Balkonbeglazing: welke kosten moet u in de praktijk berekenen?

kosten balkonbeglazing

Als u uw balkon wilt omtoveren tot een weer- en koude ruimte, kunt u deze eenvoudig glazuren. In een interview legt de kostentracker-expert in detail uit welke kosten dergelijke beglazing in de praktijk veroorzaakt en welke kostenverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Wat zijn de voor- en nadelen van balkonbeglazing? Waar moet je op letten?

Kostentracker-expert: Allereerst moet u heel duidelijk zijn dat balkonbeglazing natuurlijk niet alleen voordelen heeft - en dat beglazing in veel gevallen niet zo eenvoudig is.

Beglazing kun je niet zomaar plaatsen, je hebt in ieder geval een vergunning nodig. Enerzijds moet toestemming worden verkregen van de verhuurder (in het geval van huurappartementen), anderzijds is in veel gevallen een officiële vergunning vereist voor het beglazen van het eigen balkon. Deze goedkeuring wordt niet altijd zonder meer gegeven. Er moet ook worden opgemerkt dat in de meeste gevallen de aangegeven leefruimte toeneemt - dit kan verschillende effecten hebben in verschillende gebieden.

Voorafgaand aan de plaatsing is altijd een bouwkundige beoordeling vereist om er zeker van te zijn dat ook de balkonbalustrade over het nodige draagvermogen beschikt. Ook hier zijn extra kosten en inspanningen te verwachten.

Vooraleer “simpelweg beglazing” te krijgen, kan er heel wat voorbereidend werk gebeuren en het risico dat beglazing niet wordt goedgekeurd.

De voordelen van beglazing zijn duidelijk:

 • op het balkon ben je beschermd tegen wind en kou
 • het balkon zelf is effectief beschermd tegen vuil
 • u kunt uw balkon altijd gebruiken, zelfs in het koude seizoen
 • je wint extra ruimte, vaak met een prachtig uitzicht (zoals een wintertuin)
 • een glazen balkon biedt een duidelijk voelbare geluidsisolatie tegen storende geluiden van buitenaf

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen:

 • de officieel berekende woonoppervlakte kan toenemen
 • de beglazing moet regelmatig worden schoongemaakt, wat afhankelijk van het type beglazing veel moeite kan kosten
 • Systemen die in de zomer eenvoudig opzij kunnen worden gezwenkt, zijn erg duur
 • bij onvoldoende ventilatie kan er in de zomer sprake zijn van enorme warmteopbouw, waardoor het balkon dan nauwelijks benut kan worden
 • thermische bescherming kan een grote uitdaging zijn

Al met al is balkonbeglazing niet "zo eenvoudig" te installeren. Ook het type beglazing moet zeer zorgvuldig worden gepland met betrekking tot draagvermogen, hittebescherming (zonnestraling) en hittebescherming (warmteverlies door het glas) en eventuele dakbedekking. Uiteindelijk zijn er vaak forse kosten die in de buurt komen van een wintertuin.

Vraag: Wat kost balkonbeglazing?

kosten balkonbeglazing

De kosten van beglazing hangen voornamelijk af van de grootte van het balkon

Kostentracker-expert: Je kunt nauwelijks zeggen dat in algemene termen de beglazing altijd moet worden aangepast aan de omstandigheden ter plaatse - bovendien variëren balkons in grootte van geval tot geval.

Voor goedkope beglazingen met gemiddelde balkonafmetingen, inclusief alle kosten, moet u in de meeste gevallen minimaal € 2.000 tot € 2.500, - rekenen.

Kozijnloze beglazing met goede thermische isolatie en een schuifmechanisme om de beglazing in de zomer in elkaar te schuiven (volledige opening van het balkon) kan gemakkelijk meerdere keren meer kosten.

Vaste beglazing die niet kan worden geopend, is meestal de goedkoopste. Hier kunt u vaak kosten verwachten onder de 2.000 EUR. Vanwege het onvermogen om te openen, hebben dergelijke systemen ernstige nadelen, zowel qua hittebescherming in de zomer als qua reiniging.

Raambeglazing (ramen worden eenvoudig op de balustrade geplaatst en geïnstalleerd) zijn een relatief goedkope optie. Met ramen die normaal kunnen worden geopend, kosten kleinere balkons u vaak slechts rond de 1.000 EUR.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Voor een kleiner balkon willen wij een schuifsysteem kopen (totale lengte inclusief zijdelen 7,60 m).

Het is een kunststof kadersysteem, aan de voorzijde bevinden zich enkele kantelbare ventilatieopeningen in het bovenste gedeelte, terwijl de zijdelen permanent beglaasd zijn.

Postprijs
Voorste deel 2,20 m hoog, 3,60 m lang1.550 EUR
2 zijpanelen, 2,20 m hoog, 1,50 m lang940 EUR
totale prijs2.490 EUR

Dit is slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een zeer specifiek systeem met individuele afmetingen. De kosten voor andere systemen kunnen ook variëren.

In ons kostenvoorbeeld hebben we een heel eenvoudig en eenvoudig systeem gebruikt. BTW en installatiekosten moeten bij de genoemde kosten worden opgeteld.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van balkonbeglazing afhankelijk?

kosten balkonbeglazing

Ook voor balkonbeglazing heeft u een vergunning nodig

Kostentracker-expert: u moet natuurlijk een paar dingen overwegen:

 • de afmetingen van de beglazing
 • of er een extra dakbedekking moet worden geplaatst (met balkons bovenaan open)
 • het type systeem dat wordt gebruikt (vaste beglazing, schuifsysteem, vouwsystemen, enz.)
 • het type beglazing (thermisch isolatieglas met U-waarden lager dan 1,1 of gehard veiligheidsglas, enz.)
 • Framemateriaal (aluminium frames zijn al beduidend duurder dan kunststof versies, frameloze versies zijn meestal het duurst)
 • de kosten voor planning en goedkeuring
 • de kosten voor de noodzakelijke statische beoordeling
 • eventuele indirecte kostennadelen als gevolg van de toename van de bruikbare woonruimte (bv. subsidies)
 • lopende kosten voor schoonmaak door gespecialiseerde bedrijven (als u niet zelf kunt schoonmaken)

Er zijn dus veel dingen die u hier moet overwegen. Denk in de praktijk altijd goed na over balkonbeglazing.

Over het algemeen - als je alle kosten in rekening brengt - kom je in veel gevallen nauwelijks weg met 4.000 EUR - 5.000 EUR totale kosten voor een redelijk systeem. Maar dat kan ook aanzienlijk hoger zijn.

Vraag: Welke installatiekosten kunnen gemaakt worden voor balkonbeglazing?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd sterk af van het gebruikte systeem en de respectievelijke statische omstandigheden.

Dit kan niet in algemene termen worden gezegd, de inspanning kan heel verschillend zijn van persoon tot persoon. In de meeste gevallen kunt u echter meer dan 1.000 EUR verwachten.

Vraag: Wat kost de statische beoordeling?

Kostentracker expert: als de rekeninspanning voor de constructeur beperkt is, bijvoorbeeld omdat de inbouwsituatie ongecompliceerd is, betaalt u vaak niet meer dan € 250 tot € 450 sterk> moeten berekenen.

Als er echter extra verstevigingen moeten worden aangebracht, die de bouwkundig ingenieur moet berekenen, en als er aanvullende speciale structurele maatregelen nodig zijn, kunnen er aanzienlijk hogere kosten ontstaan ​​- tot € 1.000 en meer.