Binnenisolatie - welke kosten kunnen er gemaakt worden?

kosten voor interieurbehoud

Muren en componenten kunnen niet alleen van buiten worden geïsoleerd, maar ook van binnenuit. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten dit kan veroorzaken.

Vraag: Is binnenisolatie een waardevol alternatief voor klassieke gevelisolatie?

Kostentracker-expert: bouwfysisch gezien is binnenisolatie buitengewoon problematisch.

Door het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muren te bevestigen, kan het dauwpunt naar de binnenkant van de muur verschuiven - met als resultaat dat bij koudere buitentemperaturen condensatie ontstaat in de muur en de muren op lange termijn enorm worden gedempt .

Daarnaast is er een zeer hoog risico op koudebruggen bij binnenisolatie, wat ook kan resulteren in ernstige vochtschade en dus op lange termijn vernietiging van het bouwweefsel.

Isoleer zoveel mogelijk van buitenaf. Alleen als deze mogelijkheid er niet is (bijvoorbeeld bij een geklasseerde gevel of de noodzakelijke isolatie van keldermuren) moet overgestapt worden op binnenisolatie.

Een zeer zorgvuldige en zorgvuldige planning door een ervaren specialist mag niet achterwege blijven - dit is de enige manier om het risico op latere ernstige vochtschade in ieder geval te minimaliseren. Het is zeer waarschijnlijk dat zelfs kleinere koudebruggen niet helemaal kunnen worden uitgesloten.

Omdat binnenisolatie wat goedkoper is dan buitenisolatie, rijst steeds weer de vraag of het een mogelijk, kosteneffectief alternatief kan zijn. Ze zijn echter niet - alleen erg riskant en ook aanzienlijk minder effectief dan externe isolatie.

Vraag: Wat zijn de kosten van binnenisolatie in het algemeen?

kosten voor interieurbehoud

De prijzen voor de binnenisolatie zijn sterk afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse

Kostentracker-expert: dat is altijd een beetje moeilijk te zeggen, want er zijn een paar dingen die hier een rol spelen - waaronder de lokale omstandigheden en welk onderdeel geïsoleerd moet worden.

In het algemeen kunt u de kosten voor het isoleren van de muren schatten tussen de 60 EUR per m² en 100 EUR per m². afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden en het gebruikte isolatiemateriaal.

Een ETICS (thermisch isolatiesysteem composietsysteem) aan de buitenkant van de gevel zou daarentegen ongeveer 90 EUR per m² tot 140 EUR per m² kosten - daarom ontstaat vaak het verkeerde idee dat interieur isolatie is een goedkoper alternatief. Vanuit technisch oogpunt echter, zoals ik al zei, is het niet en moet het waar mogelijk worden vermeden.

Als schuine plafonds van binnenuit moeten worden geïsoleerd (onderliggerisolatie, tussenliggerisolatie), is dit doorgaans iets goedkoper dan binnenisolatie van rechte wanden (bijv. Keldermuren). Bij schuine plafonds moet u gewoonlijk ongeveer 50 EUR per m² tot 70 EUR per m² rekenen. Afhankelijk van het type isolatie en isolatiedikte kan dit ook iets meer zijn.

Een andere vorm van interne isolatie is de zogenaamde aderisolatie. Het kan alleen gebruikt worden bij dubbelwandig metselwerk (bijv. Metselwerk met klinkerwand).

Bij aderisolatie wordt via de inblaasisolatie alleen de spouw tussen de twee wandschalen gevuld met isolatiemateriaal. Dit veroorzaakt de laagste kosten van alle soorten isolatie - in de praktijk kost dit werk gewoonlijk tussen 15 EUR per m² en 25 EUR per m². Huizen met tweeschaals metselwerk zijn de afgelopen decennia echter zeer zeldzaam geworden.

Strikt genomen zou de isolatie van de verdiepingsplafonds (kelderplafond in de onverwarmde kelder en het plafond op de bovenste verdieping in de onverwarmde zolderruimte) ook als binnenisolatie meegeteld moeten worden.

Bij balkenplafonds kan hier ook inblaasisolatie worden toegepast - anders kunnen plafonds zowel van onderaf als van bovenaf worden geïsoleerd. Afhankelijk van het type isolatie liggen de kosten in de meeste gevallen tussen 35 EUR per m² en 70 EUR per m².

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen onze kelderwanden van binnenuit geïsoleerd hebben omdat we de kelder in de toekomst willen gebruiken als hobbyruimte en werkplaats. Onze kelder is 70 m².

Postprijs
Beoordeling en advies van bouwdeskundigen500 EUR
Isolatie van de keldermuren, volledig 85 m²6.120 EUR
Isolatie van de kelderverdieping met vloerstructuur7.700 EUR
totale prijsEUR 14.320

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten die van toepassing is op isolatiewerkzaamheden aan een specifiek huis. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al zien dat de kosten voor binnenisolatie niet onderschat mogen worden - ondanks een relatief klein oppervlak ontstaan ​​hier aanzienlijke totale kosten.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van binnenisolatie in de praktijk afhankelijk?

kosten voor interieurbehoud

Wat moet worden geïsoleerd, is bepalend voor de prijs

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • wat is geïsoleerd (onderdeel)
  • de manier waarop het is geïsoleerd
  • welke isolatiematerialen worden gebruikt in welke dikte
  • de grootte van het totale te isoleren oppervlak
  • hoeveel inspanning is vereist voor het werk (zeer hoekige, moeilijk te maken verbindingen, enz.)
  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf

In de praktijk is het raadzaam om niet alleen de specialist de situatie ter plaatse te laten beoordelen, maar ook om duidelijke richtlijnen te hebben voor het type en ontwerp van de isolatie en een ruwe kostenraming. Zo kun je dan beter plannen en aanbiedingen net iets beter beoordelen.

Vraag: Kun je zelf binnenisolatie doen?

Kostentracker expert: Dit is zeker niet aan te raden voor muurisolatie, ook bij schuin dak moet isolatie heel precies gebeuren zodat hier geen koudebruggen kunnen ontstaan.

Onder bepaalde omstandigheden kunt u het kelderplafond en het plafond op de bovenste verdieping ook zelf isoleren - in dit geval hoeft u alleen de materiaalkosten te dragen. Ook isolatie die moeilijker uit te voeren is, zoals spuitpleisterisolatie op kelderplafonds, is vaak problematisch als u er niet genoeg ervaring mee heeft.

In het geval van plafondisolatie in de zone van het kelderplafond liggen deze kosten doorgaans tussen 25 EUR per m² tot 40 EUR per m², afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de vereiste isolatiedikte.

Inblaasisolatie is zelf nauwelijks vakkundig uit te voeren - aangezien je de vullingsgraad pas echt kunt inschatten op basis van ervaring, moet dit zeker aan een specialist worden overgelaten. Als leek kunnen fouten die u maakt, later niet worden herkend of gecorrigeerd.