Bliksemafleiders achteraf inbouwen: welke kosten kan dit veroorzaken?

kosten voor het achteraf inbouwen van bliksemafleiders

Veel oudere gebouwen hebben helemaal geen bliksembeveiliging. Om veiligheidsredenen wordt echter een aanpassing achteraf dringend aanbevolen. Voldoende en goed geplande bliksembeveiliging zou tegenwoordig de standaard moeten zijn in een gebouw. De cost tracker-expert legt in ons interview uit welke kosten er te verwachten zijn voor het achteraf inbouwen van bliksemafleiders en waarvan ze afhankelijk zijn.

Vraag: Welke kosten zijn te verwachten als u bliksembeveiliging achteraf goed wilt laten inbouwen?

Kostentracker-expert: allereerst hangt het af van wat voor soort gebouw het is, hoe de vorm eruitziet en hoe groot het gebouw is.

In het geval van de gemiddelde, vrijstaande eengezinswoning van de gebruikelijke grootte en met het gebruikelijke aantal dakopbouwen, zullen de kosten in de meeste gevallen tussen de ongeveer 3.000 EUR en 5.000 EUR liggen. Afhankelijk van de dakgeometrie, de grootte van de woning of de specifieke kenmerken in individuele gevallen kunnen de kosten echter ook hoger zijn.

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen:

 • het onderscheppingssysteem
 • het aardingsapparaat en
 • de interne bliksembeveiliging
kosten voor het achteraf inbouwen van bliksemafleiders
Het interceptiesysteem kost tussen de 1000 en 2000 EUR.

Het onderscheppingsapparaat is het zichtbare deel van het bliksembeveiligingssysteem. Het bevat ook de zogenaamde neerwaartse geleider, die het onderscheppingsapparaat verbindt met de aardelektroden. Aangezien het interceptiesysteem in de meeste gevallen relatief eenvoudig te monteren is, bedragen de kosten van het interceptiesysteem in de meeste eengezinswoningen ongeveer 1.000 tot 2.000 EUR, mogelijk tot 3.000 voor grote huizen met een gecompliceerde dakgeometrie EUR.

Aarding - de zogenaamde potentiaalvereffening van het bliksembeveiligingssysteem - kan tussen de € 500 en € 4.500, - kosten, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, het gebruikte systeem en de installatie-inspanning. Het is in feite het belangrijkste onderdeel van het hele bliksembeveiligingssysteem, zonder welke het helemaal niet zou functioneren.

Interne bliksembeveiliging betreft de bescherming van het elektrische systeem in het huis. Het biedt ingebouwde bescherming voor alle leidingen, kabels en elektrische apparaten in huis en wordt rechtstreeks in het elektrische systeem ingebouwd. Zogenaamde klepafleiders vangen eventuele overspanningen op en regelen deze over drie verschillende niveaus. Hiermee wordt voorkomen dat apparaten of kabels in huis bij overspanning beschadigd raken. Naast de kabels is er extra bescherming voor alle componenten van zogenaamde informatietechnologiesystemen (bijv. Datakabels). U krijgt altijd een aparte bescherming.

De kosten voor interne bliksembeveiliging bedragen voor de meeste typische eengezinswoningen ongeveer EUR 600 tot EUR 800. Indien bijzondere aanpassingswerken nodig zijn, kunnen de kosten in individuele gevallen oplopen tot € 1.600, - of meer.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We zijn onze oude eengezinswoning (140 m² woonoppervlak) aan het ombouwen met professioneel geïnstalleerde interne en externe bliksembeveiliging. Ons huis heeft een normaal zadeldak zonder ingewikkelde geometrie en afgezien van een satellietschotel, geen andere dakconstructies.

Postprijs
Onderscheppingsapparaat en neerwaartse geleiders1.950 EUR
Aarding2.150 EUR
interne bliksembeveiliging en aanpassingswerkzaamheden (elektricien)1.100 EUR
Totale kosten voor aanpassing achterafEUR 5.200

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek gebouw en de uitvoering door een specifiek gespecialiseerd bedrijf. De kosten voor het achteraf inbouwen in andere gevallen kunnen ook aanzienlijk hoger of lager zijn.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het achteraf aanbrengen van bliksembeveiliging?

kosten voor het achteraf inbouwen van bliksemafleiders
Verschillende factoren bepalen de kosten van een bliksemafleider.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

 • hoe groot het gebouw is
 • de vorm van het dak (gecompliceerde dakgeometrieën verhogen de kosten)
 • hoeveel dakconstructies zijn er
 • Van welk materiaal zijn de geleidende (metalen) dakdelen en dakconstructies gemaakt (mogelijk een aanzienlijk duurdere afluisterinrichting van ander materiaal)
 • welk type aarding is geïnstalleerd
 • de lengte van het onderscheppingssysteem en de neergaande geleider
 • welke loonkosten door de uitvoerende onderneming in rekening worden gebracht
 • hoeveel persoonlijk werk wordt er gedaan

Vraag: Kunt u zelf een bliksembeveiliging installeren?

Kostentracker-expert: in theorie kan dat natuurlijk. De kosten zijn ook beduidend lager, bij de meeste eengezinswoningen zult u voor het vangstsysteem rekening moeten houden met materiaalkosten in de orde van grootte van ongeveer 500 tot 1.000 EUR. De kosten voor het aardingssysteem liggen meestal ook in dit bereik, maar in individuele gevallen kan het ook duurder zijn.

Omdat het werk op het dak plaatsvindt, is het niet zo eenvoudig te realiseren. Als je echter geoefend bent in dakwerk en een beetje vaardigheid hebt, kun je dit mogelijk zelf heel netjes doen.

Men mag echter niet vergeten dat een zelfgemaakt bliksembeveiligingssysteem ook achteraf moet worden verwijderd. Dit gaat ook gepaard met aanzienlijke kosten. Acceptaties kosten over het algemeen tussen ongeveer 300 EUR en 300 EUR.