Bankirai-hout - wat is de prijs?

bankirai houtprijzen

Bangkirai is een populair hout, vooral voor de aanleg van houten terrassen - maar het is meestal geen goedkoop hout. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat Bangkirai-hout in de praktijk kan kosten.

Vraag: Wat kost Bangkirai-hout in het algemeen?

Kostentracker-expert: de prijzen kunnen hier behoorlijk verschillen, met tropische houtsoorten zoals Bangkirai zijn er aanzienlijke prijsverschillen.

Allereerst moet u precies aangeven waar u het over heeft:

 • Bangkirai als hout of
 • Bangkirai als vlonder voor de aanleg van een houten terras
 • Bangkirai als vierkante balken voor terrasconstructie

In beide gevallen zijn de prijzen heel verschillend. Als constructiehout komt Bangkirai bij ons niet zo vaak voor, omdat het erg moeilijk is en daarom buitengewoon moeilijk om mee te werken, maar het kan toch voor het ene of het andere doel worden gebruikt.

Als gezaagd hout kunt u bij Bangkirai over het algemeen uitgaan van prijzen meer dan 1.200 EUR per m³. Afhankelijk van de kwaliteit kan Bangkirai-hout ook erg duur zijn. Wel moet je oppassen wat voor hout het is: vooral bij Bangkirai-hout worden veel vergelijkbare houtsoorten ook als "Bangkirai" aangeboden, hoewel ze geen "echt" Bangkirai (=Geel Balau-hout) zijn. Deze omvatten onder meer

 • Rode Balau
 • Kapur
 • sommige keruing soorten
 • Witte Seraya
 • Meravan

Deze houtsoorten lijken vaak erg op de echte Bangkirai, maar hebben technisch andere eigenschappen - met name de weerstand, hardheid en duurzaamheid van deze "alternatieve houtsoorten" zijn vaak beduidend lager. Dit kan ook een reden zijn voor grote prijsverschillen.

bankirai houtprijzen

Bangkirai-hout wordt vaak gebruikt voor terrasplanken

Voor terrasplanken kunt u doorgaans uitgaan van prijzen in de orde van grootte van 60 EUR per m² tot 90 EUR per m².

Ter vergelijking: larikshout kost ongeveer 40 EUR per m², coumaru tussen 60 EUR per m² en 70 EUR per m² en teak ongeveer 120 EUR per m².

Omgerekend naar de prijzen voor de lopende meter, variëren Bangkirai-planken tussen ongeveer 5,50 EUR en 16 EUR per lopende meter, individuele premiumvarianten met een speciaal ontwerp of in een speciale maat kunnen dan nog duurder zijn.

Als het gaat om vierkante balken uit Bangkirai, zoals ze meestal worden gebruikt voor de onderconstructie van het terras, kun je in de meeste gevallen prijzen krijgen in het bereik van 8 EUR per lopende meter tot 20 EUR per lopende meter meter Meter, maar met een bijzonder grote doorsnede en de juiste houtkwaliteit kan dit ook meer dan 50 EUR per strekkende meter oplopen.

De prijsklasse voor Bangkirai is navenant groot, evenals de verschillen in technische eigenschappen - u moet altijd goed kijken naar wat u koopt en tegen welke prijs.

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

Houten vormuitvoeringDimensiesprijs
GangAD, standaard21 x 145 x 2740 mm6,50 EUR per lopende meter
GangAD, standaard21 x 145 x 5180 mm9,28 EUR per lopende meter
GangAD, grof / fijn, T745 mm x 145 mm x 4.000 mm16,61 EUR per lopende meter
GangAD, grof / fijn, T835 mm x 145 mm x 4.000 mm13,81 EUR per lopende meter
Gangglad, vintage, grijstint21 mm x 145 mm x 3960 mm8,95 EUR per lopende meter
GangKD, glad / glad19 mm x 90 mm x 3.050 mm5,64 euro per lopende meter
Onderconstructie houtgeschaafd, afgeronde randen, hoge kwaliteit150 mm x 150 mm x 2130 mm54,38 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtKD, vingerlas90 mm x 90 mm x 4.000 mm25,06 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtAD, V-groeven68 mm x 68 mm x 4.000 mm12,20 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtKD, 4-zijdig geschaafd, aanbiedingsprijs45 mm x 70 mm x 3.660 mm10,22 EUR per lopende meter
Onderconstructie houtKD, vingerlas42 mm x 65 mm x 4.000 mm8,34 EUR per lopende meter

Dit zijn slechts individuele prijsvoorbeelden van geselecteerde dealers. De kosten voor andere planken of vierkant hout kunnen ook aanzienlijk verschillende prijzen hebben, afhankelijk van de bron, het ontwerp en de kwaliteit.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al vrij goed zien hoe duidelijk de prijsverschillen tussen individuele varianten in de praktijk kunnen zijn.

Vraag: Van welke factoren zijn de prijzen voor Bangkirai-hout in de praktijk afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden:

 • de vorm waarin u het hout koopt
 • de afmetingen van de respectievelijke versie
 • de kwaliteit van het Bangkirai-hout
 • de bron van levering
 • het moment van aankoop
 • de bezorgkosten

Al deze zaken hebben een aantal significante effecten op de prijs die men moet berekenen voor het Bangkirai-hout. Een zorgvuldige vergelijking van de prijzen is daarom in ieder geval zeer aan te raden.

Vraag: In hoeverre spelen de afmetingen een rol bij de prijs?

bankirai houtprijzen

De afmetingen hebben een doorslaggevende invloed op de prijs

Kostentracker-expert: zelfs als u hout van dezelfde oorsprong en kwaliteit vergelijkt, kunnen de prijzen tussen producten van verschillende grootte enorm zijn.

Een goed en duidelijk zichtbaar voorbeeld is vierkant hout: terwijl de gevingerlaste versie van het 42 mm x 65 mm vierkante hout slechts ongeveer 8 euro per strekkende meter kost, is de 90 mm x 90 mm versie bijna drie keer zo duur.

Bij vierkant hout gaat het niet alleen om de diameter, maar vooral om de lengte van het hout. Kiest u voor een versie met een lengte van 4 m, dan is deze altijd aanzienlijk duurder dan de versie van 3 m - hoewel deze doorgaans in strekkende meter wordt afgerekend. Als je voor een groot terras een variant van 6 m nodig hebt, moet je in de meeste gevallen diep in je zak graven.

Vraag: Is dat ook het geval met terrasplanken van Bangkirai?

Cost tracker expert: Ja, hier gelden dezelfde regels: de breedte en dikte van de plank bepalen fundamenteel de prijs, maar de planklengte in het betreffende ontwerp heeft uiteindelijk ook invloed op de prijs per strekkende meter .

Ook hier kosten langere versies altijd meer per lopende meter dan kortere versies.

Vraag: Welke invloed heeft de houtkwaliteit op de prijs? En wat is hier vooral belangrijk als "kwaliteit"?

Kostentracker-expert: Er zijn zeer officiële normen voor houtkwaliteit:

 • Bruto dichtheid of gewicht van het hout
 • Herkomst van het hout (uit welke stam het is gezaagd)
 • Fouten en defecten in het hout
 • Sterkte van het hout
 • Hardheid van het hout
 • Duurzaamheid en weerbestendigheid van het hout

Bij Bangkirai-hout speelt ook de gebruikte houtsoort een belangrijke rol voor de kwaliteit. "Echte" Bangkirai (Gele Balau) zal in de meeste gevallen van hogere kwaliteit zijn dan een ander "vervangend hout" - zelfs als het ook onder de naam "Bangkirai" wordt verkocht.

Hier komt de (inferieure) houtkwaliteit altijd tot uiting in de prijs. Ook al lijken de soorten qua uiterlijk vaak erg op elkaar, Red Balau heeft bijvoorbeeld significant verschillende technische eigenschappen.

Hout met een lagere bulkdichtheid, lagere sterkte of hardheid zal dan in de meeste gevallen wat goedkoper zijn. De weerstand en duurzaamheid van het hout is ook bijzonder problematisch - als het lager is dan dat van 'echt' Bangkirai, kan dit een aanzienlijke impact hebben op de levensduur van een Bangkirai-terras. Dit is vaak moeilijk in te schatten, maar in het algemeen houdt dit vanwege de kortere houdbaarheid vaak een aanzienlijk kostenrisico op de lange termijn in.

Vraag: Waarom is het moment van aankoop belangrijk?

Kostentracker-expert: het moment waarop hout wordt gekocht, is om verschillende redenen belangrijk:

Enerzijds wordt Bangkirai-hout bijna uitsluitend gebruikt als hout voor terrasconstructie op onze breedtegraden. Om deze reden zijn er vaak aanzienlijke kortingen, veel resterende artikelen en andere aanbiedingen in het laagseizoen (vooral in de wintermaanden). Over het algemeen is de prijs merkbaar lager in het laagseizoen.

Een andere reden om het juiste moment van kopen te kiezen, zijn de vaak zeer verschillende oogsten. In sommige jaren wordt slechts een kleine hoeveelheid Balau (Yellow Balau en Red Balau) van werkelijk hoge kwaliteit geoogst. Om aan de relatief hoge vraag te kunnen voldoen, worden meestal vergelijkbare houtsoorten gebruikt, maar de algehele kwaliteit is wat matig.

In jaren als deze kosten alle houtsoorten van mindere kwaliteit meestal iets meer dan normaal, maar "echte" Bangkirai met hoge sterkte, hardheid en duurzaamheid is in deze tijden vaak aanzienlijk duurder (tot de volgende oogst). In de regel is het op dergelijke momenten nauwelijks de moeite waard om te kopen. Bij het kiezen van het hout moet je in ieder geval altijd heel goed kijken - en iets hogere prijzen verwachten.