Begeleid wonen: wat zijn de kosten van dit soort levensonderhoud?

kosten van levensonderhoud

Naarmate mensen ouder worden, wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om alledaagse dingen alleen te doen. Zelfs mensen met een handicap hebben soms ondersteuning nodig om hun leven zelfstandig vorm te geven. Dit is waar begeleid wonen om de hoek komt kijken. Deze manier van leven combineert de wens om een ​​eigen huishouden te hebben met de mogelijkheid om indien nodig zorg en ondersteuning te krijgen. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke kosten hieruit voortvloeien. In dit artikel vindt u ook veel nuttige informatie en tips over dit onderwerp.

Wat is begeleid wonen?

Kostentracker: er zijn verschillende antwoorden op deze vraag, aangezien de term "begeleid wonen" niet beschermd is. In de meeste gevallen worden drempelvrije appartementen die een huisnoodnummer hebben en zijn verbonden aan een senioren- of gehandicaptenwoning zo genoemd.

Bij deze manier van leven wordt veel belang gehecht aan een zo zelfstandig mogelijk leven. U woont in een wooncomplex in uw eigen aparte appartement en beheert uw huishouden grotendeels zelf. Indien gewenst of nodig kunt u samen aan maaltijden deelnemen, uzelf helpen met persoonlijke hygiëne of huishoudelijk werk, en deelnemen aan activiteiten. Wonen met service combineert daardoor de zelfstandigheid en levensstijl van uw eigen appartement met de voordelen die een verzorgingshuis biedt.

Begeleid wonen is beschikbaar in verschillende vormen:

 • appartementen verspreid over woonwijken,
 • in wooncomplexen voor ouderen,
 • geïntegreerd in wooncomplexen met meerdere generaties,
 • als een zelfgeorganiseerd groepshuisvestingsproject.

Wat kost begeleid levensonderhoud?

kosten van levensonderhoud

De kosten zijn afhankelijk van veel verschillende variabelen

Kostentracker: vanwege de enorm verschillende aanbiedingen is het moeilijk om de kosten die voortvloeien uit deze manier van leven te vergelijken. De kosten worden beïnvloed door:

 • De huur- of aankoopkosten van de woning,
 • die op hun beurt weer afhankelijk zijn van de regio en de locatie.
 • De uitrusting van het appartement.
 • De kosten voor de basisdiensten, die, afhankelijk van de aanbieder, forfaitair in de huurkosten zijn inbegrepen of bij aankoop apart in rekening worden gebracht.
 • De kosten voor bij te boeken aanvullende diensten.

De huurprijs is gebaseerd op de lokale huurindex. Daar moet je ongeveer 20 procent bij optellen, uitgaande van de barrièrevrije uitbreiding. De factuur voor het appartement met bijkomende kosten kan er dan als volgt uitzien:

Kunst1 kamer appartement2 kamer appartement
Huurprijs inclusief bijkomende kosten900 EUR1650 EUR
Basis telefoon- en kabeltarieven20 EUR20 EUR
Lunchen100 EUR100 EUR
Wekelijkse basisreiniging van het appartement50 EUR50 EUR
Toeslag voor een tweede persoon die ook in het appartement woont 370 EUR
totale prijsEUR 1.0702.190 EUR

Bij de kosten van kinderopvang wordt onderscheid gemaakt tussen een forfaitaire vergoeding voor kinderopvangkosten, die meestal in de huurprijs is inbegrepen, en aanvullende diensten die afzonderlijk kunnen worden geboekt:

BasisdienstenAanvullende diensten
zorg, ondersteuningMaaltijdservice (maaltijden op wielen of maaltijden samen in de eetkamer)
Bemiddeling van ondersteunende dienstenReparatie diensten
24-uurs noodoproep naar huisHuishoudelijke diensten (schoonmaak-, was- en boodschappenservice)
Gemeenschappelijke ruimtes voor activiteitenEscort service
Bevordering van sociale contacten door vrijwilligersactiviteiten en excursiesRijden service
facilitair managerambulante zorg
Gebouwreinigingspeciale wellness-aanbiedingen
Ondersteuning bij overheidsaangelegenhedenBezoeker service

De kosten kunnen sterk afwijken van ons voorbeeld afhankelijk van de regio en voorziening, dus dit kan als richtlijn dienen.

Onze tip: De hoogste kosten voor begeleid wonen zijn de huur of de aankoopprijs van de woning. Hoe hoog deze zijn, verschilt van systeem tot systeem. Zelfs in dezelfde stad of regio verschillen de prijzen soms enorm. Vergelijk daarom de aanbiedingen zorgvuldig. Dit geldt ook voor de bijkomende kosten. Onder bepaalde omstandigheden kunt u voor hetzelfde bedrag aanzienlijk meer uitkering krijgen in een ander wooncomplex en zo indirect besparen.

Wanneer heeft het zin om te kiezen voor wonen met service?

kosten van levensonderhoud

Begeleid wonen is onder meer nuttig als uw eigen appartement niet geschikt is voor de leeftijd

Kostentracker: als uw eigen appartement niet geschikt is voor de leeftijd en een drempelloze renovatie nauwelijks mogelijk is, zodat het steeds moeilijker wordt om het leven van alledag het hoofd te bieden, kan het nuttig zijn om een bewaakt appartement. U kunt het hier gemakkelijk maken met uw partner, partner of alleen, want er zijn appartementen in verschillende groottes.

Zelfs als uw familie ver weg woont, kan het zinvol zijn om voor deze manier van wonen te kiezen vanwege de directe verbinding met een verpleeghuis. Indien nodig kunt u terugvallen op diverse diensten en activiteiten en nieuwe contacten leggen.

Begeleid wonen is minder geschikt als u permanente zorg nodig heeft, omdat deze manier van leven gebaseerd is op een zekere mate van zelfstandigheid.

Wie draagt ​​deze kosten?

Kostentracker: in de regel moet de aankoopprijs of huurprijs door de huurders / eigenaren zelf worden gedragen. Dit geldt ook voor de extra services die geboekt kunnen worden.

Wonen met service komt ook steeds vaker voor in publiek gefinancierde wooncomplexen. Hiervoor heeft u een woonplaatsverklaring nodig en kunt u hier profiteren van de veel goedkopere huurprijzen. Als u alleen een laag inkomen heeft, kunt u als alternatief huurtoeslag aanvragen.

Betaalt de langdurige zorgverzekering een deel van de kosten die voortvloeien uit dit soort levensonderhoud?

Kostentracker: als u een zorgniveau heeft, ontvangt u uitkeringen van een langdurige zorgverzekering. Hiermee kunt u het begeleid wonen gedeeltelijk financieren. U dient er echter rekening mee te houden dat deze vorm van wonen niet geschikt is voor 24-uurszorg, maar dat er hooguit een zekere mate van hulp bij zelfstandig wonen wordt geboden.

Belangrijk: Indien u gebruik wilt maken van een poliklinische verpleging, dient u vooraf bij het verpleegkundig fonds te informeren of en in hoeverre dit gevolgen heeft voor de verplegingstoelage. Het is mogelijk dat het bedrag van de uitbetaalde zorgtoeslag daalt als de beurzen worden verrekend met het budget voor zorgtoeslagen.

Hoe herken ik een goed systeem en hoe vind ik het?

Kostentracker: allereerst is het belangrijk om te beslissen waar u in de toekomst wilt wonen. Wilt u bij uw kinderen of andere familieleden intrekken of wilt u in uw vertrouwde omgeving verblijven? Woon je liever in het levendige maar ook luidruchtige stadscentrum of verlang je naar de rust van het land?

Voorzieningen in de betreffende regio vindt u op internet of via de gele gids. Goede doelen kunnen meestal ook helpen.

Let bij het bezoeken van de systemen op de volgende punten:

 • Is het appartement groot genoeg en voel je je er prettig in?
 • Is er toegang tot de tuin of het balkon?
 • Is het appartement licht en geschikt voor de leeftijd?
 • Mag je je huisdier toch houden?
 • Is het appartement goed te bereiken met het openbaar vervoer?
 • Zijn er winkels in de directe omgeving?
 • Welke vrijetijdsmogelijkheden zijn er en passen deze bij uw interesses?
 • Wordt de gemeenschap van bewoners actief gepromoot?
 • Welke zorg en aanvullende diensten zijn te boeken?

Zorg er bij het bezichtigen van het appartement ook voor dat:

kosten van levensonderhoud

Het appartement en de ingangen moeten 100% geschikt zijn voor de leeftijd

 • Liften
 • Rolstoelhellingen
 • Handvat strips in de gangen
 • geen hoge drempels
 • een deurbreedte voldoende voor rolstoelen
 • gelijkvloerse douches en / of naar voren openende badkuipen
 • verhoogde toiletbrillen
 • Handgrepen in de badkamer

beschikbaar.

Voer tijdens uw bezoek gesprekken met de bewoners. Hierdoor ontstaat snel een bepaald onderbuikgevoel en ga je voelen of je je prettig kunt voelen in deze community en verbindingen kunt leggen.

Sommige federale staten en autoriteiten kennen kwaliteitszegels toe voor zeer goede en bewezen aanbieders. De norm waarnaar wordt verwezen met betrekking tot de “kwaliteitseisen voor aanbieders van het type begeleid wonen” dateert echter uit 2006 en wordt momenteel herzien.

Neem daarom iemand die u kent mee en vertrouw op uw instinct. Het type en het comfort van de appartementen en de omvang van de diensten verschillen van systeem tot systeem en moeten worden vergeleken met de individuele eisen en behoeften. Voel je je direct thuis in het aangeboden appartement en kun je je voorstellen dat je hier je pensioenjaren doorbrengt, zorg er dan voor dat alle diensten gespecificeerd zijn in het contract. Het is logisch om een ​​levenslang verblijfsrecht te garanderen.

Buiten de afgesproken bezichtigingsafspraak is het aan te raden de faciliteit een keer te bezoeken. Zo kun je zien hoe het dagelijks leven vorm krijgt, welke activiteiten er worden aangeboden en of het samenzijn aansluit bij jouw wensen.

Onze tip: checklists kunnen nuttig zijn bij het nemen van een beslissing, aangezien ze zijn uitgegeven door BAGSO e.V. (Federal Association of Senior Citizens 'Organisations).

Wat wordt bedoeld met begeleid wonen?

Kostentracker: in principe kunt u ook gebruik maken van de voordelen van begeleid wonen in uw huidige woning. U verblijft dan in uw vertrouwde omgeving en wordt regelmatig door een polikliniek opgevangen. Dit heeft echter alleen zin als het appartement drempelvrij en gemakkelijk te onderhouden is.

Conclusie: begeleid wonen garandeert u een grote onafhankelijkheid, ook al geniet u van de zekerheid van een verzorgingshuis. Voordat u een lease- of koopovereenkomst ondertekent, moet u de in aanmerking komende faciliteiten vergelijken. Deze verschillen niet alleen in hun uitrusting, maar ook in de diensten die kunnen worden geboekt en de daaruit voortvloeiende kosten.