Huis in Bauhaus-stijl: welke kosten kunnen worden verwacht?

huiskosten in bauhaus-stijl

De Bauhaus-stijl is al 100 jaar oud - en toch heeft het niets van zijn fascinatie verloren. De heldere, eenvoudige vormen, de hoge focus op functionaliteit en de sobere objectiviteit die deze gebouwen uitstralen, zijn nog steeds indrukwekkend en worden beschouwd als zeer hoogwaardige architectuur. In ons interview leest u welke kosten er te verwachten zijn voor een huis in Bauhaus-stijl en met welke hogere kosten rekening moet worden gehouden.

Vraag: Wat kost een huis in Bauhaus-stijl?

Kostentracker-expert: zoals altijd bij huizen hangt dit natuurlijk af van het ontwerp, de grootte en de constructie. Dat kan nauwelijks in algemene termen worden gezegd.

huiskosten in bauhaus-stijl
De kosten voor een huis in Bauhaus-stijl bedragen ongeveer 2500 euro per vierkante meter.

Over het algemeen liggen de bouwkosten echter tussen ongeveer 1.500 EUR per m² en 2.500 EUR per m². Luxe ontwerpen en complexe ontwerpen kunnen dan ook nog duurder worden.

In vergelijking met andere bouwmethoden zijn huizen in Bauhaus-stijl eigenlijk een beetje duurder, hoewel ze er door hun vorm eenvoudiger uitzien. Dit komt door de doorgaans hogere bouwkosten voor dit type gebouw.

Voor huizen met een plat dak moet je ook rekening houden met iets hogere onderhoudskosten. Platte daken zijn iets goedkoper te vervaardigen dan schuine daken, maar ze vergen veel onderhoud. Een jaarlijkse inspectie van het dak moet in ieder geval worden uitgevoerd, reparatiewerkzaamheden zijn zeer vaak vereist. Een nieuw schuin dak daarentegen veroorzaakt de eerste 25 tot 30 jaar praktisch geen kosten. Het alternatief voor het onderhoudsintensieve platte dak is een monopitch-dak, dat bijna net zo onderhoudsarm is als een klassiek zadeldak.

Huizen in Bauhaus-stijl kunnen individueel worden gepland als een solide constructie (architectenhuis) of als een geprefabriceerde woning (daar wordt het huistype meestal een "kubuswoning" genoemd). Qua prijs zijn solide woningen altijd iets hoger dan prefab woningen, bij prefab woningen is het niet de grootte, maar het type uitvoering. Zelfs tussen huizen van dezelfde grootte kunnen er aanzienlijke prijsverschillen zijn.

Voorbeeld prijzen

Hieronder vindt u enkele prijzen voor woningen in de Bauhaus-stijl als prefab woningen.

Huis executiegrootteprijs
Woongebouw, overdekt terras en balkon over de gehele voorzijde, 5 kamers, turnkey165 m²EUR 276.665
eenvoudige kubuswoning, twee verdiepingen, 6,5 kamers, sleutelklaar161 m²EUR 289.070
Kubuswoning, eenvoudig vormgegeven, zonder terras of balkon, twee verdiepingen, turnkey123 m²EUR 213.859
Huis in Bauhaus-stijl als rijtjeshuis met aanbouwgarage, lessenaarsdak, twee verdiepingen, 8 kamers138 m²287.443 EUR
Appartementengebouw zonder balkon / terras, compacte constructie, 7,5 kamers, sleutelklaar215 m²189.400 EUR

De genoemde voorbeeldprijzen laten al zien hoe verschillend de kosten kunnen zijn, zelfs bij vergelijkbare huismaten. Vooral bij het Bauhaus bepaalt het betreffende ontwerp duidelijk de prijs van het huis. In vergelijking met andere gebouwtypes zijn de prijzen voor geprefabriceerde woningen merkbaar hoger.

Vraag: Wat bepaalt de prijs van een huis in Bauhaus-stijl?

huiskosten in bauhaus-stijl
De kosten van een huis in Bauhaus-stijl zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: zoals bij alle andere hotels, zijn hier de volgende doorslaggevend:

  • of het nu een geprefabriceerde woning is of een individueel geplande woning (relatief duurder)
  • de uitvoering van het huis
  • de grootte van het huis (woonoppervlak)
  • het type fundering (kelder of vloerplaat)
  • de uitrustingsnorm
  • de complexiteit van de constructie
  • de speciale en aanvullende uitrusting (bijv. geïntegreerde garage, wintertuin, balkon ...)

Naast de pure bouwkosten, moeten huizen altijd worden vergeleken in termen van hun latere exploitatiekosten. Dit aspect speelt een grote rol, aangezien de exploitatiekosten altijd directer optreden dan een iets hogere aankoopprijs en doorlopend moeten worden betaald.

Naast de daadwerkelijke bouwkosten moeten de nevenbouwkosten (circa 15% tot 20% van de pure bouwkosten) niet worden vergeten. Bij prefab woningen moeten de kosten voor een vloerplaat ook inbegrepen zijn (tenzij ook een kelder nodig is) De vloerplaat kost ongeveer 70 EUR per m² tot 100 EUR per m² .