Betonnen zwembad: wat zijn de kosten?

concrete-pool-kosten

De dagen in de zomer worden warmer en de zwembaden worden steeds drukker. Aan uw eigen zwembad is alleen echte ontspanning - als u er maar een heeft. Dit geeft veel mensen het idee om gewoon een kuil in de tuin te graven en gewoon een zwembad te laten betonneren. We wilden van de experts op het gebied van kostentracering weten welke kosten er te verwachten zijn voor een dergelijke onderneming.

Vraag: Wat kost het om gewoon een zwembad te betonneren?

Kostentracker-expert: Nou - u moet in deze context voorzichtig zijn met de term "eenvoudig". Het vereiste werk is niet per se zo gemakkelijk te doen, en een relatief klein zwembad vereist veel hard werk.

Indien de ontgraving door een bedrijf wordt gedaan, liggen de kosten voor de ontgraving voor de gebruikelijke grondklassen in de range van ongeveer 5 EUR per m³. Daarnaast kunnen er machinekosten en instelkosten voor de bouwplaats zijn. Daarnaast zijn er de kosten voor de afvoer van de grond - als het uitgegraven materiaal niet op het terrein kan worden gebruikt of verspreid. Alleen al hiervoor kunnen kosten worden gemaakt van 10 EUR per m³ tot 15 EUR per m³ voor grotere graafvolumes.

concrete-pool-kosten

Als u de opgraving zelf doet, kan dit kosten besparen.

Als je zelf wilt graven, kun je het beste een minigraafmachine huren. Dit is mogelijk vanaf ongeveer 120 EUR per dag. U moet betalen voor de verwijdering van de uitgegraven aarde, zelfs als u alleen werkt. Een container met een grootte van 10 m³ kost ongeveer 180 euro, maar zal nauwelijks genoeg zijn voor grotere zwembaden. Bij het losmaken van de grond dient u bij de berekende hoeveelheid ontgraving minimaal 25% bij te tellen om een ​​goede inschatting te hebben van de werkelijk optredende en af ​​te voeren hoeveelheid.

Daarna volgen de kosten voor de aanleg van de bekisting, de wapening en het beton (vanaf circa 120 euro per m³), ​​de kosten voor planning en de benodigde bouwvergunning, de kosten voor de aan- en afvoer van het water, een pompje en een bijpassende hoes.

De kosten zullen nauwelijks significant lager zijn dan wanneer u een goedkope geprefabriceerde pool zou laten installeren.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een zwembad van 15 mx 3 m betonneren dat 1,20 m diep moet zijn. De graafwerkzaamheden doen wij zelf met een gehuurde minigraafmachine binnen enkele dagen. We hebben zelf beton geleverd en betonnen.

Postprijs
Graafmachine verhuur en nutsvoorzieningen960 EUR
Afvoer uitgraving via container (70 m³)EUR 2.940
Funderingslaag (opvullen)540 EUR
4 m³ beton en bekisting620 EUR
Totale kosten ermeeEUR 5.060
Kosten per m² zwembad112,44 EUR per m²
Kosten per m³ zwembadvolume erbij93,70 EUR per m³

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op een enkel doe-het-zelf-project in een individueel ontwerp voor een zwembad van een bepaalde grootte. De kosten voor andere zelfbetonende zwembaden, vooral in kleinere afmetingen, kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat is de omvang van de afzonderlijke kostenposten?

Kostentracker expert: in principe moet er natuurlijk rekening mee gehouden worden op welke manier het werk wordt uitgevoerd.

Als je zelf een minigraafmachine huurt, moet je rekening houden met huurkosten van rond de 120 euro per dag, iets krachtigere graafmachines kosten al meer dan 200 euro per dag. De hoeveelheid graafwerk waarmee u dagelijks te maken krijgt (graafmachines mogen maar 8 uur per dag worden gebruikt) hangt af van uw eigen vaardigheid.

Als de grondwerken worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, moet u rekening houden met van ongeveer 5 EUR per m³ tot 10 EUR per m³, bij moeilijke bodemgesteldheid kan dit oplopen tot vertienvoudiging.

Het storten van grond bij het gespecialiseerde bedrijf kost tussen ongeveer 15 EUR per m³ en 30 EUR per m³, als u het zelf in containers afvoert, liggen de kosten meestal rond de 40 EUR per m³ tot 55 EUR per m³.

concrete-pool-kosten

Daarbij komen de kosten voor het leggen van de kabels.

Beton kost als stortklaar beton vanaf ongeveer 100 euro per m³, afhankelijk van de gewenste kwaliteit. De kosten voor de bekisting en de benodigde opvulling zijn afhankelijk van het individuele ontwerp van het geplande zwembad. De kosten voor de benodigde zwembadafdekking, de zandfilterpomp (vanaf circa € 300, - voor kleinere baden) en de leidingen zijn ook afhankelijk van de individuele planning.

Vraag: Welke factoren bepalen de kostprijs van een zwembad dat u zelf heeft gebetonneerd?

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • de geplande grootte en diepte van het zwembad
  • de graafkosten (door gespecialiseerde bedrijven of verhuurkosten graafmachines als u alleen werkt)
  • Kosten voor het afvoeren van de resulterende grond (behalve voor verder gebruik op het terrein)
  • Funderingskosten (aanvulling)
  • Kosten voor de benodigde hoeveelheid beton en de bekisting en wapening
  • het individuele ontwerp van het zwembad
  • Kosten voor leidingen, zwembadaccessoires en zandfilterpomp