Een boomstronk verwijderen - wat zijn de kosten?

tree-root-removal-kosten

Als bomen moeten wijken, gaat het vaak snel. Het kan wat meer werk kosten om de resterende boomwortels te verwijderen - vooral bij oude en grote bomen. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten gemaakt kunnen worden.

Vraag: Welke mogelijkheden zijn er om overgebleven boomwortels te verwijderen?

Kostentracker-expert: u kunt natuurlijk proberen deze eerst met de hand te verwijderen. De stronk laten staan ​​is niet altijd mogelijk - althans in het geval van loofbomen zullen de wortels blijven groeien, zelfs nadat ze zijn gekapt en kunnen leidingen, afvoeren of andere dingen onder de grond beschadigd raken. Daarnaast is de boomstronk vaak vervelend als hij gewoon midden in de tuin staat.

Een methode is om te proberen de hele stronk op te graven. Als alle wortels zichtbaar zijn, kunt u beginnen met het doorsnijden en vervolgens de stronk steeds weer van alle kanten omhoog wrikken totdat deze kan worden losgemaakt. Onnodig te zeggen dat je zelfs bij iets grotere bomen veel vrije tijd en flink wat spiermassa mee moet nemen.

Wie toevallig over een minigraafmachine beschikt, zal het in ieder geval gemakkelijker vinden om uit te graven. Een minigraafmachine is meestal te zwak om een ​​wat grotere boomstronk eruit te trekken - hiervoor zou een vrij krachtige tractor nodig zijn.

Een hele slechte optie, die gelukkig niet vaak wordt gebruikt, is de chemische club. Veel van deze niet bepaald gezonde producten moeten ook gemengd worden met schadelijke stoffen zoals petroleum - dit is niet goed voor het milieu en het is ook niet gezond.

tree-root-removal-kosten

Wortels kunnen eenvoudig worden weggefreesd met de stronkenfrees

Als je genoeg tijd hebt om je stronk kwijt te raken, kun je er gaten in boren en ze vullen met compost en kunstmest. Op deze manier valt de boomstronk op een volledig natuurlijke manier uiteen en zal hij op een gegeven moment (dit duurt best wel even, tot wel 10 jaar) vanzelf gaan rotten. Het is een beetje sneller met compostversnellers.

Anders worden alleen professionals ingezet met de zogenaamde stronkenfrees - het is tenslotte snel en veilig en zonder enige moeite. Daar kost het natuurlijk wel voor.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het verwijderen van een boomstronk door professionele dienstverleners?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de boomstronk die moet worden verwijderd - en ook van de prijsstelling van de respectieve serviceprovider.

Over het algemeen zijn echter kosten in de range van 100 EUR tot 150 EUR te verwachten als een stronkenfrees wordt gebruikt.

Dit duurt meestal ongeveer een uur voor kleinere boomstronken - als er meer tijd nodig is, kan het iets duurder zijn. Dan wordt ongeveer 100 EUR per uur toegevoegd.

Sommige tuin- en landschapsbedrijven voeren afstanden nog op de klassieke manier uit door middel van graafwerkzaamheden. Hierbij moet u rekening houden met wat hogere kosten, aangezien er extra verwijderingskosten zijn (meestal tussen de ongeveer 50 EUR tot 100 EUR).

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We hebben twee boomstronken in onze tuin waar we altijd last van hebben. We laten ze verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf dat een stronkenfrees gebruikt.

Postprijs
Routebeschrijving en opstelling65 EUR
2,5 uur werkEUR 272,50
totale prijs337,50 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor individueel werk. In andere gevallen kunnen de kosten ook significant verschillen, zeker als er andere methoden worden toegepast (professionele graafwerkzaamheden).

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van het verwijderen van stronken bepalen?

tree-root-removal-kosten

Hoe groter de boomwortel, hoe hoger de kosten

Kostentracker-expert: hier spelen een paar dingen een rol:

  • de grootte van de stronk
  • de kracht van de wortels
  • de bereikbaarheid van de boomstronk voor zware machines (meestal minimaal 1 m doorgangsbreedte en vlak terrein nodig voor frezen)
  • de gebruikte methode
  • de factureringsmethode van het bedrijf (op basis van bestede uren of op basis van centimeters boomdiameter of boomomtrek)
  • de prijsstelling van het bedrijf

In de praktijk kunnen de kosten van bedrijf tot bedrijf verschillen, zeker als bedrijven verschillende verwijderingsmethoden gebruiken. Daarom is het zinvol om vooraf een kostenraming te vragen en, indien mogelijk, meerdere aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Bij forfaitaire prijzen die zijn gebaseerd op centimeters in diameter of stamomtrek, zijn de kosten natuurlijk veel gemakkelijker vooraf in te schatten.

Vraag: Kunt u ook zelf een bijbehorende freesmachine huren en zelf de boomstronk verwijderen?

Kostentracker-expert: in theorie is het natuurlijk mogelijk om het juiste apparaat te huren en te proberen de stronk zelf te verwijderen.

In het geval van een enkele boomstronk zal dit echter meestal nauwelijks de moeite waard zijn, aangezien de huurtarieven voor boomstamfreesmachines relatief hoog zijn. In de regel moet u rekening houden met huurkosten van 150 EUR - 200 EUR plus bijkomende kosten. Het is alleen de moeite waard als u daadwerkelijk een groot aantal boomstronken wilt verwijderen.

Een minigraafmachine lenen speciaal voor het opgraven van een boomstronk is nauwelijks de moeite waard - de huurkosten zijn ongeveer gelijk en je hebt ook het werk om de boomstronk eruit te trekken en de wortels af te snijden.

Het enige wat hier nog overblijft is in de regel terug te vallen op bevriende boeren of op bouwplaatsen in de buurt, waar ze nu ook zelf aan het baggeren zijn.