Behangen door de schilder: deze prijzen moet u berekenen

papier prijzen

Behangen is niet voor iedereen weggelegd. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten je moet verwachten als de schilder het behangen op zich neemt.

Vraag: Wat is het moeilijke aan behangen?

Kostentracker-expert: Ten eerste moet u echt heel precies werken om een ​​visueel aantrekkelijk resultaat te krijgen. Daarnaast moet je bij het werken met de behangplaksel redelijk snel werken, anders raakt alles door elkaar. Met een beetje oefening en ervaring kun je dit doen - maar als beginner bij behangen kun je soms wanhopen.

Als je ook geen goede instructies hebt, maak je altijd fouten. En natuurlijk kun je ze later min of meer duidelijk zien. Om deze reden is het vaak de moeite waard om het behangen aan een specialist over te laten - hij zal het schoon, opgeruimd en visueel perfect doen.

Vraag: Wat kost het om een ​​kamer voor een schilder te behangen?

papier prijzen

De prijzen voor behangen variëren afhankelijk van het behang en de ondergrond

Kostentracker-expert: u kunt hiervoor geen vast tarief specificeren - daarvoor is de situatie ter plaatse in de individuele gevallen te verschillend.

Alleen voor behangen mag u echter rekenen op ongeveer 6 EUR per m² tot 15 EUR per m² muuroppervlak. Sommige schilders rekenen ook de kosten op basis van vierkante meters ruimte en extrapoleren de prijzen dan met een muurhoogte van 2,5 m. Met een dergelijke factureringsmethode moeten de prijzen in het bereik van 32 EUR per m² tot 39 EUR per m² woonoppervlakte liggen.

Het verschil tussen vierkante meters muuroppervlak en vierkante meters kamergrootte verklaart waarom je vaak heel verschillende prijzen per vierkante meter kunt vinden op aanbiedingen.

Dit zijn echter alleen de prijzen voor het ophangen van het behang. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn, die vaak beduidend hoger zijn dan het behangen zelf.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Wij willen een kamer van 5 x 5 m voorzien van een patroonbehang. Sommige plaatsen moeten worden gevuld. Met een kamerhoogte van 2,5 m heeft onze kamer een wandoppervlak van 50 m².

Postprijs
Vullen en voorbereiding van het oppervlak730 EUR
Behangen6oo EUR
totale prijs1.330 EUR

Dit is natuurlijk maar één kostenvoorbeeld dat alleen geldt voor een eenpersoonskamer met zijn bijzondere kenmerken. In een ander geval kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Aan het kostenvoorbeeld kunt u al zien dat de kosten voor de specificatie zelf beduidend lager zijn dan de kosten voor de nevenwerkzaamheden. Dit is eigenlijk hoe het in de meeste gevallen is

Vraag: Welke factoren bepalen de prijs van behangen?

Kostentracker-expert: Bij de prijsberekening spelen een paar dingen een rol:

  • het soort behang
  • de toestand van de ondergrond
  • of een oud behang verwijderd moet worden
  • een noodzakelijk of onnodig afvalbehang

Al deze factoren zijn zelfs nog belangrijker voor de prijs dan de kosten van het behangen zelf.

Vraag: Waarom is het soort behang belangrijk?

papier prijzen
Het aanbrengen van behang met patronen duurt langer

Kostentracker-expert: achtergronden verschillen niet alleen in prijs, maar veroorzaken ook verschillende hoeveelheden moeite wanneer ze zijn bevestigd. Het aanbrengen van een patroonbehang kost ongeveer 2 EUR per m² tot 4 EUR per m² meer dan met het gebruikelijke papierbehang. Deze toeslagen verschillen van bedrijf tot bedrijf

De prijs van het gekozen behang en behangtype bepaalt uiteraard ook de totaalprijs. Enkele basisprijsverschillen worden hieronder weergegeven.

Wallpaper stijlPrijs per lopende meter
eenvoudige houtsnippersongeveer 0,20 EUR per lopende meter
Voorbeeld wallpaperstussen circa € 0,70 per lopende meter en € 2,00 j
Vliesbehangvanaf ongeveer 1,50 EUR per lopende meter

Houd er rekening mee dat Rauhfaser behang geschilderd moet worden nadat het is vastgelijmd. Dit veroorzaakt dan extra kosten.

Om de behangrolbehoefte te kunnen bepalen, moet je er altijd rekening mee houden dat behang standaard 0,53 m breed is. Het identificeren van de behoefte is dus ingewikkeld. Er moeten in ieder geval enkele vergoedingen worden berekend, aangezien behang niet in het midden van de muur kan worden "geplakt" als het wordt vastgelijmd.

Vraag: Welke rol speelt de aard van de ondergrond in de prijs?

Kostentracker-expert: de staat van de ondergrond is het doorslaggevende criterium voor de prijs. Om een ​​ondergrond te krijgen die voldoende geschikt is voor behangen, is soms wat werk nodig, dat bijzonder duur kan zijn:

  • verwijder oud behang
  • Vul de muren
  • Afvalbehang aanbrengen
papier prijzen

Het verwijderen van behang kost meer tijd dan het aanbrengen van een nieuw behang

Deze inspanning is niet altijd voor alle kamers nodig, maar wanneer dergelijk werk nodig is, kan behangen vaak erg duur zijn.

Indien oud behang wordt verwijderd, moet u doorgaans vanaf ongeveer 5 EUR per m² rekenen, maar in individuele gevallen kan dit oplopen tot tot 20 EUR per m².

Bij het opvullen van de muren kan tot 40 EUR per m² worden gemaakt voor de werken. In dit geval is de voorbereiding bijna vier keer zo duur als het behangen zelf.

Het aanbrengen van het afvalbehang kost meestal maar een paar euro per m² op de factuur, omdat de inspanning relatief laag is - maar het heeft toch een merkbaar effect op de totaalprijs. Afvalbehang wordt onder het eigenlijke behang geplakt om een ​​anders irritant achtergrondpatroon te verbergen of om de hechting van het eigenlijke behang te verbeteren.

Vraag: Is het de moeite waard om zelf te behangen om kosten te besparen?

Kostentracker-expert: degenen die voldoende vaardigheid of enige ervaring hebben om een ​​schoon resultaat te krijgen, zullen natuurlijk profiteren van aanzienlijk lagere kosten.

papier prijzen

Zelf behangen is mogelijk, maar niet zo eenvoudig als het lijkt

De kosten zijn dan beperkt tot de materiaalprijs. Als u in ons kostenvoorbeeld 160 EUR materiaalkosten krijgt, is dat al hoog.

Aan de andere kant, als u denkt dat u geen schoon resultaat kunt krijgen, moet u het werk overlaten aan het gespecialiseerde bedrijf. Als het alleen om behangen gaat, zijn de kosten niet zo hoog dat het een eeuwig ontwrichtend resultaat rechtvaardigt, alleen om wat geld te besparen.

Als het oppervlak in zeer slechte staat verkeert, is het toch de moeite waard om zelf te behangen. Hier zouden de kosten voor de schilder vaak onbetaalbaar hoog zijn.

Vraag: Kunt u ook deeldiensten op zich nemen?

Kostentracker-expert: u kunt het beste zelf het oppervlak voorbereiden.

Oud behang kun je gemakkelijk zelf verwijderen - zelfs volgens instructies - en in veel gevallen kun je zelfs zelf wat opvulwerkzaamheden doen. Dit elimineert al de twee belangrijkste kostenfactoren. In ons kostenvoorbeeld zouden de totale kosten dan gedaald zijn tot 600 EUR. Het is dus zeker de moeite waard.