Bedrijfsvloer: Welke kosten moet u berekenen?

kosten industriële vloer

Overal waar dagelijks veel mensen in een gebouw zijn of waar zware lasten over de vloer verplaatst moeten worden, is een passende vloerbedekking natuurlijk noodzakelijk. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat zo'n bedrijfsvloer kan kosten.

Vraag: Wat kost een bedrijfsvloer in het algemeen?

Kostentracker-expert: het is onmogelijk om in algemene termen te zeggen: niet alle industriële vloeren zijn hetzelfde. Er kunnen grote verschillen zijn.

Allereerst moet je onderscheiden over welk type bedrijfsvloer je het hebt:

 • van een enkele gecoate betonvloer
 • van een zware betonnen vloer bedekt met reactiehars
 • van een kunststof industrievloer
 • van een zwevende bedrijfsvloer tot een bedrijfsvloer, die uit losse onderdelen in een kliksysteem bestaat

In de praktijk zijn er dus heel verschillende manieren om een ​​“bedrijfsvloer” te produceren. Het soort geplande gebruik en de technische eisen die aan een vloer worden gesteld (hoog draagvermogen, maar ook chemische bestendigheid, geleidbaarheidseisen, etc.) zijn altijd bepalend voor de uitvoering.

In de praktijk moet u voor enkelvoudig gecoate betonvloeren meestal rekenen van ongeveer 25 EUR per m² tot 40 EUR per m². Afhankelijk van het type coating, de veerkracht en het ontwerp, kan het uiteindelijk aanzienlijk duurder worden. Voor dergelijke coatings worden meestal epoxyharsen of aanverwante kunststofharsen gebruikt. In dit geval moet de betonvloer natuurlijk al bestaan.

De veelal veel veerkrachtigere industrievloeren gemaakt van reactiehars zijn doorgaans aanzienlijk duurder. Hier moet u prijzen verwachten van ruim 100 EUR per m², die gemakkelijk kunnen oplopen tot 250 EUR per m² of zelfs meer.

Alternatieve industriële vloeren gemaakt van plastic beginnen meestal bij 40 EUR per m² tot 50 EUR per m², maar in veel gevallen kosten ze tussen 70 EUR per m² en 100 EUR per m².

kosten industriële vloer

Kunststofvloeren worden vooral toegepast in bedrijfshallen

Vooral voor werkplaatsen en montagehallen worden drijvende kunststofsystemen soms gemaakt van een zeer veerkrachtig composietmateriaal. Deze systemen zijn eenvoudig te leggen, de losse elementen zijn bij beschadiging eenvoudig te vervangen en het materiaal is zeer robuust. Tegelijkertijd wordt een onderliggende halvloer beschermd. Voor dergelijke systemen, in de eenvoudigste variant, moet u meestal tussen 40 EUR per m² en 50 EUR per m² rekenen. Een hoger laadvermogen is vereist, maar het is vaak aanzienlijk duurder.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor onze werkplaats van 36 m² hebben we een bedrijfsvloer nodig. We kiezen voor een kliksysteem dat we zelf installeren.

Postprijs
Industrievloer, klikbaar (puzzelsysteem)1.584 EUR
Accessoires (oprijplaat enz.)152 EUR
Bezorgkosten55 EUR
totale prijs1.791 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van een enkele kosten die alleen van toepassing is op een specifiek vloerontwerp dat is verkregen van een enkele dealer. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

In de praktijk mag men de kosten van een vloerbedekking niet onderschatten. Het kan extreem duur zijn, vooral bij zeer veerkrachtige vloerbedekkingen of bij bepaalde technische eisen aan de vloer.

Vraag: Waar zijn de kosten voor een bedrijfsvloer in het algemeen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn natuurlijk een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

kosten industriële vloer

De prijs voor de bedrijfsvloer is afhankelijk van meerdere factoren

 • het type grond dat wordt gekozen
 • de exacte uitvoering van de vloer
 • de grootte van het betreffende gebied
 • het latere doel van de vloer (technische vereisten, draagvermogen, slijtvastheid, etc.)
 • de kwaliteit van de gebruikte materialen
 • de prijsstelling van de uitvoerende onderneming (tenzij u zelf de bedrijfsvloer aanbrengt)
 • de omvang van de nodige voorbereidende werkzaamheden (bv.reparatiewerkzaamheden bij scheuren of beschadigingen in de betonvloer, enz.)

Al deze factoren spelen uiteraard een belangrijke rol bij de prijs per m² en leiden tot zeer hoge mogelijke kostenverschillen. In de praktijk loont het dus allereerst de moeite om eerst precies vast te stellen welke eisen er werkelijk bestaan ​​en op basis daarvan meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. De prijsverschillen tussen individuele bedrijven kunnen ook aanzienlijk zijn, dus het is zeker de moeite waard om vooraf een vergelijking te maken.

Vraag: In hoeverre verschillen de materialen in prijs voor een coating?

Kostentracker-expert: dit kan duidelijk worden gemaakt met een paar voorbeelden.

We hadden al het materiaal dat nodig is voor de vloercoating in onze werkplaats (36 m²) voor verschillende vloerontwerpen en vergeleken de prijzen.

Vloer afwerkingmet / zonder gekleurde chips om te besprenkelenPrijs per m²
Rolafdichting, primer, mat, gemakkelijk aan te brengenzonder kleurchips158.15 EUR
Rolafdichting, primer, mat, dubbele applicatiezonder kleurchips195,29 EUR
Rolafdichting, primer, mat, dubbele applicatiemet kleurchips en kopafdichting259,92 EUR
Roller sealer, primer, glanzend, dubbele laagzonder kleurchips221,93 EUR
Roller sealer, primer, glanzend, dubbele laagmet kleurchips en kopafdichting301.51 EUR
Dikke coating, primer, zonder kopafdichtingzonder kleurchips514,69 EUR
Dikke coating, primer,met kleurchips en kopafdichting707.34 EUR

Let op: dit zijn alleen de materiaalprijzen voor het coaten van de gehele garagewerkplaats. Deze prijzen zijn slechts voorbeeldprijzen van een enkele winkelier, exclusief verzendkosten. De prijzen kunnen ook afwijken van andere dealers.

Als men rekening zou houden met de arbeidskosten, die kunnen variëren afhankelijk van het type coating, zou het kostenverschil van coatingtype tot coatingtype nog groter zijn.

Om deze reden is het voordelig om eerst duidelijk te maken welk draagvermogen gegeven moet worden voor een bedrijfsvloer en welk vloerontwerp er nog geschikt voor is. Een vloer die meer doet dan werkelijk nodig is, zorgt vaak voor enorme, onnodige meerkosten.

Onze tabel laat echter heel mooi zien hoe groot de verschillen in individuele coatings kunnen zijn door de materiaalprijs.