Badkamertegels: deze kosten mag je verwachten

badkamertegel kosten
Porseleinen steengoed vloertegels zijn verkrijgbaar voor minder dan € 15

Tegels zijn nog steeds de standaard vloer- en wandbekleding in badkamers. In ons interview leest u tot in detail wat het opnieuw betegelen van een badkamer kan kosten, waaruit deze kosten zijn opgebouwd en hoe u kosten kunt besparen.

Vraag: Wat zijn de algemene kosten voor het betegelen van de badkamer?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: natuurlijk heeft u vloer- en wandtegels, voegmortel en tegellijm nodig. Daarnaast moet je ook denken aan het afdichten van slurry voor de ondergrondse afdichting en siliconen voor de voegen. Afhankelijk van hoe uw badkamer is vormgegeven, kunnen ook randstrips of eindstrips handig zijn.

Daarnaast moet je dan de kosten voor de tegelzetter berekenen als je de tegels laat leggen.

Vraag: Hoeveel kan een kleine badkamer kosten?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: dat hangt natuurlijk af van het ontwerp, de prijs van de tegels en de moeite die het kost om ze te leggen. Maar ik heb je ooit een voorbeeld gegeven van de kosten van een badkamer van 10 m². Het muuroppervlak is elk 26 m².

Kostenvoorbeeld 1

PostPrijs ca.
Vloertegels van porseleinEUR 12,95 per m² - EUR 148,95
Wandtegels wit11,98 EUR per m² -. 358,20 EUR
Voeg18 kg - 75 EUR
tegellijm100 kg, EUR 103,40
Afdichtingsmest100 kg - 120 EUR
Tegelzetter leggen en voegen35 EUR per m² - 1.260 EUR
Nevenwerkzaamheden aan tegelzetter180 EUR
Tegelzetter richtingen120 EUR
Maak siliconenvoegen30 EUR
totale prijs2.395 EUR
badkamertegel kosten

Gekleurde tegels zijn vaak duurder dan wit

In dit voorbeeld gaat het om werkzaamheden die zeer goedkoop zijn uitgevoerd. Voor de muur werden eenvoudige witte tegels gebruikt, evenals goedkope tegels voor de vloer. De tegelzetter werkte hier ook erg goedkoop - vanwege de lage kosten.

Vraag: Welke kosten kunnen nog hoger zijn voor andere badkamers van dezelfde grootte?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: tegels kunnen hier aanzienlijk duurder zijn - porselein van hoge kwaliteit kan ook tussen de 40 en 60 EUR per m² kosten. Worden er naast of uitsluitend wandtegels in hoogwaardige dessins gebruikt, dan lopen ook hier de kosten aanzienlijk op. De materiaalprijs voor tegels kan gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.

Door nissen, hoeken en gaten of ingewikkelde plattegronden kan de installatie-inspanning aanzienlijk hoger zijn. In dat geval zouden de installatiekosten van de tegelzetter oplopen tot 50 euro per m². Randen en patroontegels zouden ook de inspanning vergroten. Het nevenwerk zou dan aanzienlijk duurder zijn vanwege het grote aantal benodigde sneden.

Als mozaïeken op afzonderlijke plaatsen worden gelegd, is aanzienlijk meer voegmiddel nodig (3 - 4 keer de hoeveelheid op de mozaïekoppervlakken).

Afhankelijk van het badkamerontwerp zijn in totaal 1.000 - 1.500 euro extra kosten denkbaar.

Vraag: Wat zijn in dit geval de kosten om zelf te betegelen?

badkamertegel kosten

Wie zichzelf tegelt, kan aanzienlijke kosten besparen

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: dat zie je heel mooi in het bovenstaande kostenvoorbeeld. De kosten voor de tegelzetter zouden worden geëlimineerd - in plaats daarvan zou het materiaal mogelijk 10 - 20% duurder zijn, afhankelijk van welke producten u koopt.

Met de eenvoudige variant zoals hierboven weergegeven, bedragen de kosten voor het zelf betegelen ongeveer 800 - 900 EUR. Voor tegels van hogere kwaliteit of speciale dessins mag u bovendien tot 1.000 EUR verwachten.

Houd er echter rekening mee dat het zelf leggen van tegels een nogal gecompliceerde taak kan zijn, vooral in kronkelende badkamers. Als je ervaring hebt met het leggen van tegels, kan dit zeker werken - beginners of mensen met weinig ervaring bereiken echter vaak al snel hun grenzen bij badkamertegels.

Vraag: Welke andere mogelijkheden zijn er om de kosten van badkamerontwerp laag te houden?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: er zijn hier zeker verschillende opties. Een ervan hebben we al gebruikt in ons kostenvoorbeeld: het gebruik van goedkope tegels. Vooral in het muurgedeelte, waar de tegels niet aan spanning worden blootgesteld, kunt u zeker terugvallen op goedkopere tegelmodellen.

Een andere verstandige optie zou zijn om tegels te besparen en alleen tegelbekleding in de muur te gebruiken waar dit absoluut noodzakelijk is. Ook op deze manier kunnen kosten worden bespaard - ongeacht of u installeert of laat installeren.

Het kan het ook gemakkelijker maken om het zelf te leggen - de strategie kan daarom ook een goede tip zijn voor onervaren mensen die zelf willen leggen. De niet betegelde ruimtes moeten dan dienovereenkomstig worden bepleisterd. Maar daar zijn speciale pleisters voor, en een meerlaagse kalkpleister kan voldoende zijn in gebieden die geen risico op opspattend water lopen.

Vraag: Kunt u de tegelvloer in de badkamer "redden"?

badkamertegel kosten

Tegels zien er mooier uit en gaan langer mee dan vinyl

Onze interne kostendeskundige: De vloertegels in de badkamer kunnen theoretisch ook vervangen worden door een andere vloerbedekking, zoals vinyl. Technisch gezien is dit niet aan te raden. Dit kan echter een beetje kostenbesparend zijn als u de vinylvloer zelf legt.

Vraag: Zijn de kosten voor de tegelzetter fiscaal aftrekbaar?

Onze interne kostendeskundige voor tijdschriften: Ja - u heeft de mogelijkheid om de arbeidskosten van ambachtslieden af ​​te trekken tot een vast maximumbedrag voor belastingdoeleinden. Zorg er in dat geval voor dat arbeids- en materiaalkosten apart op de factuur staan ​​en dat u het factuurbedrag overmaakt en niet contant betaalt - anders accepteert de belastingdienst het later niet.

Tips en trucs

Om oude tegels niet af te hoeven hakken, kunt u een tegel-op-tegel renovatie laten uitvoeren. De toegepaste renovatietegels zijn bijzonder dun en leiden daarom slechts tot een geringe extra montagehoogte. De kosten voor zo'n renovatie zijn echter beduidend hoger dan aangegeven in ons kostenvoorbeeld.