Betonnen vloer voor de woonruimte: welke kosten moet je berekenen?

betonvloer woonoppervlakte kosten

Een betonvloer (chape) is de onmisbare basis voor elk type vloer in de woonruimte. Sommigen plannen het zelfs zelf als de enige vloerbedekking. In ons interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke kosten er gemaakt kunnen worden voor de betonvloer en welke kostenverschillen er zijn.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor een betonvloer?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van welk type dekvloer u wilt laten plaatsen en in welke dikte - en of u deze direct gebruikt als vloerbedekking voor de vloer van de kamers willen gebruiken (dit kan ook).

betonvloer woonoppervlakte kosten

Er zijn verschillende soorten betonvloeren.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

  • Cementdekvloeren
  • Calciumsulfaatgebonden dekvloeren ook
  • Zichtbare dekvloeren

Cementdekvloeren

Cementdekvloeren behoren tot de meest voorkomende inbouwdekvloeren in woongebouwen. Het grootste nadeel van dit type dekvloer is echter de zeer lange droogtijd, die kan oplopen tot een maand of langer.

Anderzijds is cementdekvloer de meest stabiele en vooral meest kosteneffectieve dekvloer. De installatiekosten bedragen ongeveer ongeveer 20 EUR per m² en 40 EUR per m². De wijze van leggen, de opbouwhoogte van de chape en de kostprijs van de ingebouwde isolatie zijn altijd bepalend voor de prijs.

U kunt op dit punt meer lezen over deze dekvloeren en hun kosten

Calciumsulfaatgebonden dekvloeren

Calciumsulfaatdekvloeren, ook wel anhydrietdekvloeren of AE genoemd, zijn iets duurder dan conventionele cementdekvloeren. ^ Terwijl de cementdekvloer ongeveer 1,50 EUR per m² tot 2 EUR per m² per cm installatiehoogte kost, bedragen de kosten van anhydrietdekvloer per cm installatiehoogte ongeveer 2,50 EUR per m² tot 3,50 EUR per m².

U moet er echter rekening mee houden dat u met calciumsulfaatdekvloeren de benodigde opbouwhoogte meestal met ongeveer een derde kunt verminderen - het verschil in kosten is dus uiteindelijk maar heel klein.

Ook hier spelen de bouwhoogte, de montagemethode en de individueel gegeven montage-inspanning de doorslaggevende prijsfactoren.

Dekvloer

betonvloer woonoppervlakte kosten

Blanke dekvloeren zijn vaak erg duur.

Als je de ingebouwde betonvloer later direct als vloerbedekking wilt gebruiken, liggen de kosten in een heel ander gebied. Helaas is het idee dat u geld kunt besparen door uzelf een andere vloerbedekking te besparen, niet correct.

Zelfs voor de dekvloer zelf moeten installatiekosten tot 40% worden gerekend. De chape moet dan meerdere keren worden geschuurd en verkiezeld, geïmpregneerd of geseald, wat extra hoge kosten met zich meebrengt. Uiteindelijk kunt u voor de vloer in elk geval kosten tussen ongeveer 100 EUR per m² tot 120 EUR per m² aannemen, in het geval van bijzonder luxueuze ontwerpen in een materiaalmix met verschillende inleg werk, kan het ook verdubbelen of zelfs eindigen op drie keer die kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een betonnen vloer laten leggen in onze gang, woonkamer en eetkamer en de keuken, die we later als vloerbedekking willen gebruiken. De totale oppervlakte bedraagt ​​52 m².

Postprijs
Kosten van dekvloer maken met extra kosten voor dekvloer1.716 EUR (1.092 EUR dekvloerkosten + 624 EUR bijkomende kosten voor blootliggende dekvloer)
4 schuurstappen naar "zijdeglans", bescherming en afdichting van de vloerEUR 3.588
Totale kosten ermeeEUR 5.304
Totale kosten per m² vloeroppervlak102 EUR per m²
Kosten per m² vloeroppervlak bovenop de sowieso kosten (normale dekvloerproductie)69 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek ontwerp van een betonvloer met specifieke lokale omstandigheden. De kosten voor andere zichtbetonvloeren kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een betonvloer in de woonruimte?

betonvloer woonoppervlakte kosten

Betonvloeren hebben grote prijsverschillen.

Kostentracker-expert: natuurlijk moet hier met veel rekening worden gehouden:

  • welk type betonvloer wordt er gelegd
  • welke bouwhoogte is gekozen
  • welke installatiemethode wordt gebruikt
  • voor zichtbare dekvloer: welke vloerafwerking wordt gekozen
  • Voor blootliggende dekvloer: welke glansgraad moet geschuurd worden
  • Voor blootgestelde dekvloer: welke bescherming van de vloer wordt gekozen (verkiezeling, impregnering, coating, etc.)

Bij het ontwerpen van een betonvloer in het woongedeelte zijn er veel verschillende opties - hierdoor zijn ook zeer grote prijsverschillen mogelijk. Een goede planning vooraf maakt een betrouwbare inschatting van de vervolgkosten mogelijk.