Boomhut laten bouwen: welke kosten zijn te verwachten?

boomhut-bouwkosten

Misschien is het gewoon onze evolutionaire erfenis, maar boomhutten hebben een enorme fascinatie voor mensen. Niet alleen voor kinderen - veel volwassenen vinden ze net zo aantrekkelijk. Inmiddels zijn er al lang bewoonbare boomhutten met bouwvergunningen in zeer verschillende groottes, tot aan luxe villa's. De kostentracker-expert legt in ons interview uit wat het kost om zo'n boomhut te laten bouwen.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten voor een boomhut?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van het individuele, gewenste ontwerp en de grootte van de boomhut.

Voor kleinere eenkamerwoningen die door professionals worden gebouwd, kunt u kosten verwachten tussen ongeveer 15.000 EUR en 30.000 EUR.

Voor een "echte" boomhut met hoogwaardige constructie en isolatie, evenals professionele ramen en wenteltrap, moet u kosten berekenen tussen 70.000 EUR en 100.000 EUR.

Kinderspeelhuisjes zijn iets goedkoper - in de hoogwaardige versie door professionals (ongeïsoleerd en met plexiglas ramen) zijn de kosten meestal rond de 10.000 EUR.

boomhut-bouwkosten

Speelhuisjes voor kinderen zijn meestal iets goedkoper.

Bij boomhutten van hout is duurzaamheid ook een belangrijk punt. Het hangt af van de constructie, de locatie en de gezondheid van de boom. Boomhutten zijn qua duurzaamheid niet per se te vergelijken met gewone gebouwen - met goede zorg en solide constructie is een levensduur van 20 tot 30 jaar mogelijk indien een geschikte installatielocatie (licht / schaduwverhouding, neerslag, vochtigheid, storm) bescherming) is geselecteerd en de boom is erg vitaal.

Sample kosten

We hebben een professionele boomhut van 40 m² met twee verdiepingen gemaakt van hout. Het ontwerp van de boomhut omvat 2 platforms, een wenteltrap en een hangbrug, het huis is volledig geïsoleerd, bedekt met houten dakspanen en heeft moderne ramen.

Postprijs
Levering en montage compleet75.000 EUR
totale prijs75.000 EUR
Kosten per m² bruikbare ruimte1.875 EUR per m²

Dit zijn voorbeeldkosten voor een enkel gebouw wanneer er op een specifieke locatie wordt gebouwd. De kosten voor het bouwen van andere Bauhaus-gebouwen op andere installatielocaties kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het bouwen van een boomhut?

boomhut-bouwkosten

De grootte speelt een doorslaggevende rol in de prijs van de boomhut.

Kostentracker-expert: hier moet rekening mee worden gehouden:

  • eventuele gemaakte planning- en goedkeuringskosten
  • het type constructie
  • het type vestingwerk van het huis
  • de grootte van het huis
  • het materiaalverbruik en het geselecteerde materiaal
  • de individuele uitrusting van het huis (bijv. ramen, type dakbedekking, isolatie, platforms, etc.)
  • de kosten voor de ontwikkeling (bv. in- en uitstroom, stroomvoorziening, etc.)

Bij professionele uitvoering is de bouwwijze minstens zo complex als het bouwen van een woning op de grond, maar de kosten zijn vaak beduidend hoger door de nodige bevestigings- of perronrichting.

De inspanning die nodig is om individueel gewenste oplossingen te plannen, speelt altijd een rol in de kosten - hoe hoger de planningsinspanning, hoe hoger de kosten uiteindelijk.

Vraag: Wanneer heb je een bouwvergunning nodig voor een boomhut?

Kostentracker-expert: dit kan anders worden geregeld, afhankelijk van de nationale wetgeving. De individuele deelstaten stellen hier zeer verschillende eisen, ook wat betreft de toegestane grootte.

In principe kunt u er vanuit gaan dat u in bijna alle gevallen een vergunning nodig heeft bij het aanleggen van een lounge in bouwrechtelijke zin, dus bij het plaatsen van een toilet en een "open haard" (keuken, verwarmingsinstallatie).

In veel deelstaten moeten boomhutten zonder dergelijke uitrusting al vanaf een bepaalde grootte worden goedgekeurd. Informeer in ieder geval van tevoren wat u mag doen en waarvoor u al een vergunning nodig heeft van uw bouwautoriteit.