Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/balkon-kosten) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Balkon: Wat zijn de kosten voor latere plaatsing?

balkon kosten

Bij veel oude gebouwen wil je een balkon op de bovenverdieping, maar die heb je nog niet. De cost tracker expert laat in een interview zien welke kosten gemaakt kunnen worden voor de latere uitbreiding van een balkon en welke prijsverschillen daarbij zijn.

Vraag: Is het achteraf inbouwen van een balkon ook financieel de moeite waard?

Kostentracker-expert: dat is moeilijk te beantwoorden, aangezien je geen directe kostenvergelijking kunt maken tussen een balkon in een nieuw gebouw en een later aangebouwd balkon in een oud gebouw. In de nieuwbouw zijn de kosten voor de aanleg van het balkon al in de bouwkosten verwerkt, deze zijn dus lastig apart te berekenen.

In principe kun je echter zeggen dat je tegen een redelijke prijs een balkon kunt laten toevoegen aan een oud gebouw. Of u dit bedrag echt wilt betalen, hangt vooral af van hoeveel u daadwerkelijk een balkon wilt hebben.

Vraag: Wat kost een achteraf aangebracht balkon over het algemeen?

balkon kosten

Zelfdragende balkons zijn aanzienlijk goedkoper dan vrijhangende balkons

Kostentracker-expert: daar is geen algemeen antwoord op - wat voor soort balkon en in welke grootte je uiteindelijk wilt hebben, is altijd belangrijk. Een aantal andere factoren spelen ook een rol.

Als grove richtlijn kunt u er echter van uitgaan dat een balkon in een kleiner formaat en een eenvoudig ontwerp van ongeveer 3.500 euro tot 4.500 euro mogelijk is. Dit geldt echter alleen voor zelfdragende of gedeeltelijk zelfdragende balkonvarianten.

Wil je een balkon zonder dragers en volledig ondersteund door het metselwerk, een zogenaamd vrijdragend balkon, dan moet je voor kleinere maten minimaal 5.000 euro rekenen. In de meeste gevallen wordt het snel duurder naarmate het balkon groter wordt.

Houd er echter rekening mee dat deze informatie alleen rekening houdt met de kosten voor het balkon - u heeft ook toegang tot het balkon van binnenuit nodig, d.w.z. een muuropening en een balkondeur. Deze kosten komen daar dan bovenop. Leuningen zijn daarentegen al bij bovenstaande kosten inbegrepen, waardoor u meestal geen extra kosten hoeft te berekenen.

Om de kosten te illustreren die kunnen ontstaan, een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk:

De opdrachtgever wilde kosten besparen en koos voor een zelfdragende aanbouwbalkon als bouwpakket van een gespecialiseerde fabrikant. Het balkon heeft een oppervlakte van 1,50 mx 4 m en is daarmee een kleiner model. Onze klant heeft de kit laten monteren door een gespecialiseerd bedrijf. Op de daarvoor bestemde plaats werd een draai-kiepdeur in het metselwerk ingebouwd, een muurdoorbraak was al gedeeltelijk aanwezig en hoefde alleen nog maar uitgebreid te worden.

Postprijs
Complete balkonset3.680 EUR
Materiaalkosten voor kantelen en draaien van deuren780 EUR
Installatiekosten voor het balkon en installatiekosten voor de deur4.900 EUR
totale prijs9.360 EUR
Kosten per m² balkonoppervlakte1.560 EUR per m²

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat van toepassing is op een enkel balkon en bepaalde bouwkundige voorwaarden. Afhankelijk van het gekozen balkon en de bouwkundige omstandigheden kunnen de kosten ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Waar zijn de kosten van een achteraf aangebracht balkon meestal van afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden. Het basiscriterium is allereerst het type balkon: zelfdragend, deels zelfdragend of uitgevoerd als vrijdragend balkon.

Daarnaast spelen natuurlijk ook een rol:

 • de grootte van het balkon
 • de uitvoering van het balkon
 • de montagekosten en de
 • de kosten voor de geselecteerde balkontoegang

Al deze factoren kunnen in de praktijk leiden tot zeer grote prijsverschillen tussen verschillende balkonuitbreidingen. Uitbreidingsbalkons kunnen relatief goedkoop zijn, maar ook extreem duur.

Vraag: Hoe was dat precies met de individuele constructiemethoden van balkons?

Kostentracker-expert: het belangrijkste hier is hoe de last op het balkon wordt gedragen:

 • Zelfdragende balkons, ook wel voorbalkons genoemd, staan ​​op 4 steunen en zijn alleen beveiligd tegen omvallen (vastgeschroefd aan het metselwerk)
 • Half zelfdragende balkons staan ​​op twee dragers en zijn tevens verankerd in het metselwerk
 • Liggende balkons zijn volledig verankerd in het metselwerk en hebben geen enkele steun
balkon kosten

De prijzen voor balkons variëren sterk, afhankelijk van het type

Het is gemakkelijk te begrijpen dat de kosten van zelfdragende naar vrijdragende balkons steeds duurder worden: de zelfdragende varianten zijn eenvoudig op te zetten en zijn zelfstandig stabiel zonder de huismuur te belasten. Dit maakt het opzetten relatief eenvoudig en ongecompliceerd, en er zijn geen enkele statische problemen.

Bij een vrijdragend balkon moet de constructeur er eerst voor zorgen dat de huismuur zelfs het gewicht van het balkon kan dragen. Vervolgens wordt precies bepaald hoe de balkonarmen in het metselwerk moeten worden geïntegreerd, zodat de balkonbelasting veilig van het metselwerk kan worden verwijderd.

De installatie is meestal ingewikkeld en tijdrovend vanwege deze nauwkeurige specificaties. Beide samen, de nodige constructeur en de gecompliceerde installatie, verhogen de kosten van het vrijdragende balkon.

Half zelfdragende balkons worden geprijsd tussen deze twee varianten. De statica zijn niet zo ingewikkeld, maar er moet nog wel rekening mee worden gehouden.

Vraag: Hoe groot is dan het verschil in kosten?

Kostentracker-expert: voor het balkon zelf worden meestal kits gebruikt.

Bouwpakketten voor het projecteren van balkons beginnen doorgaans tussen € 3.500 en € 4.000, terwijl de kitkosten voor het vrijdragende balkon minimaal € 5.000 tot € 6.000 zijn, en meestal zelfs meer.

De installatiekosten zijn echter nauwelijks vergelijkbaar, omdat de kosten voor het plaatsen van een vrijdragend balkon sterk afhankelijk zijn van de individuele omstandigheden ter plaatse. Hier is het niet mogelijk om redelijk betrouwbare richtwaarden te geven omdat dat sterk afhangt van de voorgeschreven montagemethode. Dit kan in individuele gevallen veel of veel moeite en dus hoge of zeer hoge kosten betekenen.

Vraag: Welke extra kosten kunnen er ontstaan ​​- de kosten voor een bouwvergunning? Heb je ze überhaupt nodig?

balkon kosten

Voor een balkon is altijd een bouwvergunning vereist

Kostentracker-expert: aangezien een balkonombouw een ingrijpende herinrichting van het gevelgebied inhoudt, is in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig. Hierop kunnen uitzonderingen zijn.

De kosten voor bouwvergunningen variëren van bouwautoriteit tot bouwautoriteit, maar in de regel zult u vaak rekening moeten houden met tussen de 400 EUR en 600 EUR extra.

De kosten voor de constructeur, die vooral gemaakt worden bij gedeeltelijk zelfdragende balkons en uitkragende balkons, zijn afhankelijk van de inspanning die gemoeid is met de beoordeling en de benodigde berekeningen. Dat is altijd verschillend, afhankelijk van het individuele geval.

Vraag: Hoe zit het met de kosten voor de toegang tot het balkon - wat mag u verwachten?

Kostentracker expert: De kosten voor de balkondeur inclusief de installatie zijn afhankelijk van de grootte van de deur enerzijds en het type deur anderzijds.

Eenvoudige draaideuren met normale kunststof kozijnen zijn vaak verkrijgbaar voor prijzen tussen de 250 en 300 EUR . Bij andere framematerialen stijgt de prijs snel:

 • Hout als framemateriaal
 • Aluminium als framemateriaal
 • Hout-aluminium als framemateriaal

De prijsverschillen met het kunststof frame worden in deze volgorde steeds groter.

Naast het framemateriaal kunnen uitrustingsdetails van de balkondeur de prijs ook aanzienlijk verhogen:

 • speciale hittebestendige beglazing
 • hogere inbraakbeveiliging
 • speciale comfortkenmerken

Aanzienlijk hogere prijzen worden betaald voor draai-kiepdeuren en hef-schuifdeuren, zelfs voor eenvoudige ontwerpen.

DeurtypePrijs vanaf ca.
Draaideur van kunststofvan ongeveer 250 EUR tot 300 EUR
Draai-kiepdeurvan ongeveer 300 EUR tot 600 EUR
Hef-schuifdeurenvan ca. € 1.000, - tot € 1.200, -

Uiteraard geldt ook voor alle andere frametypes dat hoogwaardige apparatuur de prijs snel kan verhogen.

Vraag: Wat zijn de bijkomende installatiekosten?

balkon kosten

De kosten voor het openen van de muur, de installatie van de deur, enz. moeten ook in aanmerking worden genomen

Kostentracker-expert: in het algemeen moet u tussen 600 EUR en 1.000 EUR rekenen voor de installatie, iets meer als ook de muurdoorbraak moet worden gemaakt. De daadwerkelijke installatie-inspanning is echter altijd bepalend voor de kosten.

Hoe hoog deze inspanning in individuele gevallen is, kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen op het balkon - door het zelf te bouwen?

Kostentracker-expert: dit is in de meeste gevallen niet aan te raden, zelfs niet bij frontale balkons. Een professionele uitvoering is bij de bouw uitermate belangrijk, anders komt de stabiliteit van het balkon snel in gevaar.

Overal waar een constructeur nodig is, dus met gedeeltelijk zelfdragende en vrijdragende balkons, is zelfmontage sowieso uitgesloten.

Ook bij het monteren van de balkondeur in de buitenmuur is het niet aan te raden om zelf een handje te helpen. Fouten kunnen leiden tot statische problemen, lekken of de vorming van koudebruggen - allemaal met ernstige gevolgen.

Het is beter om niet te overwegen om het zelf uit pure spaarzaamheid te bouwen.

Vraag: Welke andere opties zijn er om de kosten zo laag mogelijk te houden?

Kostentracker-expert: het gebruik van eenvoudige, zelfvoorzienende varianten is een goede manier om te gaan. Met een beetje creativiteit kun je vaak snel vrienden worden met de steunen - bijvoorbeeld door de ruimte onder het balkon te gebruiken als overdekte zithoek, als beschermde opslagruimte (bijvoorbeeld voor brandhout) of als speelhuisje voor kinderen.

De tweede belangrijke manier om de kosten laag te houden is om met name te besparen op luxe apparatuur: een simpele draaideur van gemiddelde breedte als toegang tot het balkon, standaard balkonafmetingen van de fabrikant en voorgaande extra's die je niet per se hoeft te hebben. Dit kan vaak veel geld besparen. Het balkon kan nog net zo goed worden gebruikt - en dat is eigenlijk het belangrijkste.