Behang verwijderen: wat zijn de kosten per m²?

behang-verwijderingskosten-per-m2

Voor het opnieuw behangen, of als muren gewoon achteraf geschilderd moeten worden, moet het oude behang verwijderd worden. Dit kan een hele klus zijn. In een interview met de kostentracker-expert kom je te weten welke kosten je voor deze werkzaamheden kunt verwachten.

Vraag: Wat kost het om oud behang te laten verwijderen?

Kostentracker-expert: het is niet zo eenvoudig te zeggen - het hangt altijd af van het type behang (en), het respectieve oppervlak en natuurlijk de algehele inspanning van het werk.

De kosten voor het verwijderen van oud behang of behangresten beginnen meestal bij ongeveer 5 EUR per m².

In individuele gevallen kan de inspanning echter aanzienlijk hoger zijn, vooral als het behang moeilijk te verwijderen is (er is bijvoorbeeld geen primer aangebracht voor het behangen of het is een zeer resistente, waterdichte soort behang zoals latex behang). In deze gevallen kunnen de kosten voor de verhuizing alleen al 20 EUR per m² bedragen.

Er moet ook worden opgemerkt dat, afhankelijk van hoe moeilijk het is om het behang te verwijderen, de kosten voor het daaropvolgend vullen van de muur ook aanzienlijk kunnen stijgen. Houd hier altijd rekening mee en houd indien mogelijk altijd rekening met de totale kosten van de werkzaamheden.

Behang zelf verwijderen

Behang zelf verwijderen

Om behang te verwijderen heb je een beetje water, een spatel en geduld nodig

Wil je het behang daarentegen zelf verwijderen, dan hoef je geen hoge kosten te verwachten. In het eenvoudigste geval heb je alleen warm water, gewoon afwasmiddel en een pastaborstel nodig. Behang kan in veel gevallen na het weken gemakkelijk in reepjes worden afgepeld.

Indien dit niet het geval is, kunt u het beste een professionele behangverwijderaar gebruiken (ong. 10 EUR per liter, voldoende voor meerdere kamers); voor gecoat behang heeft u ook een nagelroller nodig (ong. 10 EUR tot 20 EUR). Dan heb je alleen een spatel en veel geld nodig.

Apparaten voor het eenvoudig verwijderen van behang (behangafbijtmiddel met oververhitte stoom) zijn beschikbaar voor privégebruik vanaf ongeveer 30 EUR.

Sample kosten

We laten de schilder het behang verwijderen in een kamer van 20 m² en de muren wit schilderen.

Postprijs
Wandoppervlak (kamerhoogte 2,5 m exclusief raam en deur)41 m²
Verwijder behangEUR 336,20
Vul en schilder de muur volledig351,60 EUR
Routebeschrijving25 EUR
totale prijs712,80 EUR
Totale kosten per m² muuroppervlak (behang verwijderen en schilderen)17,39 EUR per m² muuroppervlakte

De getoonde kosten hebben betrekking op een complete service in een eenpersoonskamer en een specifiek wandontwerp. Als het behang in andere kamers moet worden verwijderd, kunnen de kosten aanzienlijk variëren, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het verwijderen van behang?

Kostentracker-expert: moet hier worden overwogen:

Laat behang verwijderen prijzen

De kosten voor het verwijderen van behang variëren enigszins van aanbieder tot aanbieder

  • of je het behang zelf wilt verwijderen of het aan de schilder overlaat
  • welke werkzaamheden moeten er daarna worden uitgevoerd
  • hoeveel moeite het kost om het oude behang te verwijderen (vooral afhankelijk van het soort behang en hoe het is behangen)
  • de schade aan het oppervlak veroorzaakt door het verwijderen van het behang (vooral bij het zelf verwijderen - mogelijk hoge plamuurkosten later!)

De kosten worden uiteraard door het bedrijf anders berekend, afhankelijk van hoeveel werk er in totaal verricht moet worden. Als het verwijderen van het behang slechts een klein deel van het verbouwingswerk is, is het waarschijnlijk goedkoper dan de schilder te bellen om het behang te verwijderen.

Vraag: Waarom kunnen de prijzen sterk verschillen?

Kostentracker-expert: hier moet je altijd op letten of de berekening is gebaseerd op vierkante meter muuroppervlak (de gebruikelijke rekenmaat) of vierkante meter vloer spatie.

In sommige schildersbedrijven is het gebruikelijk om bij het doen van aanbiedingen naar de ruimte van de kamer te verwijzen. Dit is niet altijd exact om te rekenen naar het wandoppervlak, aangezien naast verschillende kamerhoogtes ook rekening moet worden gehouden met de respectievelijke zijlengtes van de kamer.

De grootte van het muuroppervlak wordt altijd berekend uit de toegevoegde lengte van de muurranden, vermenigvuldigd met de kamerhoogte. Raam- en deuropeningen worden dan weggelaten.

Dit betekent dat prijzen per m² wandoppervlak en prijzen per m² vloeroppervlak slechts in specifieke individuele gevallen met elkaar kunnen worden vergeleken. Het beste is om simpelweg de uiteindelijke prijs voor het werk te vergelijken als er verschillende aanbiedingen zijn. Er moet echter altijd voor worden gezorgd dat alle diensten ook daadwerkelijk zijn inbegrepen, anders kunnen er later aanzienlijke prijsstijgingen optreden.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor het vullen?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van de staat van de muren nadat het behang is verwijderd - en het kwaliteitsniveau (van 1 - 4) dat wordt verwacht wanneer de muur is voltooid.

Een eenmalige kraken van de muur met stopverf kost meestal ongeveer 20 EUR per m², maar complex stopverfwerk kan twee keer zoveel of meer kosten.

Als er helemaal weinig in te vullen is, omdat de staat van de ondergrond nog erg goed is, kunnen de kosten voor de plamuur ook beduidend lager zijn.