Binnendeuren - welke prijzen mag men verwachten?

binnendeur prijzen

Als het gaat om de kosten van het interieur, spelen ook de prijzen van de binnendeuren een rol. Je kunt hier zeker veel geld uitgeven. De kostentracker-expert legt in een interview gedetailleerd uit wat binnendeuren doorgaans kosten.

Vraag: Welke prijs mag men verwachten voor binnendeuren?

Kostentracker-expert: het kan in individuele gevallen heel anders zijn.

Allereerst moet je ook duidelijk maken over wat voor type binnendeur je het hebt:

 • Eenvoudige, gladde binnendeuren
 • Binnendeuren met glas
 • Glazen binnendeuren
 • Landhuis deuren
 • Binnen schuifdeuren
 • Dubbele binnendeuren

Dat zijn basiscategorieën. Binnen elke deurcategorie zijn er echter ook zeer verschillende - en dus verschillende dure - uitvoeringen.

Eenvoudige, gladde binnendeuren zijn meestal de goedkoopste optie. Deur en kozijn kunt u hier vaak als item in de aanbieding krijgen van ongeveer 30 EUR tot 50 EUR. Materialen of ontwerpen van hogere kwaliteit kunnen een binnendeur ook enorm duurder maken - prijzen 300 EUR of 400 EUR voor een gladde binnendeur zijn ook heel goed mogelijk.

Deuren met glaspanelen kosten meestal iets meer. Hier beginnen de prijzen over het algemeen bij rond de 200 EUR. Afhankelijk van het materiaal en het ontwerp kan het hier ook aanzienlijk duurder zijn - EUR 400 tot EUR 500 is hier zeker mogelijk.

binnendeur prijzen

Glazen deuren zijn ook betaalbaar

Volledig glazen binnendeuren bevinden zich ook in een relatief bescheiden prijsklasse. In zeer eenvoudige ontwerpen kosten ze vaak slechts 80 tot 100 EUR, speciaal glas (bijvoorbeeld mat of versierd) kost meestal vanaf ongeveer 150 EUR en hoger. Hoogwaardige varianten en speciale ontwerpen kunnen ook 250 tot 500 EUR kosten.

Landhuisdeuren gemaakt van massief hout zijn aanzienlijk duurder dan andere deurmodellen - in de praktijk moet u bijna altijd rekening houden met kosten meer dan 200 EUR. Uitgebreid ontworpen modellen of bijzonder hoogwaardige ontwerpen kunnen ook EUR 400 tot EUR 600 kosten.

Schuifdeuren voor gebruik binnenshuis kunnen niet alleen ruimtebesparend zijn, maar ook een goedkoop alternatief: u kunt eenvoudige ontwerpen krijgen vanaf ongeveer 100 EUR, schuifdeuren gemaakt van volledig glas zijn vanaf ongeveer 150 EUR. Voor een dubbele schuifdeur moet u over het algemeen vanaf ongeveer 250 EUR rekenen. Afhankelijk van de uitvoering en uitvoering kunnen de prijzen ook beduidend hoger zijn.

Dubbelvleugelige binnendeuren zijn verkrijgbaar in goedkope, gladde ontwerpen vanaf ongeveer 350 EUR, maar voor hoogwaardige ontwerpen met glaspanelen moet u vanaf ongeveer 1.000 EUR verwacht in bijna alle gevallen 1.100 EUR.

Daarnaast zijn er ook bijzondere vormen die minder vaak worden toegepast, zoals cassettedeuren of zogenaamde pilasterdeuren. In de meeste gevallen moet u ook rekening houden met prijzen vanaf 200 EUR.

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

Deurtypebijzondere eigenschappenprijs
Binnendeur CPLHoutdesign knoestig eiken95 EUR
Binnendeur CPL met glas 255 EUR
Binnendeur CPLGelamineerd grenen89 EUR
Binnendeur CPL wit gelakt 69 EUR
Volledig glazen binnendeurversierd, gematteerd249 EUR
Volledig glazen binnendeurPremium ontwerp met gekleurde vlinder549 EUR
Landhuisdeur massief houteenvoudig ontwerp, grenen140 EUR
Landhuisdeur, massief houtklassiek ontwerp, wit365 EUR
Landhuisdeur, massief hout met beglazingWit389 EUR
Schuifdeur, enkele vleugeleenvoudige uitvoering119 EUR
Volledig glazen glazen schuifdeurversierd, gestreept patroon165 EUR
Dubbele schuifdeurwit, zonder lichtuitsparingen379 EUR
Dubbele schuifdeur, vol glasmatte afwerking242 EUR
dubbele binnendeur CPLzonder glas, zonder patroon (glad)389 EUR
dubbele binnendeurPatroon, beglazing met traliesEUR 1.074

Dit zijn slechts individuele prijsvoorbeelden van verschillende dealers. In de praktijk kunnen de prijzen van andere deuren ook afwijken van de gegeven prijsvoorbeelden.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al duidelijk zien hoe verschillend de prijzen kunnen zijn voor verschillende deuren. Als dit wordt geëxtrapoleerd naar het aantal benodigde binnendeuren (bijvoorbeeld bij het bouwen van een huis), zijn er enorme prijsverschillen voor de binneninrichting, die uitsluitend worden veroorzaakt door de keuze voor verschillende deurontwerpen.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van deuren in het algemeen bepalen?

Kostentracker-expert: hierbij moet u natuurlijk altijd een paar dingen in overweging nemen:

binnendeur prijzen

Het materiaal en de vormgeving van de deur zijn doorslaggevende kostenfactoren

 • de deur categorie
 • het materiaal waaruit de deur is gemaakt
 • het ontwerp van de deur
 • of de deur glazen uitsparingen bevat
 • de grootte van de deur
 • de bron van levering (deurwinkels, online verzending, bouwmarkten, enz.)
 • welke extra apparatuur wordt ook gebruikt voor de deur

Al deze factoren bepalen uiteindelijk de prijs. Het is zo dat niet één van de genoemde factoren de prijs bepaalt, maar altijd de som van de factoren. Om prijzen echt met elkaar te kunnen vergelijken, moet men altijd alle prijsbepalende factoren in de gaten houden.

Vraag: Welke materialen worden gebruikt voor binnendeuren en hoe bepalen deze de prijs?

Kostentracker-expert: De volgende worden voornamelijk gebruikt voor binnendeuren:

 • CPL
 • HPL
 • MDF / spaanplaat als materiaalcombinatie
 • Vol glas (ESG)
 • Massief hout

CPL (Continuous Pressure Laminate) is het meest gebruikte en goedkoopste materiaal voor binnendeuren. Van dit materiaal zijn ook de bijzonder goedkope deuren uit de bouwmarkt gemaakt.

Als materiaal is HPL (High Pressure Laminate) iets duurzamer dan CPL en daardoor veel duurder. Dit is echter een materiaal dat veel minder vaak wordt gebruikt. Over het algemeen beginnen de prijzen voor de eenvoudigste binnendeuren van HPL bij rond de 160 EUR.

Een frame van MDF en ingevoegde buisvormige spaanplaat vind je meestal in zogenaamde stijldeuren, ook wel cassettedeuren genoemd. Dit type deur wordt vaak gebruikt in meer rustieke of klassiek ontworpen huizen. Deze combinatie van materialen is ook iets duurder dan de gebruikelijke CPL-deuren - cassettedeuren zijn meestal verkrijgbaar vanaf ongeveer 140 EUR.

Deuren van vol glas zijn meestal gemaakt van ESG (gehard veiligheidsglas). Hoewel ze er zeer hoogwaardig en modern uitzien, is dit materiaal over het algemeen niet zo duur als men zou denken. Deuren gemaakt van volledig glas zijn vaak beschikbaar vanaf 80 EUR, maar versies die niet helder glas zijn, kosten meestal vanaf 120 EUR.

Massief hout is een materiaal van beduidend hogere kwaliteit voor deuren dan de vaak geperste versies (CPL, HPL, MDF). Dienovereenkomstig zijn de prijzen voor massief houten deuren ook aanzienlijk hoger. In de praktijk moet u voor zeer eenvoudige varianten minimaal € 200 à € 300 berekenen.

Materiaalprijs alleen als prijsbasis

De genoemde materiaalprijzen hebben alleen betrekking op eenvoudige binnendeuren in een strak design. Met speciale deurcategorieën, zoals dubbele binnendeuren, bevindt u zich natuurlijk vanaf het begin in een aanzienlijk hogere prijsklasse.

Vraag: In hoeverre speelt het ontwerp van binnendeuren een rol in de prijs?

Cost tracker expert: er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden als het gaat om het ontwerp van binnendeuren. Het ontwerp en ontwerp van de deur is een net zo belangrijke prijsfactor als het materiaal waarvan de deur is gemaakt.

Kleur van de deur

Binnendeuren zijn typisch wit. Vooral voor CPL- en HPL-deuren is dit meestal de goedkoopste optie. Andere kleuren zijn altijd wat duurder.

Houtdecors voor CPL- en HPL-deuren zijn meestal nauwelijks duurder dan gekleurde coatings. In de meeste gevallen zijn echter hogere prijzen te verwachten voor houtdecors met een gestructureerd oppervlak. Dergelijke deuren kosten over het algemeen vanaf ongeveer 110 EUR.

Oppervlak van de deur

Naast de kleur is ook de oppervlakteafwerking van de deur belangrijk.

binnendeur prijzen

Het oppervlak van de deur heeft een enorme impact op de prijs

Fineerdeuren met echt houtfineer zijn (in tegenstelling tot de pure houtdecors in CPL- en HPL-deuren) meestal wat duurder, zeker als het om edele houtsoorten gaat. In dit geval beginnen de prijzen meestal vanaf ongeveer 200 EUR. In het geval van eenvoudigere houtsoorten kunnen deuren met echt houtfineer ook goedkoper zijn. Longitudinaal fineer is meestal iets rendabeler dan transversaal fineer.

Gefreesde groeven in de deur maken deuren ook aanzienlijk duurder. Ook hier moet u in de meeste gevallen prijzen van rond de 200 EUR verwachten.

Hetzelfde geldt voor lichte uitsparingen en ingelegde metalen decoraties. Lichtuitsparingen zijn slechts in een klein deel van de deur, maar u moet prijzen berekenen die vergelijkbaar zijn met die voor deuren met glas. Metalen decoraties als inlays (zogenaamde pilasterstrips) maken binnendeuren aanzienlijk duurder - in de praktijk zal je voor dergelijke ontwerpen bijna altijd minimaal 220 à 250 EUR moeten rekenen.

Randontwerp van de deur

Deurranden zijn meestal vierkant. Wil je een ronde rand dan moet je in de meeste gevallen rekening houden met toeslagen, tenzij een deur alleen met ronde randen wordt aangeboden.

De hoogte van de toeslag verschilt van aanbieder tot aanbieder, maar in de praktijk kan het zijn dat je voor de speciale uitvoering met afgeronde hoeken tussen de 40 EUR en 60 EUR toeslag moet betalen.

Vraag: In hoeverre speelt de grootte van de deur een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: Meestal worden standaardafmetingen altijd gepland tijdens de bouw, zodat u geen speciale afmetingen hoeft te maken. In oude gebouwen daarentegen hoeven de afmetingen van de deuropeningen niet altijd overeen te komen met de huidige standaardafmetingen - in dat geval moet u meestal rekening houden met aanzienlijke meerkosten van ongeveer 70 EUR - 150 EUR voor de productie van een speciale maat.

Als onderdeel van de standaardafmetingen spelen de deurbreedte, en in mindere mate de deurhoogte, een rol in de kosten. In de meeste gevallen zult u toeslagen van 40 EUR tot 100 EUR moeten berekenen in vergelijking met de kleinere modellen voor grotere standaardmaten.

Vraag: Welke accessoires zijn er voor deuren?

Kostentracker-expert: Je moet niet vergeten dat elke deur natuurlijk ook een kozijn en deurbeslag nodig heeft wanneer deze nieuw wordt geïnstalleerd. De kosten hiervoor zijn niet altijd inbegrepen in de aangeboden prijs van deuren. Frames en beslag kunnen in de praktijk tussen de € 20 en € 150 kosten.

Hetzelfde geldt voor de krukset - deze wordt meestal alleen meegeleverd als je deuren als complete set koopt. Eenvoudige kruksets voor binnendeuren zijn doorgaans beschikbaar voor ongeveer € 10 tot € 40, en je moet vaak de kosten van een deurslot berekenen ( ongeveer € 5 tot € 15 sterk >). Hoogwaardige design-deurkruksets kunnen tot 100 EUR en meer kosten.

Vergeet niet met deze kosten rekening te houden. Zeker als u meerdere binnendeuren nodig heeft kunnen deze (vaak niet meegerekende) extra kosten oplopen tot aanzienlijke bedragen.