Een balkon toevoegen: deze kosten moet u verwachten

balkon-extra-kosten

Heeft u een oudere eengezinswoning met meerdere verdiepingen, dan mist u vaak een balkon op de bovenverdieping. Maar het kan ook achteraf worden ingebouwd. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat dit kan kosten.

Vraag: Wat zijn de voordelen van een balkon op de bovenverdieping?

Kostentracker-expert: een huis met meerdere verdiepingen heeft niet altijd meerdere appartementen tegelijk, maar het is vaak ook erg prettig voor de kinderen op de bovenverdieping om een ​​eigen, afgesloten 'patio' te hebben waar ze ongestoord kunnen zijn.

Een balkon kan ook een heel prettig verlengstuk zijn van een slaapkamer, waar je 's ochtends even een frisse neus haalt of' s avonds voor het slapengaan een sigaret rookt.

In de meeste gevallen stelt een balkon u in staat om vanaf de bovenverdieping naar buiten te gaan zonder eerst de trap in het huis te gebruiken om in de tuin te komen.

Uiteraard is het bijzonder handig om het balkon te voorzien van een trap - dan is de woning ook apart op de bovenverdieping te betreden. In dit geval moet echter bijzondere aandacht worden besteed aan de inbraakbeveiliging van de balkondeuren - anders is er een gemakkelijke en zeer praktische toegangsmogelijkheid voor inbrekers gecreëerd.

Onder het balkon wordt dan een berging gecreëerd die beschut is tegen het weer en meestal ook tegen de wind. Idealiter kunt u het balkon ook zo bouwen dat het terras op de begane grond eronder ligt. Dan heb je tegelijk met het balkon ook een acceptabele (deel) terrasoverkapping gecreëerd.

Later toegevoegde balkons bieden dus veel comfort. Iedereen moet echter voor zichzelf beslissen of de kosten van het bouwen van het balkon het echt waard zijn.

Vraag: Wat kost de daaropvolgende balkonconstructie doorgaans?

balkon-extra-kosten

Het type balkon is bepalend voor de prijs

Kostentracker-expert: het is onmogelijk om dat vaste tarief te beantwoorden. Dat hangt sterk af van zowel de grootte van het balkon als de constructie.

In de meeste gevallen moet u van ongeveer 3.500 EUR tot 4.500 EUR rekenen voor een kleiner balkon met een vrij eenvoudig ontwerp.

Dergelijke balkons worden dan veelal zelfdragend ondersteund met meerdere steunen.

Voor balkons die volledig worden ondersteund door het metselwerk, moet u meestal aanzienlijk meer berekenen - hier zijn de kosten meestal niet minder dan 5.000 EUR, zelfs voor kleine balkons, plus de kosten voor de statische beoordeling en berekening .

Met toenemende balkonafmetingen en ontwerpen van hogere kwaliteit, wordt het snel duurder.

Uiteraard moet er ook een doorbraak in het metselwerk worden gemaakt om het balkon op te kunnen stappen. Meestal gebeurt dit waar er al een raam is. Voor het openen en plaatsen van een balkondeur zul je uiteraard extra kosten moeten berekenen.

Naast de pure balkonkosten zijn er ook de kosten voor de planning en de veelal benodigde vergunning.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We zouden graag een klein balkon hebben van 1,5 mx 4 m voor de slaapkamer op de verbouwde zolder van ons oude gebouw.

Om kosten te besparen plaatsen we het balkon aan de gevelzijde en kiezen we voor een zelfdragende versie als bouwpakket, die we echter door een vakman laten monteren.

Het balkon is toegankelijk via een draai-kiepdeur, die wij ook hebben geplaatst.

Postprijs
Zelfdragende balkonset (aangebouwd balkon) met reling3.680 EUR
Draai-kiepdeur, hoge kwaliteit780 EUR
Installatiekosten voor het balkon / installatiekosten voor de deur4.900 EUR
totale prijs9.360 EUR
Kosten per m² balkonoppervlakte1.560 EUR

Dit is uiteraard slechts een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen geldt voor een specifiek balkonmodel en een specifieke inbouwsituatie. Afhankelijk van het type balkon en de plaatselijke omstandigheden kunnen de kosten - zelfs voor balkons van vergelijkbare grootte - ook aanzienlijk verschillen.

In ons kostenvoorbeeld waren de installatiekosten behoorlijk hoog - hierbij moet echter rekening worden gehouden dat er naast de constructie van het balkon ook kosten zijn voor het metselwerkopening en de deurmontage.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor de aanleg van een balkon doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • de grootte van het balkon
 • het type balkon
 • resulterende montagekosten
 • de kosten van extra's (bijv. trap naar het balkon)
 • de kosten van toegang tot het balkon (balkondeur, opening metselwerk, etc.)
 • Indien nodig ook de kosten voor de goedkeuring en voor de nodige statische berekeningen (planningskosten)

In de praktijk zijn hier behoorlijke prijsverschillen - ook bij balkons van vergelijkbare grootte.

Een balkonuitbreiding kan vaak best goedkoop zijn, maar ook erg duur. Met betrekking tot de kosten die u bereid bent te besteden aan uw extra balkon, moet u vooraf altijd zeer zorgvuldig plannen. Het simpelweg vergelijken van de prijzen voor het balkon zelf is in de praktijk meestal niet voldoende.

Vraag: Welke invloed heeft de bouwwijze op de kosten van het balkon?

balkon-extra-kosten

Cantileverbalkons zijn vooral handig voor hogere verdiepingen

Kostentracker-expert: qua constructie speelt het type lastoverdracht een rol. Er zijn drie verschillende mogelijkheden:

 • Zelfdragende balkons (voorbalkons) dragen, zoals de naam al doet vermoeden, hun gewicht volledig op vier steunen en worden alleen aan het metselwerk vastgeschroefd om ze tegen omvallen te beveiligen
 • Gedeeltelijk zelfdragende balkons worden verankerd in het metselwerk, dat een deel van de belasting op zich neemt, maar aan de voorzijde ondersteunen ook twee steunen het balkon
 • Vrijdragende balkons worden volledig ondersteund door het metselwerk en kunnen daarom zonder extra steunen

Uiteraard zijn volledig zelfdragende varianten het goedkoopst: ze zijn eenvoudig op te bouwen en vereisen geen statische berekeningen, aangezien het metselwerk geen belasting hoeft te dragen.

Bij gedeeltelijk zelfdragende en vrijdragende balkons zijn daarentegen uitgebreide statische berekeningen nodig, zodat ze ook veilig door het metselwerk kunnen worden ondersteund.

De installatie is navenant gecompliceerd, de statische specificaties moeten hier zo nauwkeurig mogelijk worden geïmplementeerd, anders kan het balkon de belasting niet dragen.

Dit alles leidt uiteraard tot aanzienlijk hogere kosten en de bijbehorende balkonmodellen zijn doorgaans duurder dan de zelfdragende varianten.

Als je de zuivere balkonkosten vergelijkt, kun je zeggen dat de kosten voor een klein, zelfdragend balkon beginnen bij ongeveer 3.500 EUR tot 4.000 EUR, maar voor een vrijdragende balkon slechts bij 5.000 EUR tot 6.000 EUR strong>, hoewel kleine modellen vaak aanzienlijk duurder kunnen zijn.

Vraag: Hoe zit het met de installatiekosten - zijn er aanwijzingen?

Kostentracker-expert: de kosten voor het installeren van een vrijdragend balkon kunnen sterk variëren. Ze zijn uitsluitend gebaseerd op de statische vereisten in het individuele geval - hier kunt u nauwelijks richtwaarden geven.

Dit geldt ook voor de kosten van de constructeur. De rekeninspanning kan van geval tot geval sterk verschillen, en daarmee ook de kosten.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor de toegang tot het balkon?

Kostentracker-expert: het hangt natuurlijk altijd af van hoeveel comfort en luxe u wilt. Eenvoudige draaideuren van kunststof zijn relatief goedkoop, maar ook een hoogwaardige aluminium hefschuifdeur met enkele extra's kan erg duur zijn.

In principe spelen het volgende een rol in de prijs:

 • het deurtype
 • het frame materiaal en
 • de uitvoering van de beglazing

Om een ​​kleine gids te hebben, zijn de volgende minimumprijzen afhankelijk van het type deur (met normale maat).

balkondeurPrijs vanaf
Kunststof draaideur, eenvoudig ontwerpvan ongeveer € 250 tot € 300
Draai-kiepdeur van kunststofvan ongeveer € 300 tot € 600
Hef-schuifdeur van kunststofvan circa € 1.000 tot € 1.200
balkon-extra-kosten

Houten deuren zien er stijlvol uit, maar zijn de duurste optie

Het gekozen framemateriaal kan de prijs snel verhogen: als je hout als framemateriaal gebruikt, moet je rekening houden met 30% tot 50% hogere prijzen, afhankelijk van de houtsoort en het ontwerp. Aluminium en hout-aluminium versies kunnen twee keer kosten in vergelijking met plastic deuren.

Als het om beglazing gaat, stijgen ook hogere thermische isolatie-eigenschappen en betere inbraakbeveiliging de prijzen voor de balkondeur.

Speciale comfortkenmerken op de deur en extra extra's kunnen de prijs dan nog duurder maken.

Vraag: Wat kost de installatie van de deur dan?

Kostentracker-expert: in de meeste gevallen moet u tussen 600 EUR en 1.000 EUR berekenen. Als er een doorbraak in metselwerk bij komt, is deze vaak nog duurder.

De kosten kunnen niet altijd een vast tarief worden gegeven, in veel gevallen speelt de inspanning ter plaatse ook een belangrijke rol bij de installatiekosten.

Een grote hefschuifdeur is natuurlijk veel complexer om te installeren dan een simpele, smalle draaideur. Dit leidt uiteindelijk ook tot kostenverschillen.

Vraag: In het bovenstaande kostenvoorbeeld is het balkon aan de gevelzijde geïnstalleerd - zou een dakbalkon niet goedkoper zijn?

Kostentracker-expert: absoluut niet. De geveluitbouw van een zelfdragend balkon is beslist de goedkopere optie.

Zelfs een enkel dakraam met een uitgang kan tussen 2.500 EUR en 3.500 EUR kosten, waarvan er meerdere nodig zijn om de vereiste breedte te krijgen. Daarnaast zijn er hoge montagekosten, aangezien de dakraambreedte hier vermoedelijk de spantafstand zal overschrijden - dit betekent dat ook spanten moeten worden verwijderd en het dak op dit punt dienovereenkomstig moet worden omgebouwd. Zoiets zorgt vaak voor hoge meerkosten.

In ruil daarvoor krijgt u een relatief klein balkon, dat nauwelijks de afmetingen van ons aangrenzende balkon bereikt.

Voor een dakbalkon dat in het schuine dak wordt "ingevoegd", zou u door de complexe dakafbouw nog hogere kosten moeten berekenen en natuurlijk verliest u ook ruimte op de zolder.

Dakbalkons zijn natuurlijk altijd een optie - in vergelijking met het balkon aan de voorzijde echter beduidend duurder en onderhevig aan ruimteverlies, wat bij een aan het gericht balkon niet het geval is - levert het juist extra ruimtewinst op.