Betonnen trappen - welke prijs mag men verwachten?

betonnen trap prijs

Betonnen trappen zijn een zeer verstandige investering: ze zijn stabiel, duurzaam en hoeven tijdens de hele levensduur van een huis nauwelijks gerenoveerd te worden. De kostentracker-expert legt in ons interview uitgebreid uit wat een betonnen trap binnen en buiten kan kosten.

Vraag: Wat zijn de voordelen van een betonnen trap - in tegenstelling tot een houten trap? Is het zelfs mogelijk om de vraag "betonnen of houten trappen" te stellen?

Kostentracker-expert: Nou - vooral bij het bouwen van een huis is dit zeker een van de fundamentele beslissingen als het gaat om het ontwerp van het interieur.

Betonnen trappen en houten trappen zijn de belangrijkste alternatieven, waartussen men moet kiezen. Een vrijdragende stenen trap als een vrijdragende trap zou een andere optie zijn, maar deze bevindt zich ook in een aanzienlijk andere categorie qua prijs en installatie-inspanning.

De voordelen van de betonnen trap zijn duidelijk: -Ze gaan een leven lang mee

 • is volledig onderhoudsvrij en hoeft (afhankelijk van de ondergrond) nooit gerenoveerd te worden
 • het is gemakkelijk antislip te maken (in tegenstelling tot houten trappen) wat vooral belangrijk is voor kinderen in huis
 • het kan visueel zeer variabel worden vormgegeven door verschillende bekledingen aan te brengen

De kosten worden dan vaak als een nadeel genoemd, maar dit moet altijd in relatieve termen worden bezien.

De enige voordelen van houten trappen zijn het huiselijke karakter van het houten oppervlak en de iets luchtiger vormgeving. Aan de kostenzijde zijn ze niet altijd de betere oplossing, zeker niet als je op lange termijn rekent.

Vraag: Wat kost een betonnen trap meestal?

betonnen trap prijs

Goedkope geprefabriceerde betonnen trappen kosten vanaf 1500 €

Kostentracker-expert: het is in het algemeen moeilijk te zeggen - het hangt ook af van hoe de trap is geconstrueerd en gebruikt.

In het geval van geprefabriceerde trappen, kunt u kosten in het bereik van ongeveer 1.500 EUR tot 2.000 EUR voor de trap alleen voor goedkope geprefabriceerde trappen aannemen.

Dit geldt echter alleen voor de trap zelf - daarnaast moeten de kosten voor de trapbekleding en de reling worden berekend, evenals de kosten voor het bepleisteren van de onderkant van de trap. Een alternatief zijn trappen van zichtbaar beton, die geen bekleding nodig hebben - er zijn alleen de kosten voor een overeenkomstige coating van de treden.

Ook in de buitenruimte worden de kosten voor het trapontwerp gedeeltelijk geëlimineerd en zijn de trappen meestal korter. Hier kunt u doorgaans totale kosten onder de 2.000 EUR verwachten.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen twee verdiepingen in het huis met elkaar verbinden met een eenvoudige prefab betonnen trap. De trap dient dan te worden voorzien van een hoogwaardige natuursteenbekleding en een eenvoudige RVS reling.

Postprijs
Prefab betonnen trap inclusief installatie1.890 EUR
Natuursteenbekleding1.600 EUR
Trapleuning roestvrijstalen constructie780 EUR
De onderkant van de trap bepleisteren en schilderen350 EUR
totale prijs4.620 EUR
betonnen trap prijs

De prijzen van betonnen trappen zijn afhankelijk van veel verschillende factoren

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een bepaald trapontwerp met bepaalde bouwkundige voorwaarden. De prijzen voor andere trappen kunnen natuurlijk aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type trap.

Uit ons kostenvoorbeeld blijkt echter al heel duidelijk dat de kosten voor de trap per se relatief laag zijn - onze trappen worden alleen maar duur door de hoogwaardige bekleding en de hoogwaardige reling. Hier had u zeker kosten kunnen besparen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een betonnen trap in principe afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn nogal wat dingen die u moet overwegen:

 • of het nu gaat om een ​​geprefabriceerde trap of een ter plaatse gestorte trap
 • welke lengte van de trap is vereist
 • welke trapvorm wordt gekozen
 • met welke overkapping de trap wordt voorzien
 • welke kosten worden gemaakt voor de reling

Afhankelijk van deze factoren kunnen zelfs trappen van vergelijkbare grootte zeer verschillende kosten hebben. Plan dus altijd een beetje van tevoren wat u precies wilt - en wat het goedkoopst is.

Vraag: Wat is het prijsverschil tussen ter plaatse gestorte betonnen en geprefabriceerde betonnen trappen?

Kostentracker-expert: het verschil is hier soms heel duidelijk. Ter plaatse gestorte betonnen trappen worden direct ter plaatse gestort, prefab betonnen trappen worden vooraf vervaardigd en alleen ter plaatse geplaatst.

betonnen trap prijs

Afhankelijk van het type constructie zijn er verschillende hulpmiddelen nodig die de prijs opdrijven

Een ander alternatief zijn geprefabriceerde betonnen trappen gemaakt van individuele zetstenen die eenvoudig in elkaar worden gezet. Dit is de goedkoopste optie, meestal kunt u zelf op deze manier ontworpen trappen gebruiken omdat er geen kraan nodig is voor de montage. Dergelijke treden worden meestal op een prefabbetonnen baan of een onderconstructie van ter plaatse gestort beton geplaatst.

Een andere mogelijkheid zijn betonnen balken die als basis in het metselwerk worden gebeiteld, die op hun beurt op een betonnen fundering rusten. Deze variant is echter veel complexer.

Buiten kunt u gemakkelijk stootborden stapelen voor een korte trap - deze variant kan ook in een helling worden ingebouwd. Alleen de onderconstructie moet overeenkomstig stabiel zijn. Bij een dergelijke constructie kost de individuele betonnen trede zelden meer dan 40 à 50 euro .

Vraag: Zijn er verschillende constructiemethoden voor prefab betonnen trappen?

Kostentracker-expert: ja - en nogal wat. Prefab betonnen trappen kunnen worden ontworpen als

 • Elemententrap (de gehele trap is een compleet element en wordt met de kraan gemonteerd)
 • Blokkentrap (de geprefabriceerde trappen worden op de plaats van opstelling in een soort modulair systeem samengevoegd)
 • Bartrap (aan de zijkant van de treden en in het midden is er een spijl waarop de treden zijn geplaatst)
 • Draagbouttrappen (zijdelings verzonken draagelementen houden de afzonderlijke treden vast)

Afhankelijk van hoe een prefab betonnen trap is ontworpen, zal de prijs natuurlijk dienovereenkomstig veranderen.

Als voorbeeld de prijs voor een rechte betonnen trap als elemententrap met 15 treden: hier rekent een aanbieder 66,15 EUR per trede voor een trapbreedte van 1,10 m, de totale kostprijs van de trap inclusief beugelontwerp voor de trap kost 1.041 25 EUR. De bezorgkosten voor deze fabrikant bedragen minstens 210 EUR (tot 50 km bezorgafstand). Een bezorgafstand van 150 km resulteert dan in bezorgkosten van 450 EUR.

Vraag: Hoe zit het met betonnen trappen voor het buitenterrein?

Kostentracker-expert: hier zijn de kosten voor de geprefabriceerde onderdelen meestal net zo hoog als voor trappen binnenshuis - maar vanwege de kortere traplengte zijn de prijzen meestal lager.

De fabrikant in ons voorbeeld hierboven rekent bijvoorbeeld ongeveer 500 tot 600 euro aan voor een trap van 1 m breed met maximaal 9 treden als de trap is ontworpen als een elemententrap.

Vraag: Wat kost het om een ​​betonnen trap te leggen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk volledig af van het specifieke oppervlak.

betonnen trap prijs

Tegels zijn een goedkope vloerbedekking voor trappen

Tegels zijn bijvoorbeeld een zeer duurzame en slijtvaste bekleding voor binnen, het betegelen van een betonnen trap is duur, maar de bekleding gaat meestal tientallen jaren mee.

Een andere mogelijkheid is om de trap te bekleden met echt hout of vloerbedekking zoals laminaat of kurk. We hebben elders in meer detail besproken wat dergelijke panelen kunnen kosten. Klik gewoon op de link.

Vraag: Om de vraag vanaf het begin weer op te pakken: hoe ziet de kosten-batenberekening op lange termijn voor een betonnen trap eruit?

Kostentracker-expert: zoals we hebben gezien, zijn de kosten voor de betonnen trap zelf vaak zelfs lager dan voor een vergelijkbare houten trap - alleen de bekleding maakt ze duur.

De mogelijk lage meerkosten betalen zich op de lange termijn aanzienlijk terug, vooral bij een duurzaam en slijtvast oppervlak zoals tegels. Wie al voor een nieuwbouw afhankelijk is van een betonnen trap, zal deze extra kosten nauwelijks voelen.

De levensduur van een betonnen trap wordt alleen beperkt door de ondergrond - bij tegels mag je echter altijd uitgaan van een levensduur van 40 - 60 jaar als er hoogwaardige tegels worden gebruikt. Dit betekent dat de kosten maar één keer worden gemaakt - een houten trap daarentegen moet in deze periode minstens één keer grondig worden gerenoveerd, zo niet vervangen.