Bestrijding van eikenprocessierups: Welke kosten moet u berekenen en wie moet betalen?

eikenprocessierups-vechten-kosten

De eikenprocessierups veroorzaakt niet alleen enorme schade aan de eiken die hij aanvalt: de rups is ook schadelijk voor mens en dier door zijn giftige haar, en in sommige gevallen kan onbedoeld contact ernstige allergische reacties veroorzaken. Het bestrijden van een erkende besmetting, die ook aangifteplichtig is, is daarom essentieel. In ons interview hebben we de experts op het gebied van kostentracker gevraagd welke kosten te verwachten zijn.

Vraag: Wat kost een professionele strijd tegen de eikenprocessierups?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de omvang van de besmetting en de individuele inspanning die nodig is om deze te bestrijden.

Als grove richtlijn: u kunt kosten verwachten tussen de 150 en 300 EUR per boom in geval van matige aantasting op uw privéterrein. Afhankelijk van de gebruikte methode verschillen de kosten in individuele gevallen enigszins; ze kunnen ook oplopen tot 500 euro per boom.

eikenprocessierups-vechten-kosten
Het behandelen van een boom kost tussen de 30 en 60 EUR.

Insecticidenbehandelingen kosten gewoonlijk tussen de 30 EUR tot 60 EUR per boom. Bovendien moet er vaak rekening worden gehouden met de kosten van het gebruik van een hefplatform. Afhankelijk van welk apparaat wordt gebruikt, kunnen de kosten variëren van ongeveer 80 euro per uur tot 200 euro per dag.

Sommige ongediertebestrijdingsbedrijven rekenen de kosten ook volgens uurtarieven, in dit geval moet u meestal rekening houden met rond de 250 à 350 euro per draaiuur (2 man, apparaten). Bij complexe besturing met speciale apparatuur kan dit mogelijk nog duurder zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Met onze twee eiken laten we de eikenprocessierups mot mechanisch bestrijden door een gespecialiseerd bedrijf.

Postprijs
Routebeschrijving40 EUR
Werktijd 2 man team, 1,5 uur508,80 EUR
Gebruik van het hefplatform, 1,5 uur177,30 EUR
totale prijs726,10 EUR

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op de prijs die een individueel bedrijf in rekening brengt voor een specifieke werkopdracht onder bepaalde lokale omstandigheden en bij een bepaald besmettingsniveau. De kosten in andere gevallen kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het bestrijden van de eikenprocessierups in uw eigen tuin?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • het aantal bomen dat is aangetast
  • de ernst van de besmetting
  • de lokale omstandigheden
  • de gebruikte controlemethode
  • de prijsstelling van de vechtcompagnie
  • of de gemeente de kosten voor haar rekening neemt

Vraag: Moet u als huiseigenaar de kosten zelf dragen?

Kostentracker-expert: volgens een uitspraak van de rechtbank van de VG Magdeburg van 24 april 2018 moeten de gemeenten de vastgoedeigenaren vergoeden voor de kosten die ze maken om de pest te bestrijden. Volgens de VG Magdeburg is de vastgoedeigenaar niet wettelijk verantwoordelijk en hoeft hij dus niet op eigen kosten de verhuizing over te nemen.

eikenprocessierups-vechten-kosten
De vraag wie de kosten van de verhuizing moet dragen, is niet definitief opgehelderd.

Hierover bestaan ​​echter verschillende juridische opvattingen, vooral met betrekking tot de toepasselijke wetten ter voorkoming van gevaren, die de vastgoedeigenaar als verstoorder verplichten het gevaar dat uitgaat van de eikenprocessierups op eigen initiatief en voor eigen kosten te laten verwijderen.

Een uitspraak van het Hooggerechtshof over het aangehaalde arrest is nog in behandeling, maar in andere deelstaten nemen de gemeenten af ​​en toe de beheerskosten op zich. De doorslaggevende factor - totdat een oordeel van de Hoge Raad is bereikt - is zeker altijd het gegeven individuele geval.

Een verhelderend gesprek en een verzoek om vooraf de kosten te dekken met de betreffende gemeente kan geenszins schade toebrengen. Het is mogelijk dat de gemeente bereid is er zelf tegen te vechten of in ieder geval de kosten te dragen.

Vraag: Kun je zelf de eikenprocessierups bestrijden?

Kostentracker-expert: in het belang van uw eigen risico kunt u dat beter vermijden.

Wil je de strijd toch zelf aangaan, dan kun je het beste biologische rupsensprays gebruiken - biologische bestrijders op basis van Bacillus thuringensis of de neemboom blijken de beste te zijn. Dergelijke pesticiden zijn meestal voldoende om goedkoop te hebben ( ongeveer 10 EUR tot 30 EUR, afhankelijk van het vereiste bedrag).

Als de rupsen al giftige haren hebben ontwikkeld (derde larvale stadium), helpt het alleen om ze te bestrijden door middel van afbranden of afzuigen met een hogedrukzuiger. Probeer deze maatregelen in geen geval zelf. Handmatige inzameling is niet effectief en brengt ook hoge gezondheidsrisico's met zich mee. Afgezogen rupsen moeten dan goed worden verbrand.