Voegenklinker: welke prijzen mag men verwachten?

klinker voegen prijzen
Donkere voeg zorgt voor een mooi contrast met rode klinkerstenen

Klinkergevels hebben veel voordelen: ze zijn extreem weerbestendig, robuust en visueel aantrekkelijk en vergen praktisch geen onderhoud. Elk zichtbaar metselwerk wordt ook gevoegd - de kostentracker-expert onthult in een interview welke prijzen je ervoor moet berekenen en hoe de kosten kunnen worden verlaagd.

Vraag: Waarom worden klinkerstenen überhaupt ingegoten?

Kostentracker-expert: er zijn in wezen twee verschillende versies van klinkergevels:

 • de ‘echte’ klinkerstenen gevels als een zogenaamde gevelmuur (d.w.z. een aparte zichtbare muur voor het eigenlijke metselwerk)
 • Klinkersteenstrippen die eenvoudig als tegels op een gevelsubstraat worden verlijmd

De gevelmuur is gemaakt van echt metselwerk, dus stootvoegen en horizontale voegen zijn onvermijdelijk tussen de stenen aanwezig. Omdat het metselwerk zichtbaar blijft, moeten deze voegen noodzakelijkerwijs worden gepleisterd zodat de voeg tussen de stenen wordt gesloten en ook weerbestendig wordt.

Bij klinkerstrips is de situatie vergelijkbaar met die van tegels: ze kunnen niet “butted” worden gelegd, maar er moeten wel openingen zijn tussen de afzonderlijke stenen. Omdat de ondergrond meestal niet weerbestendig is, moeten ook de kieren tussen de afzonderlijke steenstrips worden gedicht. Dit gebeurt in dit geval ook door middel van voegen.

Na een tijdje (we hebben het hier over decennia) moeten de voegen worden vernieuwd of afgedicht.

Vraag: Wat kost het voegen in het algemeen?

Kostentracker-expert: hier moeten we zeker differentiëren over welk soort werk we het hebben:

 • van opnieuw voegen tijdens de fabricage van de gevel van klinkers
 • van het creëren van een zogenaamde schaduwkloof
 • van nieuwe voegen tijdens renovatie
 • van het herstellen of vervangen van de gewrichten
 • van het afdichten van beschadigde voegen

Uiteraard zijn er ook kleine verschillen, of het nu gaat om een ​​gevelmuur of baksteenklinker.

Vraag: Als we kijken naar de aanleg van een nieuwe klinkerstenen gevel: wat zijn de kosten?

klinker voegen prijzen

Voor voegen zijn prijzen van 7 tot 8 € per vierkante meter te verwachten

Kostentracker-expert: deze kosten zijn in de regel inbegrepen in de totaalprijs. Voegen is een essentieel onderdeel van de constructie van een gevel van klinkers en kan sowieso niet ontbreken.

In de meeste gevallen worden de kosten echter berekend op gemiddeld ongeveer 7 - 8 EUR per m². Als de uitvoerende onderneming geen zelfgemengde maar gebruiksklare mortel gebruikt, zijn de prijzen vaak iets hoger. Gemiddeld kunt u dan rekenen vanaf ongeveer 10 - 11 EUR per m².

Zoals ik al zei, dit zijn slechts grove rekenwaarden voor bedrijven. De eerste voeging is vrijwel altijd inbegrepen in de totaalprijs voor de bouw van de klinkergevel.

Vergeleken met de totale kosten voor een klinkergevel is dit slechts een heel klein deel van de kosten.

Voorbeeld: een gevel van 220 m² wordt beklinkerd - in het ene geval met een gevelmuur, in het andere geval met baksteenklinker. In dit geval kost het voegen gemiddeld zo'n 1.650 euro.

uitvoeringtotale prijsPrijsaandeel voegen
Voorgevel casco in de nieuwbouwongeveer 21.200 euroVoegen=8% van de totale kosten
Bakstenen klinker op de gevelongeveer 16.000 EURVoegen=10% van de totale kosten

Vraag: Kunnen hier afwijkingen zijn?

Kostentracker-expert: in de meeste gevallen liggen de kosten binnen dit gespecificeerde bereik - in individuele gevallen met bijzonder moeilijke voegen of speciale voegmortels die worden gebruikt, kan de berekening natuurlijk iets hoger zijn.

Vraag: Wat is een schaduwkloof? En hoe hoog zijn de kosten?

klinker voegen prijzen

Een gladde verbinding bespaart kosten

Kostentracker-expert: een schaduwkloof wordt ook wel een "gladde verbinding" genoemd. De mortel tussen de afzonderlijke stenen in de voeg wordt eenvoudig heel glad geborsteld. Afzonderlijk voegen is dus niet nodig.

Aangezien er achteraf geen voegmiddel hoeft te worden toegevoegd, zijn er geen aparte kosten meer voor het voegen bij het gladmaken van de voeg. U bespaart dus ongeveer 8 - 10% van de totale kosten. Aan de andere kant is de hoeveelheid werk die nodig is om de gevel van klinkers te bouwen iets hoger - als u per uur wordt gefactureerd, merkt u dit misschien iets aan de hogere arbeidsprijs.

Schaduwvoegen zijn in de regel een aanzienlijke kostenbesparing bij het bouwen van een nieuwe. Ze zijn niet zo veerkrachtig als afzonderlijk uitgevoerde verbindingen en moeten mogelijk eerder worden gerepareerd.

Vraag: Dat brengt ons bij de volgende vraag: Moet u later een bestaande klinkergevel opnieuw voegen?

Kostentracker-expert: Bij ernstige beschadiging van de voegen moeten in veel gevallen de voegen na enkele jaren of decennia volledig opnieuw worden ingegoten.

Bij zeer zorgvuldig uitgevoerde voegen en onder gunstige omstandigheden (bijv. Bescherming van de gevel tegen slagregen, milde temperaturen) kunnen voegen tientallen jaren meegaan zonder renovatie of vernieuwing.

Schade is echter vaak simpelweg onvermijdelijk, al was het maar door invloeden van buitenaf. Als ze over grote oppervlakken zwaar beschadigd zijn of er vaak niet meer zijn, moeten ze zeker opnieuw gevuld worden.

Vraag: Wat zijn de kosten van dit opnieuw opvoegen?

klinker voegen prijzen

Een nieuwe aanwijzing is complexer en duurder dan een eerste aanwijzing

Kostentracker-expert: in dit geval is voegen niet meer zo goedkoop als bij het bouwen van een nieuwe klinkergevel. Gemiddeld moet u hier vaak 40 - 50 EUR per m² berekenen. De prijs kan variëren afhankelijk van het steenformaat en de hardheid van de voeg.

Dit komt doordat - in vergelijking met het aanvankelijke voegen - tal van extra bewerkingsstappen nodig zijn, waarvan sommige behoorlijk tijdrovend zijn:

 • het verwijderen van de voegen (het metselwerk / steenstrippen mogen niet beschadigd zijn)
 • Reiniging van de gevel (hogedruk- of zandstraalapparatuur)
 • Vernieuwing van de gewrichten
 • eventueel ook impregneren

Vraag: Hoe hoog zijn deze individuele kosten bijvoorbeeld?

Kostentracker-expert: ik kan dit nogmaals uitleggen aan de hand van ons vorige voorbeeld, met het geveloppervlak van 220 m² moeten de beschadigde voegen na 30 jaar volledig verwijderd en vernieuwd worden.

PostPrijs per m²Kosten in ons voorbeeld
Gezamenlijke verwijdering26 EUR per m²5.720 EUR
GevelreinigingEUR 4,50 per m²990 EUR
Opnieuw wijzen7,20 EUR per m²1.584 EUR
totale prijs37,70 EUR per m²8.294 EUR

Zoals u in dit voorbeeld kunt zien, zijn de meeste kosten het verwijderen van de verbindingen. Dit komt doordat enerzijds het verwijderen zeer tijdrovend is, anderzijds zeer zorgvuldig moet worden uitgevoerd om metselwerk of individuele steenstrippen niet te beschadigen. In veel gevallen worden speciale gereedschappen gebruikt die precies zijn afgestemd op individuele steensoorten.

We hebben het trouwens over de nettoprijzen - als eindgebruiker moet je dan ook de belasting over de toegevoegde waarde berekenen, dus een totaalprijs van ongeveer 9.860 euro.

Vraag: Kunnen er nog extra kosten aan verbonden zijn?

Kostentracker-expert: Ja, wat niet werd genoemd in het voorbeeld is de steiger. Niet voor niets, want steigers kunnen natuurlijk heel verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van hoe hoog en hoe hoog ze moeten worden opgetrokken.

Het is daarom moeilijk om een ​​richtprijs te geven. Maar zelfs in het beste geval moet u rekening houden met minimaal 1 à 2 euro per m² geveloppervlak aan steigerkosten.

In ons voorbeeld zou dit minstens 200-300 EUR extra kosten betekenen, mogelijk aanzienlijk meer.

Ook met de reiskosten hebben we in ons voorbeeld geen rekening gehouden. Ze kunnen ook aanzienlijk verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Vraag: Men leest steeds weer over impregneren op klinkergevels - moeten nieuwe voegen worden geïmpregneerd?

Kostentracker-expert: met een volledig nieuw gevoegde gevel is extra impregneren zelden zinvol - tenzij de stenen zelf al erg beschadigd en poreus zijn.

Het ziet er vaak anders uit waar gewrichten alleen selectief zijn verbeterd. Het kan dus zinvol zijn om na de renovatie de gehele gevel te impregneren.

Gespecialiseerde bedrijven voor voegrenovatie bieden meestal impregnaties aan vanaf ongeveer 5 - 7 EUR per m² geveloppervlak - in ons voorbeeld zouden dat kosten zijn in de range van ongeveer 1.100 EUR tot 1.500 EUR en hoger.

Vraag: Kunnen er nog andere kosten zijn?

klinker voegen prijzen

€ 25 tot € 30 is een normaal uurtarief voor het voegen van klinkers

Kostentracker-expert: het komt steeds weer voor dat er iets anders moet worden gedaan - er moeten bijvoorbeeld individuele stenen worden vervangen of er moet iets worden gedaan.

Dergelijke diensten worden dan bijna altijd tegen het uurtarief gefactureerd - in de praktijk zult u nauwelijks een bedrijf vinden dat minder dan 25 - 30 EUR uurtarief (netto) schat.

Dit uurtarief geldt eigenlijk alleen voor meerwerk. De andere noodzakelijke diensten zoals in ons voorbeeld worden volledig gedekt door de vierkante meterprijzen alleen.

Het ruilen van stenen wordt vaak per stuk berekend, tussen 5 EUR en 10 EUR per stuk is dan gebruikelijk. Siliconenvoegen worden vaak aangerekend door lopende meters, prijzen beginnen hier meestal bij rond de 7 EUR per lopende meter.

Vraag: Is het mogelijk om de kosten van voegrenovatie iets te verlagen?

Kostentracker-expert: dit is in de praktijk moeilijk. U heeft zelf geen invloed op de conditie van de gewrichten - en dat is precies het criterium dat er echt toe doet voor de prijs.

Eigen bijdragen zijn praktisch onmogelijk of slechts met grote moeite mogelijk. Hier moet vooral op gelet worden: het onjuist verwijderen van de voegen kan schade veroorzaken, die uiteindelijk veel duurder is om te herstellen dan een professionele renovatie zou hebben gekost.

Zelfvoegen is ook niet echt aan te raden; hiervoor is specialistische kennis en het benodigde gereedschap nodig. In de regel: nee, u kunt doorgaans geen kosten besparen.

Wat je natuurlijk wel kunt (en moet) is om kleine beschadigingen in een vroeg stadium te laten herstellen door een goed gespecialiseerd bedrijf - zo hoef je later vaak geen uitgebreide, complexe verbouwingen uit te voeren.

U moet de prijzen van individuele aanbieders natuurlijk altijd zorgvuldig vergelijken - u hoeft alleen maar meerdere aanbiedingen te krijgen.

Tips en trucs

Bij het maken van de voegen kunt u het beste advies inwinnen bij een onafhankelijke specialist welke voegmortel het beste bij u past. Het mag niet te hard of te zacht zijn. Alleen een optimaal geschikte voeg garandeert een lange levensduur en integriteit van de voegen.