Badkuip installeren: welke kosten zijn te verwachten?

badkuip-installatiekosten

Douches zijn zuinig en praktisch - maar af en toe heb je behoefte aan een ontspannend bad. Deze wens kan worden vervuld: in veel badkamers is het ook mogelijk om achteraf een ligbad te monteren. In ons interview leert u van de experts op het gebied van kostentracering welke kosten er te verwachten zijn voor het installeren van een badkuip.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten bij het installeren van een nieuwe badkuip?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk grotendeels af van welk type badkuip en welk model je kiest. Ook spelen de bouwkundige omstandigheden in de badkamer (positie van fittingen en aansluitingen, positie van buis en afvoer) een rol.

Je moet onderscheid maken tussen

 • de installatie van een beklede (standaard) badkuip
 • de installatie van een vrijstaande badkuip
 • de installatie van een nieuwe badkuip in plaats van een bestaande oude badkuip

Installatie van een beklede standaard badkuip

Voor gewone standaard badkuipen kunt u over het algemeen kosten verwachten tussen de 100 en 250 EUR. Hiervoor is echter een piepschuimdrager nodig, evenals een paneel voor de kuip. Bekleding is veel gemakkelijker te monteren en ook goedkoper dan later de drager betegelen. In totaal bedragen de kosten voor het materiaal meestal ongeveer € 300 tot € 600.

Badkuip montage kosten

De kosten voor de installatie variëren afhankelijk van het model en de omstandigheden ter plaatse

Voor de installatie is er een extra 100 EUR tot 200 EUR voor afvoer en overloop en voor kleine items, plus de kosten voor een fitting, die tussen 20 EUR en 50 EUR sterk> kan bewegen. Zeer hoogwaardige armaturen of speciale designarmaturen kunnen ook tussen de 100 EUR en 200 EUR kosten.

Dan zijn er de installatiekosten. Ze zijn gebaseerd op de individuele inspanning voor de installatie, die nodig is vanwege de gegeven lokale situatie. Naast de pure installatiekosten van ongeveer 200 EUR voor een standaard badkuip, moeten tussen de 200 EUR en 500 EUR extra kosten voor het leggen van leidingen en het installeren van aansluitingen worden verwacht. De inspanning kan van geval tot geval sterk verschillen, dus er is een breed scala aan kosten.

Installatie van een vrijstaande badkuip

Vrijstaande badkuip prijzen

Vrijstaande baden zien er stijlvol uit, maar zijn doorgaans aanzienlijk duurder dan inbouwbaden

De kosten van een vrijstaande badkuip kunnen aanzienlijk hoger zijn dan de kosten van een standaard ingebouwde badkuip. Hoewel u eenvoudige modellen kunt kopen voor ongeveer 350 tot 600 EUR, kosten hoogwaardige modellen bijna altijd meer dan 1.000 EUR. Premium-versies en speciale designbadkuipen kosten al snel 2.000 EUR - 3.000 EUR.

Naast de kuip moet ook rekening worden gehouden met de kosten van de fitting. Aangezien voor vrijstaande baden meestal kranen van hogere kwaliteit worden gebruikt, moet u in dit geval rekening houden met kosten vanaf ongeveer 100 EUR. Vrijstaande armaturen met speciale ontwerpen kunnen tussen de 150 EUR en 450 EUR kosten.

De installatiekosten zijn exclusief de kosten voor het plaatsen van een inbouwbad, maar er zijn mogelijk hogere aansluitkosten te verwachten. Meestal moeten tegels worden verwijderd, de riolering en de wateraansluitingen moeten dienovereenkomstig worden verplaatst. De kosten voor deze werkzaamheden zijn niet over de hele linie te kwantificeren, aangezien ze sterk afhankelijk zijn van de omstandigheden ter plaatse en de ligging van de badkuip. In ieder geval mag u zelfs voor eenvoudig werk minstens 500 tot 600 EUR verwachten.

Als er toch een renovatie van de badkamervloer of een complete badkamerrenovatie gepland staat, is achteraf inbouwen altijd aan te raden. Anders kunnen er hoge meerkosten ontstaan ​​voor de latere vernieuwing van de badkamervloer.

Installatie van een nieuwe kuip op de plaats van de oude

De loutere vervanging van een kuip kost ongeveer 1.000 EUR in minder complexe en probleemloze gevallen. De grootte van de nieuwe kuip of de vorm van de kuip kan ook worden gewijzigd (bijv. Ovale kuip of hoekbad).

Als de afvoer van de nieuwe kuip zich echter niet meer op dezelfde plaats bevindt als de oude, zijn er aanzienlijke meerkosten te verwachten. Naast de gebruikelijke installatiekosten kunnen tot 500 EUR en meer voor overeenkomstige aanpassingswerkzaamheden gemakkelijk worden vereist, plus de kosten voor aanpassingen in het gebied van de tegels.

Sample kosten

Ook hebben we op een geschikte locatie een inbouw ligbad in onze badkamer opgesteld. We kiezen voor een standaard badkuipsysteem met eenvoudige armaturen. De installatie wordt uitgevoerd door een installatiebedrijf.

Postprijs
Kosten van badkuip252,20 EUR
Riemen (piepschuim) en schort340 EUR
Installatiemateriaal, afvoer- / overloopset, armatuur (eenvoudig)280 EUR
arbeidskosten650 EUR
totale prijs1.612 EUR

De getoonde voorbeeldkosten zijn gemaakt in één specifiek geval. De kosten in andere gevallen kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor het installeren van een badkuip?

Kostentracker-expert: in dit geval zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

Badkuip installeren prijzen

Als er ook kabels gelegd moeten worden, ontstaan ​​er extra hoge kosten

 • welk type badkuip u moet installeren
 • of er al een bad was geïnstalleerd
 • de kosten van de badkuip en, indien van toepassing, de ondersteuning en bekleding van de badkuip
 • de kosten van de montage
 • de kosten voor de afvoer- / overlooparmatuur en het installatiemateriaal (inclusief eventueel benodigde extra leidingen)
 • de installatiekosten voor de kuip zelf
 • de aansluitkosten
 • indien van toepassing, de kosten voor het weggooien van een oud bad
 • de gegeven werklast in elk individueel geval
 • de kosten voor extra aanpassingswerken of daaropvolgende noodzakelijke renovatiewerken

De keuze van de badkuip en de installatielocatie moet zorgvuldig worden gemaakt en gebaseerd op specifieke technische aspecten. Uitgebreid advies en een professionele planning voorafgaand aan de installatie zijn daarom onmisbaar en helpen ook om achteraf ongeplande kostenstijgingen te voorkomen.