.

Een kostenraming helpt altijd om te bepalen hoeveel geld u voor welke maatregel kunt missen, zodat u veel beter kunt plannen en individuele beslissingen kunt nemen.

Vraag: Hoe hoog zijn de kosten voor een complete badkamerrenovatie in het algemeen? Zijn er richtlijnen?

badkamer renovatie kosten calculator

Soms is het vervangen van waterleidingen essentieel

Kostentracker-expert: elke badkamer is natuurlijk anders - en de staat van elke badkamer die wordt gerenoveerd, is ook anders. Voor een volledige renovatie, inclusief leidingen en leidingen, moet u zeker uitgaan van ongeveer 100 EUR per m² als een realistische waarde.

Als je sommige dingen zelf kunt doen of als de omstandigheden gunstig zijn kan de prijs lager zijn, als je je badkamer ombouwt tot een luxe badkamer kan het ook aanzienlijk duurder zijn, sommige badkamerrenovaties kosten uiteindelijk 25.000 EUR.

Een klein, redelijk gemiddeld kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Een nu nogal armoedige badkamer die 40 jaar geleden werd gebouwd, moet worden gerenoveerd. Wanddelen die niet betegeld zijn, moeten opnieuw worden geverfd en hersteld, de betegelde ruimtes zijn volledig vernieuwd. Ook de oude leidingen zijn aan vervanging toe. De badkamer heeft een afmeting van 12 m².

Postprijs
Materiaalkosten installateur1.100 EUR
Werktijden installateur3.716 EUR
Materiaalkosten tegelzetter1.400 EUR
Tegelzetter: Tegels voor wanden en vloeren ca. 35 m²1.040 EUR
Arbeidskosten tegelzetter3.250 EUR
Materiaalkosten voor de schilder310 EUR
Arbeidskosten schilder680 EUR
totale prijs11.496 EUR

Dit zijn natuurlijk alleen kosten voor een specifieke badkamer - zoals gezegd kunnen de kosten in andere gevallen beduidend hoger of lager zijn. In veel gevallen kunt u echter uitgaan van de gemiddelde kosten van dit bedrag.

Vraag: Waar zijn de kosten van afhankelijk als u een badkamer volledig wilt renoveren?

Kostentracker-expert: Allereerst is het een kwestie van kijken welke gebieden renovatie nodig hebben. Als je de kosten voor de renovatie van alle benodigde ruimtes bij elkaar optelt, krijg je de totale kosten.

  • Kosten van vloertegels
  • Wandtegel kosten
  • Kosten voor het vernieuwen van het stucwerk en schilderen
  • Kosten voor het vernieuwen van leidingen en leidingen
  • in zeer oude badkamers vaak: kosten voor het vervangen van de elektra
  • het vernieuwen of opknappen van badkamermeubels (ligbad, douchebak, douchecabine, wastafel)
  • Vernieuwing van badkamermeubels
  • Af en toe: plaatsing van ventilatie, een nieuwe deur of nieuwe ramen, ruimtegebonden herontwerp (bv. Implementatie van een hellend dak of installatie van een wandmontage)

Met name bij het laatste punt kunnen de kosten soms sterk variëren als er omvangrijke structurele maatregelen moeten worden genomen.

Vraag: In het kostenvoorbeeld was er geen sprake van het verwijderen van oude tegels - zijn hier geen kosten voor?

badkamer renovatie kosten calculator

Oude tegels kunnen dienen als ondergrond voor nieuwe bij renovatie

Kostentracker-expert: Het verwijderen, dat wil zeggen het afhakken van een oud tegelwerk is in bijna alle gevallen overbodig (en buitensporig duur) werk.

Een tegelspiegel vertegenwoordigt al een zeer stabiele, vlakke ondergrond waarop nieuwe tegels perfect en moeiteloos gelegd kunnen worden. Zeker als je speciale renovatietegels of groot formaat (en dus meestal erg dun) porselein steengoed gebruikt, blijft de extra montagehoogte later erg laag.

In veel gevallen kunnen tegels met een dikte van slechts 3-5 mm worden gebruikt voor een dergelijke renovatie. De minimale extra montagehoogte is dan niet echt significant aan de muur of op de vloer; de deur is meestal snel af te schaven.

Vraag: Wat zijn de kosten voor vloertegels?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk in grote mate af van het gekozen type tegel en de kwaliteit van de tegels.

Goedkope steengoedtegels zijn vaak te vinden op speciale aanbiedingen voor 15 EUR per m² - porselein van hoge kwaliteit kost al snel 40 EUR per m² of zelfs meer. In ons voorbeeld zou dat alleen al een verschil van bijna € 350 in de totale kosten schelen.

Bijzonder de moeite waard op de vloer zijn de van nature slipvaste, natuurlijke porseleinen steengoedtegels - ze zijn ook aanzienlijk slijtvaster en maken de badkamer bij plaatsing met een minimale voegbreedte visueel aangenaam groter en ruimtelijker.

Tegels met een natuurlijke houtlook zijn ook een goed middel om een ​​badkamer er elegant en van hoge kwaliteit uit te laten zien tegen lage kosten. U kunt vaak goedkope tegels met houtlook en porselein-aardewerk krijgen van ongeveer 20 EUR per m² tot 25 EUR per m² - het hoeft dus niet duur te zijn.

Vraag: Is dat hetzelfde met wandtegels?

Kostentracker-expert: Ja, u kunt hier ook tegel-op-tegel werken, de prijzen zijn meestal net zo hoog. Meestal kun je echter terugvallen op minder slijtvaste, goedkopere varianten, aangezien tegels op de muur nauwelijks worden blootgesteld aan spanning en slijtage.

Vraag: Dus hoe kun je de kosten van de tegels schatten?

Kostentracker-expert: hier spelen slechts twee kostenfactoren een rol: de tegels zelf en de tegelzetter.

badkamer renovatie kosten calculator

De prijzen voor tegels lopen sterk uiteen

Voor tegels is het het beste om ongeveer 30 EUR per m² te berekenen voor wand- en vloeroppervlakken. Hiervoor krijg je meestal voldoende kwaliteit en kun je vrijwel altijd voorzien in speciale ontwerpeisen (steenlook, houtlook).

Dit is moeilijker met de tegelzetter: 35 - 55 EUR per m² voor de tegelzetter is gemiddeld realistisch, afhankelijk van de hoeken en gaten van uw badkamer. Vloertegels zijn vaak eenvoudig te leggen, bij wandtegels met veel randen en muuruitsteeksels kan het navenant complexer en dus duurder zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten voor muurbepleistering en schilderwerk?

Kostentracker-expert: nogmaals, het hangt af van het gebruikte materiaal. Het opvullen van een oude pleister en opnieuw bepleisteren kost meestal niet meer dan het laten schilderen.

Voor de afwerkpleister kunt u uitgaan van ongeveer 6 - 12 EUR per m², naargelang het een structurele pleister is of er speciale effecten moeten worden bereikt.

Alleen al voor schilderen moet u doorgaans 8-10 EUR per m² berekenen.

Als je hebt gestuukt en geverfd, zijn de totale kosten meestal iets goedkoper dan de kosten voor de afzonderlijke diensten.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten als de leidingen worden vervangen door de installateur?

badkamer renovatie kosten calculator

De kosten voor de installateur lopen sterk uiteen

Kostentracker-expert: dat is over de hele linie moeilijk te zeggen, aangezien het sterk afhangt van wat er moet gebeuren en welk materiaal nodig is.

Als er tegelijkertijd nieuwe badkamerapparatuur wordt geïnstalleerd (wastafel, douche, etc.), worden de kosten voor de leidingen meestal in perspectief geplaatst omdat er veel tegelijk kan worden gedaan en er minder tijd wordt besteed aan alleen de leidingen.

Maar je kunt eenvoudigweg niet zeggen dat het in het algemeen echt van het individuele geval afhangt. U kunt het beste een kostenraming laten maken door een gespecialiseerd bedrijf.

Vraag: Welke kosten worden gemaakt voor het elektrische systeem is gemakkelijker in te schatten?

Kostentracker-expert: Ja, in de regel zijn installaties in de badkamer altijd enigszins vergelijkbaar. In individuele gevallen kan de inspanning hoger zijn, maar het vervangen van de lijn veroorzaakt vaak zeer vergelijkbare kosten in relatie tot het gebied.

U kunt rekenen op materiaalkosten van circa € 500, - per 10 m² oppervlakte en circa 8 uur werktijd. Beide kosten samen ongeveer 1.000 euro, althans ongeveer.

Houd er echter rekening mee dat speciale problemen altijd tot hogere kosten kunnen leiden. .

Vraag: Wat zijn de kosten voor het vernieuwen van de badkamerinrichting?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk af van wat u precies wilt vervangen: alleen de wastafel, of de wastafel en douchecabine, of de badkuip.

Je kunt ook kuipen en wasbakken opnieuw laten coaten - maar dit is meestal niet veel goedkoper dan ze te vervangen. In onderstaande tabel vindt u enkele richtprijzen:

Sanitair objectprijs
Hangend toiletvanaf ca. 150 - 200 EUR materiaalprijs
Staand toiletvan ongeveer € 50 tot ongeveer € 200 voor premium toiletten
wastafelvan ongeveer 60 euro tot 400 euro of 500 euro materiaalprijs
Bekleed de badkuip opnieuwvan 150 EUR tot ongeveer 1.000 EUR compleet
Badkuip nieuwvoor vrijstaande badkuipen van ongeveer 120 euro tot 1.000 euro
Douchecabinevan ongeveer 80 EUR tot ongeveer 600 EUR voor luxeversies

U moet dan echter de montagekosten berekenen. Deze kosten zijn altijd gebaseerd op de daadwerkelijke inspanning die de installateur tijdens de installatie heeft geleverd - dit kan van geval tot geval verschillen.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen bij het renoveren van een badkamer?

badkamer renovatie kosten calculator

Professionele planning kan geld besparen

Kostentracker-expert: vooral door goed en zorgvuldig te plannen. In sommige gevallen kan het de moeite waard zijn om het geld aan een badkamerplanner te besteden - u kunt realistisch plannen met het bestaande budget en maakt geen (dure) planningsfouten.

Aan de andere kant kunt u natuurlijk alleen het absolute minimum laten doen, waarbij u vaak met eenvoudige middelen zeer goede optische resultaten behaalt. Houtlook tegels zijn bijvoorbeeld niet veel duurder dan andere tegels, maar ze kunnen de uitstraling in de kamer en het karakter van de badkamer wel blijvend veranderen.

Bij technisch noodzakelijke verbouwingen of vernieuwingen moet u echter zeker niet sparen, maar alles netjes en vakkundig laten doen.

Vraag: Zijn er subsidies voor badkamerrenovatie?

Kostentracker-expert: Er zijn zelfs enkele mogelijke subsidies voor de modernisering van woonruimte of voor een barrièrevrije renovatie. Sommige leningen met een lage rente zijn ook mogelijk. In sommige gevallen wordt tot 10% van de kosten gesubsidieerd.

Het is echter altijd belangrijk om de aanvraag in te dienen vóór de start van de conversie, dus al in de planningsfase.

Tips en trucs

Als je speciale wensen hebt, zoals het achteraf laten installeren van een inloopdouche of als je een naadloze badkamer wilt, ziet de berekening er vaak heel anders uit - en kunnen de kosten in totaal veel hoger zijn dan hier ingeschat.