Betonnen garage: wat is de prijs?

betonnen garage kosten

Garages in geprefabriceerd beton zijn een veel stabieler alternatief voor garages van plaatstaal - en toch goedkoop. In een interview legt de cost tracker-expert tot in detail uit welke prijs je doorgaans moet verwachten voor een betonnen garage.

Vraag: Wat kosten betonnen garages meestal?

Kostentracker-expert: het is moeilijk om een ​​vast tarief te zeggen, omdat er zelfs bij betonnen garages aanzienlijke prijsverschillen kunnen zijn.

In de regel zijn de kosten voor de garage zelf meestal in de orde van 3.000 tot 7.000 euro. Speciale designgarages kunnen dan in individuele gevallen nog duurder zijn.

Dit heeft echter alleen gevolgen voor de kosten voor de garage zelf, dan zijn er ook kosten voor

  • het fundament
  • de levering en plaatsing van de garage
  • de bouwvergunning

Aangezien deze kosten onvermijdelijk zijn, zijn er meerkosten van circa € 3.000 tot € 4.000 per betonnen garage. Hier wordt vaak niet aan gedacht.

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

Type garagespeciale kenmerkenprijs
Enkele garageeenvoudig standaardontwerp, handmatige garagedeur, 3 mx 6 m3.250 EUR
Ontwerp garage3 mx 6 m, hoogwaardig speciaal ontwerpEUR 5.900
Dubbele garageLuxe design doorlopende sectionaaldeur van de merkfabrikant8.570 EUR

Dit zijn slechts individuele prijsvoorbeelden voor bepaalde garagemodellen van verschillende fabrikanten. De prijzen van andere garagemodellen kunnen in de praktijk ook aanzienlijk verschillen.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al duidelijk zien dat er zeer grote prijsverschillen kunnen bestaan ​​tussen betonnen garages - zelfs bij vergelijkbare afmetingen.

Vraag: Waar hangt de prijs van een betonnen garage in het algemeen van af?

Kostentracker-expert: er spelen veel verschillende factoren een rol als het gaat om de prijs:

  • de grootte van de garage
  • de prijsstelling van de fabrikant
  • het ontwerp van de garage in detail (dakvorm, garagedeur, etc.)
  • de kosten van de stichting
  • de kosten van de bouwvergunning
  • de kosten voor levering en plaatsing van de garage

Met dit alles moet u rekening houden als het om de prijs gaat - en daar rekening mee houden bij het vergelijken van prijzen.

Vraag: Hoe belangrijk is de garage-afmeting voor de prijs?

betonnen garage kosten

Hoe groter de betonnen garage, hoe duurder het is

Kostentracker-expert: om het bot te zeggen: een garage die twee keer zo groot is, is meestal twee keer zo duur.

Dit geldt echter alleen voor hetzelfde model van één fabrikant in verschillende maten. Door de grote prijsverschillen tussen verschillende betonnen garages kan het voorkomen dat een kleinere garage toch duurder is dan een goedkoper, groter garagemodel.

In de meeste gevallen is een dubbele garage echter altijd duurder dan een enkele garage.

Vraag: In hoeverre speelt de prijsstelling van de fabrikant een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: zoals op alle andere gebieden zijn er bekende, bekende fabrikanten en naamloze producenten voor betonnen garages. Bekende fabrikanten gebruiken vaak hun naam en rekenen vaak hogere prijzen voor hun merkproducten dan een naamloze fabrikant.

Hiervoor worden vaak speciale series of speciale uitvoeringen met speciale uitrusting gemaakt, die dan duurder kunnen zijn dan gewone modellen. De prijslijst van de desbetreffende fabrikant geeft altijd informatie.

Vaak wordt reclame gemaakt voor een bijzondere kwaliteit beton - bijvoorbeeld met C35 beton. In de praktijk zijn de wapening en het totaalontwerp belangrijker voor de stabiliteit en duurzaamheid van de garage dan de betonklasse. Hier moet u reclameverklaringen wat kritischer benaderen.

Vraag: Hoe belangrijk is apparatuur voor de prijs?

Cost tracker expert: De uitvoering van de garage tot in detail speelt een relatief grote rol voor de prijs.

Enerzijds heeft dit betrekking op de garagedeur - hoogwaardige merkdeuren met elektrische aandrijving kosten natuurlijk aanzienlijk meer dan een goedkope kanteldeur van een naamloze fabrikant - dit verhoogt uiteindelijk de prijs van de garage.

Uitgewerkte dakconstructies zoals een schuin dak of bijzonder stabiele, toegankelijke daken drijven natuurlijk ook de prijs van de geprefabriceerde betonnen garage op.

In veel gevallen kan tegen een meerprijs ook voor extra apparatuur worden gekozen, zoals een extra zijdeur naar de garage of een raam, geïntegreerde verlichtingsapparatuur of soortgelijke extra's. De meeste fabrikanten hebben een prijslijst met mogelijke optionele extra's die bovendien kunnen worden geselecteerd.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de stichting?

betonnen garage kosten

De kosten van de stichting mogen niet worden onderschat

Kostentracker-expert: Meestal moet u zelf zorgen voor het leggen van een geschikte fundering - de funderingsplannen en specificaties zijn verkrijgbaar bij de fabrikant.

Als u de stichting laat oprichten door een gespecialiseerd bedrijf, moet u meestal rekening houden met kosten in de orde van grootte van 70 EUR per m² tot 100 EUR per m².

Dit kan aanzienlijk duurder zijn als de bodemkwaliteit slecht is (ofwel onvoldoende draagvermogen ofwel bijzonder hoge bodemklasse) en de grondwerken zijn dus aanzienlijk duurder.

Dit is een kritiek punt voor mogelijk problematische kostenstijgingen. Bij een vloerklasse hoger dan 5 moet u in de meeste gevallen rekening houden met meer dan 2.500 EUR voor de oprichting van een enkele garage.

De kosten van de stichting kunnen worden verlaagd als u deze zelf maakt. Dit is heel goed mogelijk met een beetje vaardigheid en expertise.

Een punt dat in de praktijk niet over het hoofd mag worden gezien, is dat een garage natuurlijk ook een ingang nodig heeft. Het bevestigen van de oprit kan vaak tot aanzienlijke meerkosten leiden als de oprit vanuit de woning niet bruikbaar is of verlengd moet worden. Daar moet je ook over nadenken.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het afleveren en opzetten van de garage?

Kostentracker-expert: dit kan in individuele gevallen variëren - afhankelijk van de respectieve transportafstand en de omstandigheden op de installatieplaats.

Meestal wordt een geprefabriceerde garage met de kraan gelost - hiervoor moet voldoende ruimte zijn.

In de meeste gevallen liggen de forfaitaire kosten voor levering en installatie van de geprefabriceerde garage in de orde van 800 tot 1.200 EUR.

Bij lange transportafstanden of moeilijke montageomstandigheden kan dit echter ook tot hogere kosten leiden.

Vraag: Wat kost de bouwvergunning?

Kostentracker-expert: dit verschilt sterk van gemeente tot gemeente, aangezien elke bouwautoriteit zijn eigen tarieven kan bepalen. U dient zich te informeren over de geldende eisen aan de garage en de vergoedingen voor de vergunning van de verantwoordelijke bouwautoriteit.