Betonnen garage: wat is de prijs?

betonnen garageprijs

De geprefabriceerde betonnen garage heeft zijn onbetwiste voordelen - en is daarom erg populair. In ons interview laat de cost tracker expert in detail zien welke prijzen je voor zo'n garage kunt verwachten.

Vraag: Wat zijn de voordelen van de geprefabriceerde betonnen garage?

Kostentracker-expert: enerzijds in de hoge stabiliteit in vergelijking met andere soorten constructies (zoals de plaatwerkgarage) en in de hoge duurzaamheid - anderzijds in de relatief lage prijs in vergelijking met metselwerkgarages.

Daarnaast kunnen grondvullingen ook uitgevoerd worden op betonnen garages en als prefab garage zijn ze zelfs geschikt voor de bouw van ondergrondse garages.

Vraag: In een notendop en in algemene termen: wat kost een betonnen garage en hoe verhoudt deze zich tot andere soorten garages?

Kostentracker-expert: je kunt hier natuurlijk geen algemene informatie over geven - dat hangt altijd af van welke garage je wilt van welke fabrikant in welke maat en uitvoering.

Enkele prijsvoorbeelden ter verduidelijking:

Garage / uitvoeringprijs
Betonnen garage 3 mx 6 m eenvoudig ontwerp3.250 EUR
Betonnen garage 3 mx 6 m versie van hogere kwaliteit3.900 EUR
Ontwerp garage 3 mx 6 mEUR 5.900
Vergelijkbare prijs van bakstenen garages13.000 EUR - 17.000 EUR afhankelijk van de versie
Vergelijkingsprijs voor een zeer eenvoudige geprefabriceerde garage van plaatstaal1.600 EUR
betonnen garageprijs

Betonnen garageprijzen variëren afhankelijk van het model

Dit laat al zien hoe verschillend prijzen kunnen zijn voor betonnen garages van dezelfde grootte.

Onze tabel maakt ook duidelijk in welk gebied prefabbetongarages geprijsd zijn: ze zijn aanzienlijk goedkoper dan een gemetselde garage, maar kunnen de extreem lage prijzen van veel metalen garages nog steeds niet bijhouden. Aan de andere kant is de stabiliteit aanzienlijk hoger - wat op zijn beurt de hogere prijs rechtvaardigt.

Vraag: Welke factoren spelen een rol bij de prijs van een prefab betonnen garage?

Kostentracker-expert: het basiscriterium is natuurlijk allereerst de grootte - maar dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Een dubbele garage is duurder dan een enkele garage.

Daarnaast zijn de kostenfactoren voornamelijk de volgende:

  • de uitrusting van de garage
  • de fabrikant van de geprefabriceerde betonnen garage
  • Dakvorm en ontwerp
  • de kwaliteit en afwerking van de garagedeur
  • individueel geselecteerde aanvullende apparatuur die een garage nog duurder kan maken

Vraag: Welke prijzen spelen een rol bij het uitrusten van de garage?

Kostentracker-expert: Nou - een zeer belangrijke factor is bijvoorbeeld de garagedeur, zoals reeds vermeld. De kwaliteit van de deur, het design en de aandrijving dragen uiteraard aanzienlijk bij aan de prijs.

Bepaalde extra's, zoals extra ramen of zijdeuren of aanbouwdelen, die ook in bepaalde designgarages verkrijgbaar zijn, hebben uiteraard grote invloed op de uiteindelijke prijs.

Vraag: Speelt de kwaliteit van het beton ook een rol?

betonnen garageprijs

Nog belangrijker dan de kwaliteit van het beton is de wanddikte plus wapening

Kostentracker-expert: ja, maar een kleine. Fabrikanten gebruiken verschillende kwaliteiten beton, sommige hebben zelfs meerdere kwaliteiten in de aanbieding.

Belangrijker dan de betonklasse zelf is echter het samenspel van betonkwaliteit, wanddikte en wapening. Een hogere betonkwaliteit betekent niet automatisch een hogere scheurvastheid - en ook niet automatisch een hogere prijs.

Theoretisch is het echter altijd erg moeilijk in te schatten hoe goed het samenspel tussen wanddikte, wapening en betonklasse is.

Vraag: Met welke bijkomende kosten moet u rekening houden voor een garage?

Kostentracker-expert: er zijn drie belangrijke kostengebieden die u nog moet overwegen en die de prijs veel duurder kunnen maken:

  • de kosten van de stichting
  • de kosten voor het transport en de bouw van de geprefabriceerde betonnen garage
  • de kosten van de bouwvergunning

Vraag: Wat zijn de geschatte kosten voor een stichting?

betonnen garageprijs

De kosten van de stichting mogen niet worden onderschat

Kostentracker-expert: zelfs dat is moeilijk te beantwoorden. In de regel kunt u met een doorlopende vloerplaat tussen de 70 EUR per m² en 100 EUR per m² krijgen.

In sommige gevallen kan het ook wat duurder zijn, namelijk wanneer het graafwerk moeilijk is omdat de bodem problematisch is. In deze gevallen moet u een hogere prijs verwachten.

In relatie tot ons prijsvoorbeeld (enkele garage met 3 mx 6 m) zou u ongeveer 1.500 EUR tot 1.800 EUR moeten berekenen voor de vloerplaat. In individuele gevallen kan dit ook 2.500 EUR zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het transport en de montage van de prefab betonnen garage?

Cost tracker expert: hier zijn de kosten natuurlijk verschillend afhankelijk van de transportroute. Gemiddeld kunt u voor de levering en montage van de garage ongeveer € 800 tot € 1.200, - verwachten.

Vraag: Wat kost een bouwvergunning?

Kostentracker-expert: het verschilt van gemeente tot gemeente, en er zijn ook de verschillende vereisten in elk geval volgens de respectieve bouwvoorschriften van de staat.

Meestal moet u echter ongeveer EUR 400 tot EUR 600 schatten voor de bouwvergunning.

In sommige gevallen verzorgt de garagefabrikant ook het gehele goedkeuringsproces - de kosten hiervoor zijn soms al in de prijs inbegrepen.

Vraag: Dat betekent dus dat je vaak tot 3.000 euro of 4.000 euro moet rekenen bovenop de pure aankoopprijs van de garage - kunnen er extra kosten aan verbonden zijn?

Kostentracker-expert: natuurlijk moet u ook rekening houden met de kosten voor het bestraten of betonneren van de oprit en de oprit naar de garage. Dat is slechts in zeer enkele gevallen te vermijden.

Ook hier zijn grondwerken en een fundering nodig - dus de kosten mogen niet worden onderschat.