Bangkirai-terras: wat zijn de kosten?

bangkirai-terras-kosten

Een Bangkirai-terras ziet er hoogwaardig en elegant uit, maar toch natuurlijk. In een interview laat de cost tracker expert in detail zien welke kosten je moet berekenen voor deze populaire terrasvariant en welke kostenverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Is een Bangkirai-terras een goedkope terrasvorm?

Kostentracker-expert: dat is een kwestie van mening. Houten terrassen zien er vrij eenvoudig uit, maar zijn meestal duurder dan ze eruitzien.

Ze vallen qua prijs grofweg in het aanbod van andere terrassen en zijn - zeker in het geval van het Bangkirai-terras - niet significant goedkoper dan andere terrasvormen.

Bij de prijs moet u echter altijd rekening houden met factoren als duurzaamheid en onderhoudsinspanning.

Vraag: Wat kost een terras in Bangkirai?

bangkirai-terras-kosten

Voor de aanleg van een Bangkirai-terras is minimaal 100 € per vierkante meter te verwachten

Kostentracker-expert: het is moeilijk om de kosten vast te stellen als een vast tarief.

In het algemeen kunt u echter rekenen op totale kosten tussen de 100 EUR per m² tot 150 EUR per m² als u het terras laat bouwen door een specialist, inclusief de onderbouw en de hoogwaardige Bangkirai.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een timmerbedrijf creëert buiten het huis een Bangkirai-terras. Er staat al een stabiele basis (betonnen fundering), de onderbouw van het terras is van larikshout.

Postprijs
Planken (gegolfde structuur, 35 mm dik) en leggenEUR 2.058
Afgesneden stukken en montagemateriaal215 EUR
Lariks houten onderconstructie inclusief montage458 EUR
totale prijs2.731 EUR
Kosten per m²130,04 EUR per m²

Dit is natuurlijk slechts een kostenvoorbeeld. Afhankelijk van het ontwerp, het gebruikte hout en de onderconstructie kunnen de kosten van andere objecten sterk variëren.

In ons voorbeeld is geen rekening gehouden met de aanleg van een dragende ondergrond omdat deze er al was. Als er eerst een stabiele ondergrond (grindbed, puntfundering) gemaakt moet worden, moeten deze kosten erbij komen en ook de prijs per vierkante meter verhogen.

Vraag: Van welke factoren is de prijs van een Bangkirai-terras afhankelijk?

Kostentracker-expert: De belangrijkste kostenfactoren voor het Bangkirai-terras zijn zeker de materiaalprijzen voor de houten planken en de onderconstructie.

Ook spelen de volgende een rol:

  • het type onderbouw
  • de liggerafstand van de onderconstructie
  • de aanwezigheid van een ondersteunende structuur en
  • de prijs voor het uitgevoerde werk

Ook de exacte grootte van het terras speelt een rol: als er veel moet worden gesneden, is de verspilling hoger - en is er veel tijd nodig voor het maaien, wat zich weer vertaalt in hogere kosten.

Vraag: Welke verschillende materiaalprijzen kunnen voorkomen?

bangkirai-terras-kosten

Er zijn veel verschillende kwaliteiten in Bangkirai-hout en zijn imitaties

Kostentracker-expert: de kwaliteit van Bangkirai-hout kan aanzienlijk variëren. In veel gevallen gaat het niet om 'echte' Bangkirai, maar alleen om nauw verwante houtsoorten.

Op dit punt kunt u hier ook meer over te weten komen en over het hout zelf.

De prijzen voor Bangkirai-planken kunnen tussen de € 3,50 en € 15, - per meter liggen - dit toont aan dat de kwaliteit ook tot uiting komt in de prijs.

In plaats van Bangkirai-balken worden vaak andere houtsoorten in de onderconstructie toegepast. In ons geval was het larikshout - wat veel goedkoper is in termen van houtprijs. Terwijl de Bangkirai gewoonlijk 1.150 EUR per m³ tot 1.350 EUR per m³ kost, kost larikshout slechts tussen 650 EUR per m³ en 800 EUR per m³ - dat is ook Balken voor de onderbouw zijn aanzienlijk goedkoper.

Vraag: Speelt de staafafstand ook een rol?

Cost tracker expert: Ja, voor het materiaalverbruik enerzijds en natuurlijk voor de totale hoeveelheid werk anderzijds.

De liggerafstand wordt in de regel door de installateur bepaald op basis van het draagvermogen: hoe hoger het draagvermogen van het toekomstige terras, hoe dichter de liggers geplaatst moeten worden.

Een smallere balkafstand (bijvoorbeeld bij hoge puntbelastingen op het terras maar ook bij bijzondere ondergrondse condities) betekent dan ook een hoger verbruik van balkmateriaal en meer inspanning bij de aanleg van het terras, dus hogere lonen.

De staafafstand kan variëren tussen 45 cm en 90 cm. In deze context worden ze individueel aangepast aan de speciale eisen van het terras.

Vraag: Als er geen ondersteunende structuur is, wordt deze dan duurder?

Kostentracker-expert: ja, daar moet u natuurlijk van uitgaan.

bangkirai-terras-kosten

Een terras heeft een stabiele ondergrond nodig

Het uitgraven en het creëren van een verdicht grindbed van voldoende dikte kan zelfs extreem duur zijn als het door een specialist wordt gedaan. Daarnaast is er de inspanning voor een puntfundering.

Met name graafwerkzaamheden veroorzaken soms onevenredig hoge kosten, maar deze zijn altijd afhankelijk van de aard van de bodem. Als de grond moet worden gestort (bijvoorbeeld omdat er geen mogelijkheid is om deze op het terrein aan te vullen), stijgt de prijs nog verder.

Vraag: Kun je de prijs voor het werk ook besparen, bijvoorbeeld door het zelf te bouwen?

Kostentracker-expert: dit is zelfs heel goed mogelijk met het Bangkirai-terras. Met een beetje vaardigheid kun je zelf een terras bouwen. Dan worden alleen de materiaalkosten gemaakt.

In ons voorbeeld zou dat ongeveer 260 EUR zijn voor planken van zeer hoge kwaliteit en ongeveer 250 EUR voor de onderconstructie. In het geval van een onzichtbare bevestiging moet u rekening houden met ongeveer 200 EUR - 400 EUR bevestigingsmateriaal, afhankelijk van het systeem dat u gebruikt.

Grind voor de grindvulling en betonblokken voor de puntfunderingen kosten u ongeveer 50 EUR tot 60 EUR. Over het geheel genomen kan het terras eenvoudig zelf worden gebouwd voor een materiaalprijs van ongeveer EUR 1.000 - d.w.z. voor minder dan een derde van onze monsterkosten (er werd geen fundering aangebracht).