Stekken van bomen: welke kosten kan dit veroorzaken?

kosten voor het kappen van bomen

Overal waar wordt geschaafd, zijn er spaanders - waar bomen worden gekapt, worden bomen gesnoeid. Nadat het onderhoudswerk aan de bomen is gedaan, moet ook het boomstek op de juiste manier worden afgevoerd. In ons gesprek bespreken we de te verwachten kosten met de kostentracker-expert.

Vraag: Wat kost het om boomstekken af ​​te voeren?

Kostentracker-expert: Allereerst moet worden opgemerkt dat boomstekken niet alleen groenstekken zijn. Onder groenstek wordt per definitie verstaan ​​“plantenresten die niet erg verhout zijn” - wat bij tal van bestaande, soms zwaar aangegroeide takken nauwelijks het geval is. Dus als je een aanbieding krijgt voor groenstek, wil dat niet zeggen dat deze prijs ook geldt voor boomstekken. Beide zijn verschillende soorten afval.

Als het om verwijdering gaat, zijn er in eerste instantie verschillende opties:

  • Zelfafvoer (hakken en recyclen)
  • Afvoeren door het bedrijf dat voor de bomen zorgt
  • Bestel een container

Zelfherstel

Het snoeien van bomen kan erg handig zijn in uw eigen tuin. De bladeren en de kleinere takken kunnen - indien mogelijk - gemakkelijk worden geplet op de composthoop. In de composteerder moet er echter een evenwicht zijn tussen vochtige componenten en de houtcomponenten die als droog worden beschouwd. Te veel hout beschadigt de compost.

kosten voor het kappen van bomen
Grotere takken kunnen eenvoudig worden versnipperd.

Grotere takken en overtollig houtmateriaal kunnen gemakkelijk worden versnipperd en de kosten voor bast-mulch kunnen worden bespaard. Versnipperd takmateriaal voor het snoeien van bomen dient hetzelfde doel - en is gratis verkrijgbaar. Dit kan zowel worden gebruikt om paden te besproeien als om de grond effectief te beschermen tegen overmatige uitdroging en veel zonlicht. Bovendien wordt bij het gebruik van schorsmulch de grond bij hevige regenval niet zo veel weggespoeld. Daarnaast wordt het binnendringen van wietzaadjes zeer effectief voorkomen. Dus het gesneden snoeien is waardevol.

Grotere takken kunnen van de twijgen worden losgemaakt, op een droge plaats worden bewaard en vervolgens als aanmaakhout voor de kachel worden gebruikt.

De verwijderingskosten zijn hier nihil, u maakt daadwerkelijk winst. Als je geen helikopter hebt, kun je er een lenen. Een kleine elektrische shredder kan meestal worden gehuurd voor ongeveer 50 EUR per dag, terwijl krachtigere benzine-shredders meestal vanaf 70 EUR per dag kosten. Bij veelvuldig gebruik kan het echter de moeite waard zijn om het te kopen. Vanaf ongeveer 200 EUR tot 300 EUR kunt u meestal bruikbare apparaten krijgen voor kleiner filiaalmateriaal.

Afvoer door een gespecialiseerd bedrijf

kosten voor het kappen van bomen
Ook kunt u uw stek vakkundig laten afvoeren.

Uiteraard biedt de boomverzorgingsspecialist ook de afvoer van de boomstekken aan. De te verwachten kosten hiervoor zijn afhankelijk van het betreffende bedrijf. Voor de zuivere verwijdering zijn meestal ongeveer 30 EUR tot 40 EUR per ton verschuldigd, plus er zijn meestal transportkosten. Vaak worden ook vaste tarieven aangeboden.

Afhankelijk van de hoeveelheid kan transport per vrachtwagen een optie zijn, maar voor grotere hoeveelheden moeten containers worden afgevoerd. De kosten voor een grotere container met ongeveer 10 m³ (ongeveer 6 ton boomstekken) liggen al tussen de 250 EUR en 300 EUR.

Bestel de container zelf

U kunt het natuurlijk ook zelf afvoeren met een container en de juiste containers bestellen bij container services. De kosten voor verwijdering in de container van 5 m³ beginnen bij ongeveer 120 EUR tot 150 EUR, maar kunnen ook oplopen tot 250 EUR, afhankelijk van de plaats van verwijdering. Als vuistregel kunt u voor de meeste containerdiensten ongeveer 25 euro per m³ tot 45 euro per m³ verwachten. Hoe groter de container, hoe goedkoper deze doorgaans is.

Wie zelf zijn bomen en heggen kapt en het stekje zelf niet kan of wil weggooien, kan heel gemakkelijk en gemakkelijk van zijn stekje af. Wortels en stronken die worden verwijderd, kunnen ook in deze container worden geplaatst.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We bestellen een container voor het snoeien van bomen van 7 m³ in een kleine stad. We betalen een vast tarief, d.w.z. een vaste prijs voor levering, stilstand en verwijdering door een containerservice.

Postprijs
Container voor het kappen van bomen, 7 m³, compleet239 EUR
totale prijs239 EUR
Kosten per m³ helemaal meeEUR 34,14 per m³

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het afvoeren van de stekken door een specifieke containerservice op een specifieke locatie. Deze kosten kunnen aanzienlijk verschillen op andere locaties en bij andere dienstverleners.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het snoeien van bomen afhankelijk?

kosten voor het kappen van bomen
De kosten voor het afvoeren van boomstekken zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • Hoe het wordt afgevoerd (zelfverwijdering, afvoer door het gespecialiseerde bedrijf in zijn eigen vrachtwagen, afvoer door het gespecialiseerde bedrijf via containers, afvoer via zelfbestelde containers)
  • hoeveel snoei het is
  • hoe hoog het aandeel hout in de gesneden boom is (grote of kleine takken)
  • op welke plaats moet worden afgevoerd (regionaal, sterke prijsverschillen)
  • Indien van toepassing, geschatte vaste tarieven voor verwijdering van het bedrijf dat het boomonderhoud uitvoert

Indien nodig moeten de verwijderingskosten worden gecontroleerd en vergeleken tussen individuele bedrijven. De mogelijkheid tot zelfgebruik van de boomsnoei is natuurlijk altijd optimaal, aangezien deze volledig gratis is. Eventueel moet je van tevoren een beetje hakken.