Binnenafwerking: met deze kosten moet u rekening houden

interieur bouwkosten

De afgewerkte casco van een huis is een grote stap voorwaarts in de bouw - maar hoeveel werkt het interieur dan? In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit met welke kosten u op dit gebied rekening moet houden en met welke kostenverschillen er in interieurontwerp kunnen zijn.

Vraag: Wat telt precies als bouwkosten voor het interieur?

Kostentracker-expert: Normaal gesproken is het uitgangspunt de "gesloten schil" - de schil met buitenpleister, afgewerkt dak en ingebouwde ramen. Alles wat daarna komt, telt mee voor het interieurwerk.

Dit zijn in het bijzonder:

 • de gipsplaat (scheidingswanden)
 • Dekvloeren
 • Tegels
 • Sanitair installatie
 • Elektrische installatie
 • Verwarming installatie

en uiteraard:

 • Vloerbedekkingen
 • Binnenpleisterwerk en wanddecoratie
 • Vensterbank
 • Deuren

Zoals de lijst laat zien, werken hier veel verschillende beroepen hand in hand. Dit maakt planning (en ook kostenramingen) vaak erg moeilijk.

In veel gevallen is er meer dan 1000 uur aan interieurontwerp gestoken - door specialisten. Wie het interieur zelf doet, moet meestal rekening houden met meer dan 1.500 uur, zelfs voor huizen van gemiddelde grootte.

Bij geprefabriceerde woningen is vaak al een groot deel van het interieurwerk voltooid (zoals tegels in de badkamer, sanitair en elektrische installatie). In dit geval moet je de kosten voor het nog ontbrekende werk meestal apart berekenen, grove richtwaarden helpen dan weinig.

Vraag: Wat kost het om het interieur van een eengezinswoning (in een nieuwbouw) in te richten?

interieur bouwkosten

De prijzen voor het interieurwerk variëren sterk, afhankelijk van de benodigde maatregelen

Kostentracker-expert: het is moeilijk in algemene termen te zeggen. Afhankelijk van de ontwerpen en speciale wensen en de gebruikte materialen kunnen de kosten natuurlijk sterk variëren. In principe kunt u er echter van uitgaan dat u minstens 400 EUR per m² woonoppervlak moet betalen voor de binnenwerkzaamheden - met een zeer eenvoudige en economische uitrusting. In de meeste gevallen moet u echter ongeveer 600 EUR per m² tot 700 EUR per m² rekenen met een redelijk waardige inrichting.

Luxe interieurinrichting kost meestal vanaf 850 EUR per m² - er is nauwelijks een bovengrens.

Dit zijn natuurlijk slechts zeer ruwe richtlijnen, maar ze zijn vaak heel nuttig als leidraad voor kostenramingen (bijvoorbeeld voor het benodigde bedrag aan financiering).

Als u de kosten nauwkeuriger wilt bepalen, moet u zeker naar de kostenposten kijken.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Hieronder hebben we de kosten voor de gehele binnenbouw van een gemiddeld 120 m² huis uitgesplitst naar individuele gebieden. 'Duurzaam, solide en waardig' kan als norm voor het interieur worden gebruikt. Van een overdreven luxe uitrusting werd afgezien.

OppervlakteMateriaalkosten (EUR per m²)Arbeidskosten (EUR per m²)Totale kosten (EUR per m²)
Sanitair en sanitairinstallaties65 EUR per m²40 EUR per m²Totaal: 105 EUR per m²
Elektrische en elektrische installaties35 EUR per m²35 EUR per m²Totaal: 70 EUR per m²
kachel165 EUR per m²50 EUR per m²Totaal: 215 EUR per m²
Gipsplaten15 EUR per m²30 EUR per m²Totaal: 45 EUR per m²
Vensterbank8 EUR per m²5 EUR per m²Totaal: 13 EUR per m²
Deuren25 EUR per m²5 EUR per m²Totaal: 30 EUR per m²
Dekvloeren25 EUR per m²15 EUR per m²Totaal: 40 EUR per m²
Vloerbedekkingen30 EUR per m²20 EUR per m²Totaal: 50 EUR per m²
Tegels25 EUR per m²30 EUR per m²Totaal: 55 EUR per m²
Binnenpleisterwerk en wanddecoratie40 EUR per m²60 EUR per m²Totaal: 100 EUR per m²
totale prijs433 EUR per m²290 EUR per m²Totaal: 723 EUR per m²

Merk op dat het in dit geval slechts één kostenvoorbeeld is dat van toepassing is op een specifiek huis met een specifieke, vrij hoogwaardige afwerking. De kosten voor andere eengezinswoningen, met name de kostenverdeling, kunnen echter aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat al zien dat sanitaire (water) installaties en verwarming grote kostenposten vertegenwoordigen. Dit is in bijna alle gevallen het geval.

Ook interieurbepleistering en wandontwerp kunnen onder bepaalde omstandigheden aanzienlijke kosten met zich meebrengen, maar ook hier kan vaak geld worden bespaard.

Vraag: Wat zijn de factoren die van invloed zijn op de totale kosten van het interieurontwerp?

Kostentracker-expert: het interieurontwerp wordt grotendeels bepaald door drie dingen:

 • de uitrusting standaard (eenvoudig, comfortabel, luxe, luxueus)
 • van de technische standaard (eenvoudig, modern, hightech)
 • van de energetische standaard (eenvoudig, energiebesparend, zeer energiebesparend)

Een zeer energiezuinige woning voorzien van de nieuwste technologie en luxe ingericht is dan ook de duurste optie.

Aan de andere kant kunnen energiebesparende maatregelen of hoogwaardige verwarmingssystemen in eerste instantie leiden tot hogere aanschafkosten, maar op lange termijn kunnen ze de exploitatiekosten aanzienlijk verlagen. Let dus niet alleen op de acquisitiekosten, maar ook op de volgende kosten:

 • Onderhoudskosten
 • Onderhoudskosten (wat u binnen 10 jaar moet vervangen verhoogt de prijs op langere termijn)
 • Energiekosten

Zo kwam een ​​studie tot de conclusie dat passiefhuizen weliswaar veel energie kunnen besparen, maar dat de gevoelige hightech apparatuur ook voor enorme onderhouds- en reparatiekosten kan zorgen. Naast de ongeveer 10% tot 15% hogere kosten voor de technische apparatuur zijn er ook hoge bijkomende kosten. Beide tezamen compenseren het besparingsvoordeel door de eliminatie van energiekosten, vooral op de lange termijn (in de periode van 20-30 jaar zijn de besparingen in vergelijking met een huis van gemiddelde kwaliteit maar klein).

Vraag: Waarop moet worden gelet met betrekking tot de verwarmingskosten?

interieur bouwkosten

Het renoveren van de verwarming is erg kostbaar

Kostentracker-expert: er zijn aanzienlijke verschillen in de acquisitiekosten:

Terwijl een moderne olieketel (condensatieketel) beschikbaar is vanaf ongeveer 6.000 EUR tot 8.000 EUR, moet u minstens 15.000 EUR rekenen voor een modern biomassaverwarmingssysteem (zoals pellets).

Warmtekrachtkoppelingsinstallaties voor eengezinswoningen en warmtepompen behoren ook tot de duurdere verwarmingssystemen waarvoor u de aanschafkosten van minstens 10.000 EUR tot 15.000 EUR moet berekenen.

Op de lange termijn speelt het energieverbruik voor verwarming echter een belangrijke rol. Als je de afzonderlijke verwarmingssoorten op prijs vergelijkt, kun je zien hoe groot het verschil kan zijn:

VerwarmingssysteemKosten per kWhGemiddelde verbruikskosten (ca. 140 kWh / m² / jaar)Kosten voor een huis van 120 m²
Olie verwarming4,9 cent per kWh (* sterk fluctuerend)6,86 EUR per m² en jaar823,20 EUR per jaar
Gas verwarming6,4 cent per kWhEUR 8,96 per m² en jaar€ 1.075, - per jaar
Pellet verwarming4,5 cent per kWh6,3 EUR per m² en jaar756 EUR per jaar
Houtsnippers verwarming3,3 cent per kWh4,62 EUR per m² en jaar554 EUR per jaar
Stadsverwarming9,1 cent per kWh (gemiddeld)12,74 EUR per m² en jaar1.299,48 EUR per jaar (* bij stadsverwarming ligt het verbruik gemiddeld 15% lager dan bij andere soorten verwarming)

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeldige vergelijking met gemiddelde waarden: ook het verbruik en de verwarmingsbehoefte kunnen per gebouw aanzienlijk verschillen - maar de kosten per kWh zijn altijd hetzelfde.

Uit onze vergelijking kun je al zien hoe groot de verschillen kunnen zijn voor een woning van 120 m² met gemiddeld energieverbruik. In ons gemiddelde voorbeeld is er al een verschil van 745 EUR per jaar tussen het duurste en goedkoopste verwarmingssysteem. Dit betekent dat aanzienlijk hogere acquisitiekosten vaak zeer snel kunnen worden afgeschreven.

Energiebesparende maatregelen hebben natuurlijk ook een grote invloed op de latere verwarmingskosten: in eengezinswoningen ligt het bereik voor het energieverbruik voor verwarming over het algemeen tussen 80 kWh en 140 kWh per m² en jaar - dus een er kan veel geld bespaard worden door passende maatregelen te nemen (zelfs met het zeer zuinige houtsnipper verwarmingssysteem scheelt dit nog steeds een verschil van 237 EUR per jaar). Vooral energiezuinige huizen hebben vaak een verwarmingsbehoefte van beduidend minder dan 80 kWh per jaar en m².

Als het om verwarming gaat, moet je de stookkosten op lange termijn in de gaten houden en niet alleen de kosten van het verwarmingssysteem zelf.

Vraag: De verschillen in stookkosten zijn eigenlijk enorm. Sanitaire installaties de tweede "grote" kostenpost zijn?

interieur bouwkosten

Het renoveren van de waterleidingen is duur maar soms ook noodzakelijk

Kostentracker-expert: ja. Vooral bij water- en sanitaire installaties worden hoge kosten gemaakt - of relatief laag. Afhankelijk van hoe u plant.

Een goede planning en een verstandige ruimte-indeling kunnen de kosten voor sanitaire installaties aanzienlijk verlagen. Ook bij de inrichting van badkamer en toilet zijn grote kostenverschillen mogelijk.

Wie waarde hecht aan luxe, zal hier aanzienlijk meer geld uitgeven. Gelijkvloerse douches, vrijstaande badkuipen of zelfs whirlpools kunnen de prijs aanzienlijk opdrijven. Maar zelfs conventionele badkamerarmaturen - zoals kranen en wastafels - kunnen al voor grote prijsverschillen zorgen.

Maar ook hier zijn er duurdere aankopen die zich op lange termijn kunnen terugbetalen. Voordelige doorstroomtoestellen zijn vaak goedkoper dan een grote ketel, maar op de lange termijn aanzienlijk duurder in termen van energieverbruik.

Ook hier is het belangrijk om naast de pure acquisitiekosten ook de lange termijn kosten in de gaten te houden.

Vraag: Hoe zit het met de elektrische installatie - zijn er zulke grote verschillen mogelijk?

Kostentracker-expert: als het gaat om elektrische installatie, draait alles om gemak.

Een paar jaar geleden waren 1 - 2 stopcontacten in de kamers voldoende, evenals een enkele lamp aan het plafond.

Tegenwoordig is dat vaak niet genoeg - er zijn meer stopcontacten en aansluitingen nodig in de kamers, er zijn beduidend meer verbruikers aangesloten dan vroeger en er zijn beduidend meer elektrisch bediende apparaten - zoals elektrische rolluiken of een gebouwentechnisch systeem dat alles regelt. Dit verhoogt natuurlijk snel de kosten van elektrische installatie.

Zelfs als u slechts 30 EUR tot 50 EUR voor elk extra stopcontact of elke extra aansluiting berekent, verhoogt dit uiteraard de totale installatiekosten aanzienlijk.

Vraag: Welke speelruimte is er bij vloer- en wandbekleding?

interieur bouwkosten

Een nieuwe vloer geeft een nieuwe glans aan uw huis

Kostentracker expert: Natuurlijk is het verschil tussen eenvoudig gestuukte, wit geschilderde muren en een goedkope laminaatvloer en een hoogwaardige betonlook op de muur en een echte plankenvloer enorm.

U kunt vaak eenvoudig laminaat krijgen vanaf 10 EUR per m² - tegels kosten gemakkelijk 50 EUR per m² tot 60 EUR per m² als de kwaliteit goed is. Dat is tenslotte vijf keer de prijs van de vloer.

Met een zichtdekvloer in de kamers kunt u zich een extra vloerbedekking volledig besparen - dit kan ook een alternatief zijn dat ook vaak optisch zeer aantrekkelijk is.

Vooral als het om vloeren gaat, moet u altijd rekening houden met de kosten op lange termijn: tegelbekledingen gaan vaak 40 - 60 jaar mee - als u ze kiest in een ietwat tijdloze kleur en dessin, dan kan dat ook optisch.

Gedurende deze periode heeft u minimaal 3 - 4 goedkope vloerbedekkingen nodig en moet u telkens voor de plaatsing betalen - op de lange termijn zijn stalbedekkingen zoals tegels vaak aanzienlijk goedkoper en vergen ze minder inspanning.

Er zijn ook talloze opties voor wandontwerp, die heel andere kosten kunnen veroorzaken - het behang dat weer in de mode is, is natuurlijk aanzienlijk duurder dan alleen het schilderen van een muur. En wie speciale afwerkingspleisters op de muur wil, betaalt vaak 40 EUR per m² tot 50 EUR per m² muuroppervlak meer - dat kan oplopen tot enorme bedragen.

Vraag: Wat is de beste manier om kosten te besparen bij interieurontwerp?

Kostentracker-expert: enerzijds door zorgvuldig te plannen en vooral te vertrouwen op duurzaamheid en degelijkheid, anderzijds door overdreven luxe en hightech zoveel mogelijk te vermijden.

Het is ook belangrijk om de kosten op de lange termijn in de gaten te houden - soms kan het zin hebben om ergens wat meer geld aan uit te geven en op de lange termijn beduidend lagere kosten: bijvoorbeeld voor een tegelvloer of verwarming.

Het is altijd aan te raden om een ​​bouwbegeleider te hebben die de uitvoering van de werkzaamheden en de daarmee samenhangende kosten in de gaten houdt. Dit betekent dat u in ieder geval grofweg gespaard blijft van dure en vervelende constructiefouten en ongeplande kostenoverschrijdingen.

Immers, bijna 70% van de huizen die in Duitsland worden gebouwd, is aanzienlijk duurder om in te richten dan eerder gepland. Dit betekent dat je altijd de kostenzijde in de gaten moet houden en ook een specialist moet raadplegen die als bouwbegeleider ook de kosten in de gaten houdt.