Balkonleuning: welke kosten moet u per m berekenen?

balkonleuning-kosten-per-m

Wil je later een balkon laten bijbouwen, dan moet je ook zorgen voor een reling. Ook wie zijn oude, verweerde balkonleuning op het bestaande balkon wil laten vervangen door een mooi nieuw balkon, moet rekenen op forse kosten. Hoeveel balkonleuningen per m kosten, kunt u rechtstreeks van de kostentracker-expert in ons interview lezen.

Vraag: Wat zijn de kosten per m balkonleuning?

Kostentracker-expert: dat hangt in wezen volledig af van wat u wilt, vooral met betrekking tot het materiaal en de kwaliteit van de uitvoering.

Globaal genomen kunnen de meterprijzen voor balkonleuningen variëren van ongeveer 20 EUR per m tot ruim 300 EUR per m. Dat is een zeer brede prijsklasse die vrijwel uitsluitend wordt bepaald door het materiaal en de vormgeving.

Daarom moet een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen:

  • Leuningen van kunststof
  • Leuningen gemaakt van hout
  • Metalen balustrades en
  • Glazen balustrades

Leuningen van kunststof

Omwille van de kosten worden vaak gewone kunststof panelen gebruikt. Vanuit kosten-batenoogpunt is het materiaal best interessant: kunststof panelen zijn verkrijgbaar in verschillende decors en dessins tot een vrij aantrekkelijk houtdecor, het materiaal is onderhoudsvrij, weerbestendig en zeer duurzaam - in veel gevallen zelfs Garanties voor tot 10 jaar of meer.

Qua prijs zitten plastic panelen aan de onderkant, vanaf ongeveer 20 EUR per lopende meter kun je aantrekkelijke ontwerpen krijgen. Afhankelijk van het ontwerp, de materiaaldikte en de kwaliteit kunnen de prijzen ook iets hoger uitvallen.

Leuningen gemaakt van hout

Balkon reling hout prijzen

Hout is niet duur en heeft een gezellige uitstraling

Vooral vurenhout is een van de eveneens vrij goedkope materialen; de prijzen voor balkonleuningen beginnen hier bij ongeveer 50 EUR per strekkende meter, afhankelijk van het ontwerp. Voor houtsoorten van hogere kwaliteit, zoals lariks, eiken of tropisch hout, moet u echter in de meeste gevallen van ongeveer 80 EUR per lopende meter tot 150 EUR per strekkende meter rekenen.

Bij de kosten-batenberekening moet u echter rekening houden met een aanzienlijke hoeveelheid onderhoudswerkzaamheden met hout. Hout moet regelmatig worden geverfd en onderhouden, wat niet alleen tijd maar ook geld kost. Op de lange termijn zijn de aanvankelijk duurdere metalen leuningen vaak een alternatief dat in veel gevallen bijna even duur is.

Leuningen van metaal

In dit gebied worden met name twee materialen gebruikt: aluminium en roestvrij staal. Er is echter een breed scala aan dessins en ook de kwaliteit van het materiaal kan verschillen.

Met aluminium balustrades kunt u meestal van 90 EUR per lopende meter tot 100 EUR per lopende meter krijgen in zeer eenvoudige ontwerpen met een lage materiaalkwaliteit. Bij hoogwaardige materialen komt dit al overeen met de materiaalprijs, de uiteindelijke prijs voor hoogwaardige balustrades in uitgewerkte uitvoeringen kan dan beduidend hoger zijn. Voor een kwalitatief hoogwaardige aluminium reling mag u tot 250 EUR per strekkende meter verwachten.

Bij roestvrijstalen leuningen zijn de prijzen zelfs hoger dan bij aluminium leuningen, maar er is ook een zeer ruim aanbod in prijs. Hoogwaardige relingen van roestvrij staal kunnen 300 EUR per strekkende meter en meer kosten, bij langere lengtes kan de prijs dan ook iets dalen.

De goedkoopste puur roestvrijstalen leuningen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 100 EUR per lopende meter. Wel dient opgemerkt te worden dat er vooral bij RVS zeer grote kwaliteitsverschillen zijn.

Een ander alternatief zijn smeedijzeren leuningen, die meestal individueel worden gemaakt. De werkdruk is hierbij bepalend. Als dezelfde elementen keer op keer worden gebruikt, ligt de prijs vaak maar iets boven de werkelijke materiaalwaarde ( ongeveer 90 EUR per lopende meter), maar dit kan ook worden vermenigvuldigd met complexe en complexe ontwerpen.

Glazen balustrade

Glazen balkonleuning prijzen

Balkonleuningen van glas zien er stijlvol uit, maar worden snel vuil

Bij glazen balustrades moet je eerst onderscheid maken tussen acrylglas en echt glas.

Acrylglaselementen kunnen ook erg goedkoop zijn, in veel gevallen liggen de prijzen tussen de 25 EUR per lopende meter en 60 EUR per lopende meter.

Echt glas valt - door de hoge eisen aan het materiaal - in een heel andere prijscategorie. Afzonderlijke elementen in balustrades met materiaalcombinaties kunnen nog steeds in het bereik van 80 EUR per lopende meter tot 150 EUR per lopende meter liggen, maar volledig glazen constructies variëren meestal tussen 200 EUR en 300 EUR of zelfs ver daarbuiten.

Sample kosten

Een balkonleuning van RVS met verticale vulstaven kopen wij op internet aan, wij monteren deze zelf met behulp van de door de dealer aangeboden montagevideo's.

Ons balkon is 4,50 mx 1,50 m, de relinghoogte dient 1,10 m te zijn. Tegen meerprijs bestellen we ook een nano-coating.

Postprijs
Compleet assortiment leuningen (op maat gemaakt)2.790 EUR
Kosten per lopende meter372 EUR per lopende meter

De weergegeven kosten hebben betrekking op een specifiek product van een specifieke winkelier. De kosten voor andere leuningen, eveneens van vergelijkbaar materiaal en in een vergelijkbaar ontwerp, kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de prijs van een balkonleuning?

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • het materiaal waarvan de reling is gemaakt
  • de materiële kwaliteit
  • de uitvoering van de reling
  • de reling hoogte
  • of u de montage zelf doet of gebruik maakt van een montageservice

De prijsverschillen, zelfs bij hetzelfde relingmateriaal, kunnen door de vormgeving enorm zijn. Prijsvergelijkingen vooraf zijn daarom zeker aan te raden.