Professioneel snoeien - welke kosten moet u verwachten?

snoeikosten

Bomen hebben ook af en toe een beetje onderhoud nodig. Hieronder valt ook het snoeien van bomen. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten gemaakt kunnen worden.

Vraag: Waar wordt een boomsnoei eigenlijk voor gebruikt - en hoe wordt het professioneel uitgevoerd?

Kostentracker-expert: Bomen snoeien is een belangrijke onderhoudsmaatregel voor bomen. Het belangrijkste doel van snoeien is om groei en nieuwe groei te stimuleren. Daarnaast voorkomt regelmatig en vakkundig correct snoeien van bomen boomziekten en infecties van de boom met schimmels.

De bomen worden meestal gesnoeid in februari en maart, wanneer er geen grote vorst te verwachten is. In het geval van lange winters kan het zijn dat de tijd van het snoeien van de bomen verder naar achteren moet worden verschoven. De boom mag echter niet te laat worden gekapt, aangezien het vroege begin van warm weer kan betekenen dat de boom belangrijke knoppen heeft kunnen zetten. Dan is het al te laat om te snoeien - anders kan het snoeien de knoppen beschadigen.

De snede moet altijd zo dicht mogelijk bij de stam zijn, de resterende "hoedenhaken" mogen niet te groot zijn, anders kunnen ze niet overgroeien. Als gevolg hiervan begint hier vaak rot en kunnen schimmels op dit punt de boom binnendringen. Hierdoor worden takken van binnen hol en kunnen ze afsterven. Bij het snoeien moet de boom altijd zo recht en vlak mogelijk worden gewikkeld. Alleen zulke wonden kunnen later dichtgroeien. De wonden veroorzaakt door de besnijdenis moeten ook altijd goed worden behandeld.

Bij het snoeien van bomen komt er veel kijken - voor professioneel werk is beslist veel specialistische kennis nodig. Om deze reden moet het snoeien van bomen indien mogelijk aan professionals worden overgelaten.

Vraag: Wat kost het snoeien van bomen in de praktijk?

snoeikosten

Per gewerkt uur zijn kosten van minimaal € 30 te verwachten

Kostentracker-expert: dat is over het algemeen niet zo eenvoudig te zeggen - er zijn aanzienlijke verschillen hier. De inspanning en technologie die moet worden gebruikt, is afhankelijk van de boom en de locatie van de boom.

In de regel kunt u echter kosten tussen de 30 EUR tot 50 EUR per werkuur aannemen.

De kosten voor het afvoeren van het groenafval en voor andere noodzakelijke arbeid kunnen dan de prijs nog duurder maken, evenals het noodzakelijke gebruik van speciale apparatuur.

Op problematische locaties waar de boom moeilijk toegankelijk is, zijn om veiligheidsredenen vaak complexere procedures nodig. Dit verhoogt in sommige gevallen ook de prijs aanzienlijk.

In het geval van zeer grote bomen en moeilijke omstandigheden die een ervaren klimmer en boomverzorger en uitgebreide veiligheidsmaatregelen vereisen, kunnen prijzen van tot 100 EUR per m hoogte ook van toepassing zijn. In dat geval worden er geen uurtarieven meer in rekening gebracht.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We laten een professional de wintersnoei aan onze appelboom in de tuin doen. Onze appelboom is relatief groot, maar goed bereikbaar. Het opdrachtbedrijf werkt in een team van twee (boomklimmers en bosarbeiders).

Wij voeren het groenstek af in onze eigen tuin.

Postprijs
Routebeschrijving40 EUR
Werkprestatie, team van twee man, 3,5 uur311,50 EUR
totale prijs351,50 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van een enkele kosten die alleen van toepassing is op het werken aan een enkele boom. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van het snoeien van bomen in de praktijk afhankelijk?

snoeikosten

Bij zeer hoge bomen, waarvoor speciale apparatuur wordt gebruikt, lopen de kosten aanzienlijk op

Cost Tracker-expert: hier zijn een paar dingen die u moet overwegen:

  • de prijsstelling van het gecontracteerde bedrijf
  • de grootte (hoogte van de boom)
  • het type boom
  • de leeftijd van de boom
  • de toegankelijkheid van de boom
  • de omvang van het benodigde werk
  • Type benodigde apparatuur
  • of het bedrijf het groenafval moet verwijderen

In de praktijk zullen gerenommeerde bedrijven pas een solide kostenraming kunnen krijgen na inspectie van de boom en de omgeving. Sommige bedrijven vragen tot 50 EUR voor een dergelijke beoordeling en advies, die ze vervolgens verrekenen met de contractkosten bij het plaatsen van de bestelling.

Het verkrijgen en vergelijken van meerdere aanbiedingen kan in dit geval moeilijk zijn. Wat hier telt, is dat u het bedrijf dat u inhuurt echt vertrouwt en dat u serieuze, redelijke prijzen kunt verwachten.

Vraag: Wat kan de afvoer van groenafval kosten?

Kostentracker-expert: dat, vooral bij kleinere hoeveelheden, altijd afhankelijk is van de prijsstelling van het betreffende bedrijf.

Voor grotere hoeveelheden die het gebruik van 30 m³ of 40 m³ rolcontainers vergen, dienen kosten van minstens 300 EUR of meer te worden aangenomen.

Ook grotere hoeveelheden groenafval kunt u onder bepaalde voorwaarden zelf afvoeren via een containerservice. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Afvoeren tegen een vaste prijs (levering en afhaling container inclusief afvoer)
  • Afvoer naar gewicht (container forfait voor levering en ophaling, verwijderingskosten per gewicht)

Met een container van 10 m³ met groenafval, moet u in de meeste gevallen uitgaan van totale kosten tussen ongeveer 300 EUR en 400 EUR.

Het vaste tarief van de container (meestal 80 EUR - 120 EUR) en verwijdering op basis van het gewicht van het groenafval is vaak goedkoper. Meestal is ongeveer 30 EUR tot 40 EUR per ton groenafval vereist - meer dan ongeveer 6 ton past nauwelijks in een container van 10 m³. Dit zal in de regel beduidend minder zijn, waardoor de totale kosten vaak lager zijn dan bij het all-inclusive pakket.

Vraag: Kunnen er extra kosten zijn?

Kostentracker-expert: alle bedrijven brengen extra reiskosten in rekening.

Het wordt ook duurder als er speciale apparatuur moet worden gebruikt (bijvoorbeeld een hoogwerker). Bijna elk bedrijf heeft ook een lijst met aanvullende services die afzonderlijk worden gefactureerd.

Wanneer het bedrijf de boom inspecteert, moet u daarom altijd om een ​​concrete kostenraming vragen en, indien mogelijk, een kostenraming krijgen. Zo kunt u vanaf het begin inschatten wat u aan kosten voor het boomonderhoud kunt verwachten.