Betonverharding: u moet deze prijzen berekenen

betonverhardingsprijzen

Bestrating is nog steeds een populaire manier om opritten of terrassen te bestraten. Betonbestrating wordt heel vaak gebruikt. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten je moet berekenen voor betonverharding en welke kostenverschillen hier zijn.

Vraag: Waarom überhaupt plaveien?

Cost Tracker Expert: straatstenen zijn een gemakkelijke manier om te gaan. Om oppervlakken op een zeer stabiele manier te bevestigen - maar het hangt altijd af van de onderconstructie. Hoe zorgvuldiger het is gemaakt, hoe duurzamer de patch is.

Wat in het voordeel van pleisters spreekt, is vooral de lange levensduur en hoge stabiliteit. Dit maakt ze een zeer goedkoop alternatief, zeker op lange termijn.

De bijzonder goedkope betonverharding biedt nog vele andere voordelen. Het wordt altijd op maat gemaakt en kan daarom vaak door ervaren doe-het-zelvers geplaatst worden. Bovendien is het betonnen oppervlak ook in natte toestand nog best handig, wat zorgt voor een natuurlijke slipweerstand.

Afhankelijk van de steensoort kunnen veel soorten composietbestratingen ook gedeeltelijk machinaal worden gelegd, wat de installatiekosten voor vakmensen aanzienlijk kan verlagen. Dit voordeel is in de meeste gevallen niet aanwezig bij (zeer dure) natuursteenbestrating. Een klein nadeel van betonverharding is dat er trottoirbanden gezet moeten worden, anders kan de verharding zijwaarts wegglijden (dit is bij natuursteen vaak niet mogelijk). Gezien de lage kosten van betonverharding kunt u in de meeste gevallen over deze extra kosten heen komen.

Vraag: Wat kost betonverharding in het algemeen?

betonverhardingsprijzen

De prijzen voor betonverharding beginnen bij 10 € per vierkante meter

Kostentracker-expert: het is moeilijk om een ​​vast tarief te zeggen, aangezien de prijzen natuurlijk altijd afhankelijk zijn van de gekozen stenen.

In de regel moet u echter rekening houden met kosten in de orde van grootte van 10 EUR per m² tot 40 EUR per m² voor betonblokken.

Dit geldt natuurlijk alleen voor de prijs van het materiaal - als u straatstenen volledig (inclusief de onderbouw) laat leggen, moet u in de meeste gevallen rekening houden met aanzienlijk hogere kosten: EUR 100 per m² tot EUR 150 per m² sterk> zijn gemiddelde totale kosten, als de vakman het gips maakt. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en de gebruikte stenen kunnen de kosten dan in individuele gevallen nog hoger zijn.

Zonder de onderconstructie mag u als vuistregel de regel van derden hanteren: een derde voor de stoeptegels, een derde voor de plaatsing en een derde voor de bijkomende kosten die tijdens het leggen ontstaan.

De prijs van de straatstenen zelf stijgt aanzienlijk als ze buitenshuis worden gelegd.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een entree en een voorplein naast het huis hebben, geplaveid met betonblokken. De oppervlakte is 40 m². Er wordt gebruik gemaakt van een goedkope rechthoekige pleister, die we kunnen kopen voor een prijs van 20 euro per m².

Postprijs
Creëer een onderbouw inclusief grondwerken1.500 EUR
Onderconstructie - materiaalkosten180 EUR
Kosten van de straatstenen800 EUR
leggenEUR 1.050, -
extra kosten650 EUR
totale prijs4.180 EUR
Kosten per m²104.50 EUR

Dit is uiteraard maar een eenmalig kostenvoorbeeld voor een bepaalde steensoort en een bepaalde inbouwsituatie. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen vanwege verschillende lokale omstandigheden.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al duidelijk zien dat de kosten van het gips zelf eigenlijk het kleinste deel van de kosten zijn. De aanleg en onderbouw kosten aanzienlijk meer dan de straatstenen. Daarom is het natuurlijk altijd de moeite waard als u erop vertrouwt dat u de pleister zelf kunt leggen.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van betonverharding in het algemeen bepalen?

Kostentracker-expert: als het om de straatstenen zelf gaat, zijn er in de praktijk aanzienlijke prijsverschillen. Ze zijn afhankelijk van de volgende factoren:

  • waar de straatstenen te krijgen
  • over de uitvoering van de straatstenen en de ontwerpkwaliteit
  • of het nu een drainagepleister is of een geslotencelsysteem

Dan zijn er de legkosten. Hierbij spelen de volgende factoren een rol:

  • de staat van de ondergrond en het beoogde latere gebruik van de verharding (dit bepaalt welke kosten er gemaakt mogen worden voor de onderbouw)
  • de installatie-inspanning (ingewikkelde associaties betekenen natuurlijk meer moeite dan rechthoekige installatie)
  • de hoogte van de eventuele extra kosten voor de verhuizing

Al deze factoren moeten altijd in overweging worden genomen bij het overwegen van de prijs van straatstenen.

Vraag: Is betonverharding goedkoper dan natuursteenverharding?

betonverhardingsprijzen

Betonbestrating is aanzienlijk goedkoper dan natuursteenbestrating

Cost Tracker Expert: ja, essentieel. Zelfs in het goedkoopste geval beginnen natuurstenen straatstenen bij prijzen van 40 EUR per m² tot 50 EUR per m² als het natuursteen van hoge kwaliteit is.

Als u kosten wilt besparen, begint betonverharding vanaf 15 EUR per m² tot 20 EUR per m², zelfs bij goede kwaliteit.

De inspanning bij het leggen is hetzelfde, bij natuursteen kan zelfs moeilijker leggen tot iets hogere kosten leiden. Aan de kostenzijde is betonverharding de duidelijke winnaar.

Vraag: In hoeverre zijn de kosten afhankelijk van waar u de patch krijgt?

Kostentracker-expert: het maakt natuurlijk altijd een verschil in prijs uit of u bouwmaterialen koopt bij een ijzerhandel of bij gespecialiseerde dealers.

Dit heeft een bijzonder blijvend effect op betonblokken. Terwijl de meeste stenen in doe-het-zelfzaken in een prijsklasse liggen van 10 EUR per m² tot 20 EUR per m², beginnen de prijzen bij gespecialiseerde retailers vaak pas bij 20 EUR per m².

Hier worden vaak speciaal ontworpen varianten van hoge kwaliteit aangeboden, die in individuele gevallen vaak tot 40 EUR per m² kosten.

Vooral degenen die zichzelf leggen, zullen de goedkopere varianten uit de ijzerhandel waarderen. Dit zijn veelal rechthoekige straatstenen die ook voor leken gemakkelijk te leggen zijn.

Vraag: In hoeverre beslist de uitvoering over de prijs van de stenen?

Kostentracker-expert: in feite is concreet altijd concreet. Stenen van hogere kwaliteit kunnen afgeschuinde (diagonaal gesneden) randen hebben, speciale oppervlakontwerpen hebben en in individuele gevallen zelfs ontwerpen met ingebedde granietchips of andere hoogwaardige optieken. Dat heeft natuurlijk zijn prijs.

Vraag: Wat is doorweekte pleister?

betonverhardingsprijzen

Doorweekte pleister heeft een positief effect op de afvalwaterkosten

Kostentracker-expert: in feite zijn betonverhardingen niet infiltreerbaar en vertegenwoordigen ze daarom een ​​afgedicht oppervlak in de zin van de Afvalwaterwet.

Dit heeft op de lange termijn een nadelig effect op de afvalwaterkosten, aangezien voor afgedichte oppervlakken vergoedingen worden gerekend. Het hemelwater dat in deze gebieden terechtkomt, moet via de riolering (en op kosten van de afvalwatervereniging) worden afgevoerd.

Kwelverharding daarentegen heeft een open poriën en zorgt ervoor dat regenwater onder de verharding in uw eigen terrein kan sijpelen. Dit betekent dat er minder afvalwaterheffingen zijn omdat het verharde gebied niet langer een verhard gebied is. Dit kan vaak de moeite waard zijn.

Soak-bestrating is iets duurder dan conventionele betonnen straatstenen; de prijzen beginnen hier meestal bij 20 EUR per m². De onderconstructie moet echter altijd dienovereenkomstig worden gemaakt (deze mag alleen worden uitgevoerd met steenslag en grind zonder nulcomponenten). Soak-pleister wordt vaak op de markt gebracht onder de term "Ökopflaster".