Barrièrevrije badkamer: welke kosten zijn te verwachten voor oude en nieuwe gebouwen?

barrièrevrije badkamer kosten

Of u nu denkt aan het voorzien in uw toekomstige ouderdom, aan het krijgen van kinderen of gewoon aan gemak: een badkamer drempelvrij maken is vaak de moeite waard. In ons interview kunt u van de kostentracker te weten komen welke kosten er kunnen ontstaan ​​bij het plannen van een nieuw gebouw en vervolgens het verbouwen van een oud gebouw.

Vraag: Wat kost een drempelvrije badkamer?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen natuurlijk moeilijk te zeggen - de kosten zijn altijd gebaseerd op de lokale omstandigheden. Natuurlijk speelt ook het type apparatuur dat wordt gekozen een belangrijke rol.

Allereerst moet men fundamenteel onderscheid maken tussen:

  • een barrièrevrij ontwerp vooraf gepland in de nieuwbouw
  • een daaropvolgende barrièrevrije ombouw in oude gebouwen

Nieuw gebouw

Als de toegankelijkheid in de nieuwbouw al verzekerd is, is dit in ieder geval beduidend voordeliger dan een latere renovatie van de badkamer. Daarom moet u bij het bouwen van een huis zeker nadenken over hoe u de badkamer zo optimaal mogelijk kunt inrichten voor later gebruik op oudere leeftijd. Toegankelijke badkamers bieden ook meer comfort en zijn meestal veel comfortabeler voor kinderen.

Inloopdouche kosten

Een inloopdouche is meestal duurder dan een douchebak

De kosten voor bepaalde barrièrevrije voorzieningen zijn echter hoger dan voor een conventionele badkamerinrichting. Een inloopdouche kost bijvoorbeeld ongeveer 2.000 EUR in het nieuwe gebouw, de kosten voor de douche zelf zijn ongeveer 1.200 EUR en meer strong >, als een compleet systeem wordt gebruikt. Dat is aanzienlijk duurder dan een normale douche. Indien hiervoor een douchezitje moet worden aangeschaft, moet u rekening houden met bijkomende kosten van 400 à 1.300 EUR, een doorlopende leuning in de douche kost 300 EUR extra.

Als u vanaf het begin een badkuip met deur wilt kopen, moet u rekening houden met kosten van ongeveer 3.000 EUR tot 4.000. Wastafels die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers kosten vanaf 400 EUR, Badkuipliften kosten tussen ongeveer 300 EUR en 2500 EUR, afhankelijk van de versie.

Oud gebouw

Bij oude gebouwen zijn de kosten niet lager, maar in de meeste gevallen zelfs hoger. Het probleem zit hier vaak in de bestaande vloeropbouw die te laag is, waardoor het plaatsen van een gelijkvloerse douche erg moeilijk is. De kosten voor de inloopdouche kunnen dan tot 1.500 EUR bedragen.

Als u al een badkuip heeft, kan de installatie van een zijdeur waardoor de badkuip kan worden betreden iets goedkoper zijn dan de aanschaf van een nieuwe badkuip: vanaf ongeveer 1.500 moet u erop rekenen.

De overige kosten liggen in hetzelfde bereik als bij een nieuwbouw, maar aan de installatie zijn doorgaans hogere kosten verbonden, omdat vaak complexe aanpassingswerkzaamheden nodig zijn. Als u ook een in hoogte verstelbaar toilet nodig heeft, zult u zeker voor dit sanitairartikel zeker tussen de 4.000 EUR kosten moeten berekenen.

Renovatie van een toegankelijke badkamer

In oude gebouwen zijn badkamers vaak erg klein

In veel gevallen worden de kosten ook aanzienlijk verhoogd als er maar heel weinig ruimte beschikbaar is. In dit geval is het vaak nodig om de planning volledig te verplaatsen, tot en met de verplaatsing van scheidingswanden naar aangrenzende kamers. Vaak kan de benodigde ruimte anders niet worden gecreëerd. Hiervoor zijn uiteraard hoge kosten te verwachten, evenals bij het volledig vervangen van een vloerbedekking door een antislip variant.

Dergelijke werkzaamheden kunnen het beste worden uitgevoerd tijdens een badkamerrenovatie of renovatie. Vanwege de hoge kosten in dit geval worden de kosten voor individuele installatiemaatregelen vaak aanzienlijk verminderd.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen onze badkamer barrièrevrij ontwerpen en daarom de bestaande douche vervangen door een gelijkvloerse douche met handgrepen en balustrades, evenals sensorarmaturen. Daarnaast verplaatsen we de wastafel en laten we een drempelloze, rolstoeltoegankelijke wastafel plaatsen. De vloer wordt volledig opnieuw betegeld (oppervlakte 10 m²) en bedekt met bijzonder antislip tegels.

Door de hoogte van onze bestaande vloeropbouw is de installatie van een gelijkvloerse douche niet al te moeilijk, er zijn slechts enkele aanpassingen nodig.

Postprijs
Douche verwijderen en tegen gelijkvloerse douche plaatsen, aanpassingswerkzaamheden4.200 EUR
Handgrepen en douchestang met montage530 EUR
Sensor koppelingen240 EUR
Vloertegels (materiaal)460 EUR
Tegelwerk volledig550 EUR
Verwijder de oude gootsteen en installeer een nieuwe, barrièrevrije gootsteen850 EUR
totale prijs6.830 EUR
minus financiering voor barrièrevrije renovatie680 EUR

De hier genoemde kosten kunnen in andere gevallen natuurlijk aanzienlijk verschillen. Dat hangt af van de uitvoering van de conversie en de individuele omstandigheden ter plaatse.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een drempelvrije badkamer?

Kostentracker-expert: hier moet met veel rekening worden gehouden:

  • of het nu gaat om een ​​geplande badkamer in een nieuw gebouw vanaf het begin of een verbouwing van een bestaande badkamer in een oud gebouw
  • of de badkamer volgens de norm (DIN 18040-2) drempel- of drempelvrij moet worden omgebouwd of rolstoeltoegankelijk
  • welke individuele sanitairelementen nieuw moeten worden geïnstalleerd of herbouwd zonder barrières
  • welke installatievoorwaarden bestaan ​​in het oude gebouw
  • of vloer- en wandbekleding ook vervangen moeten worden en of er tegelijkertijd een complete badkamerrenovatie moet worden uitgevoerd

In particuliere woningen is een drempelloze ombouw in veel gevallen meestal voldoende als er geen rolstoelgebruiker in huis is. Belangrijker dan de barrièrevrije sanitairelementen is vaker voldoende bewegingsruimte in de badkamer. Bij veel oude gebouwen is dit alleen met veel moeite en tegen navenant hoge kosten te realiseren.