Bungalow bouwen: welke prijzen moet u berekenen?

bungalow-gebouw-prijzen
Het bouwen van een bungalow is doorgaans goedkoper dan het bouwen van andere typen huizen

De laatste jaren zijn er veel vaker bungalows gebouwd - steeds meer eigenaren van gebouwen waarderen de voordelen van dit type huis. De cost tracker expert laat in een interview weten welke prijzen je moet berekenen voor de bouw van een bungalow en welke prijsverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Wat kenmerkt een bungalow als een huisvorm?

Kostentracker-expert: het is typisch voor een bungalow dat alle delen van het huis zich op één niveau bevinden en alle kamers naast elkaar liggen.

Dit is ook het grote voordeel van deze bouwwijze - een bungalow biedt vanaf het begin een drempelloze toegang tot het huis en alle kamers - dit scheelt omslachtige en dure renovaties later als je ouder wordt.

De kamerindeling en de vorm van het huis kunnen compleet verschillen - je vindt vaak schuine gebouwen of U-vormen. Met de dakvormen van bungalows is praktisch alles mogelijk. Afhankelijk van de bijzondere bouwwijze verschillen bungalows vaak significant qua bouwkosten.

Vraag: Wat kost een bungalow - en wat kost het in vergelijking met andere typen huizen?

Kostentracker-expert: het is natuurlijk moeilijk om een ​​prijs te noemen voor een huis dat is gebouwd volgens individuele ideeën. Hier kunt u alleen terugvallen op gemiddelde waarden - in individuele gevallen kan de werkelijke bouwprijs echter iets afwijken van 100% of meer.

bungalow-gebouw-prijzen

Afhankelijk van de uitrusting kunnen de prijzen voor bungalows ver boven het gemiddelde liggen

Met middelzware uitrusting zonder speciale extra's kan een vierkante meterprijs tussen 1.150 EUR per m² en 1.600 EUR per m² woonoppervlak als globale richtlijn worden aangenomen.

Dat is iets duurder dan eengezinswoningen in een andere constructie - daar liggen de vierkante meterprijzen iets lager met de gemiddelde waarden. Maar zoals ik al zei, dit zijn slechts gemiddelde waarden - dat zegt bijna niets over de werkelijke bouwprijs.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de bijkomende bouwkosten, die ook behoorlijk hoog kunnen zijn.

Een prijsvoorbeeld uit de praktijk:

Er is een bungalow in solide constructie gebouwd in de grootte van 74 m² met een vierkante plattegrond.

Inrichtingdetail-
Metselwerk36,5 cm (T10) enkele schaal
vensterDrievoudige beglazing
kachelLucht-water warmtepomp, vloerverwarming in alle kamers
Gangbetegeld
BadkameruitrustingDouchecabine, ligbad, geheel betegeld
totale prijs131.000 euro

Als je naar dit voorbeeld kijkt, ligt de prijs per vierkante meter rond de 1.770 euro. Dit plaatst ons een beetje boven de gemiddelde prijsklasse, maar de luxe functies rechtvaardigen dat zeker.

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld - bij een ander huis met een vergelijkbare constructie kunnen de kosten de helft hoger zijn,

Vraag: Van welke kostenfactoren is de prijs van de bungalow eigenlijk afhankelijk?

Kostentracker-expert: bij het bouwen van een huis zijn natuurlijk veel factoren van invloed op de prijs. Zeker bij de bungalow zijn echter vooral de volgende factoren doorslaggevend voor de prijs:

 • de geplande vorm van het huis
 • de gekozen dakvorm
 • een mogelijke kelder
 • de gewenste energienorm
 • de gekozen verwarming en natuurlijk
 • apparatuur
 • de ligging van het huis

Vraag: In hoeverre speelt de vorm van de bungalow een rol?

Kostentracker-expert: hoe gecompliceerder een plattegrond is, hoe duurder het meestal is om deze te bouwen. Hiervoor zijn heel eenvoudige redenen:

bungalow-gebouw-prijzen

Hoe eenvoudiger de bungalow is gevormd, hoe goedkoper hij is

Hoe meer hoeken er in het buitenmetselwerk zijn, hoe complexer het is om te bouwen. Het materiaalverbruik is hoger en er is meer werktijd nodig. Dat maakt de constructie duurder.

In tegenstelling tot de zeer eenvoudige vierkante of rechthoekige plattegronden, zijn schuine en meervoudige schuine plattegronden aanzienlijk duurder.

Vaak wordt er voor een schuine plattegrond gekozen om een ​​beschut terras te kunnen bouwen; sommige bouwers willen ook een U-vorm, omdat een omaflat vaak bijzonder goed in te passen is. In sommige gevallen is de gehele bungalow ook als een plein rondom een ​​besloten binnentuin gebouwd, een zogenaamd atrium. Voor zo'n plattegrond zijn de kosten natuurlijk beduidend hoger.

Vraag: Heeft dat alleen invloed op de bouwkosten?

Kostentracker-expert: Nee, aangezien er in totaal een groter wandoppervlak wordt gecreëerd, zijn de bedrijfs- en onderhoudskosten later ook duurder voor gecompliceerde plattegronden:

 • het grotere wandoppervlak bij schuine plattegronden zorgt voor grotere warmteverliezen en dus hogere stookkosten
 • de kosten voor het schilderen of opnieuw bepleisteren van de gevel zijn duurder
 • Bij klinkergevels wordt de gezamenlijke renovatie later duurder

Een ingewikkelde plattegrond heeft dus ook een blijvende impact op de kosten die de woning met zich meebrengt.

Vraag: Wat zijn de verschillen in dakvorm?

Kostentracker-expert: in principe is een plat dak het goedkoopste in termen van bouwkosten. In de praktijk leveren platte daken echter vaak veel werk op vanwege de regelmatig noodzakelijke herstelmaatregelen voor waterdichting. Op de lange termijn zijn platte daken niet goedkoper dan andere dakvormen.

De prijzen voor de dakkosten vindt u in onderstaande tabel:

DakontwerpKosten per m²
Plat dakongeveer 40 euro per m²
Zadeldakongeveer 60 euro per m²
Monopitch dakongeveer 45 EUR per m² tot 50 EUR per m²
Schilddakongeveer 90 EUR per m²

Zoals de tabel al laat zien, is het monopitch-dak het relatief goedkoopste alternatief voor het platte dak. Hier zijn redenen voor:

 • een centrale gording is niet vereist
 • de positie van de kraagbalk die vereist is voor andere dakvormen kan worden weggelaten
 • het aantal benodigde spanten is beduidend lager

Bij het monopitchdak zijn er ook - bij voldoende dakhelling - geen problemen met de afdichting zoals bij het platte dak en gaat de dakbedekking meestal tientallen jaren mee zonder onderhoud.

bungalow-gebouw-prijzen

Een zadeldak is aanzienlijk duurder dan een monopitch-dak

Daarnaast is er nog een kostenrelevante factor: bij een monopitchdak is het resulterende dakoppervlak 30% minder dan bij schuine daken: dit betekent ook 30% minder kosten voor de dakbedekking door het kleinere oppervlak.

De isolatie moet vaak iets hoger worden ontworpen - dit nadeel loont ten opzichte van het schuine dak vanwege het kleinere te isoleren oppervlak naar nul toe.

In veel gevallen - maar niet in alle - zal het monopitch-dak zeker de meest kosteneffectieve dakvorm zijn.

Vraag: Dan is er toch nog de vraag van een kelder of vloerplaat?

Kostentracker-expert: precies. Dit is ook een zeer cruciaal punt voor de bouwkosten. Kortom, de kelder is op papier het veel duurdere alternatief. Het is echter niet zo eenvoudig als je het van dichterbij bekijkt.

Allereerst het verschil in kosten. Zelfs in ons voorbeeldhuis zou een kelder waarschijnlijk ongeveer 25.000 euro - 30.000 euro hebben gekost. De bodemplaat is natuurlijk veel goedkoper, rond de 8.500 euro.

Aan de andere kant veroorzaakt de kelder ongeveer 20% meer bouwkosten voor ons huis - maar er is 100% meer bruikbare woonruimte beschikbaar als dat nodig is, namelijk nog eens 74 m².

Dit is een heel belangrijk punt, vooral bij de bungalow, omdat een zolderombouw meestal niet mogelijk is - dus een kelder is de enige manier om de woonruimte indien nodig uit te breiden (tenzij je aan het bouwen bent, maar de kosten hiervoor zouden veel hoger zijn) ).

Bovendien moet u er rekening mee houden dat in de bungalow op de begane grond alle utiliteits- en technische ruimtes zonder kelder zich ook op de begane grond bevinden en het vloeroppervlak van het huis aanzienlijk vergroten. Dit gaat weer gepaard met hogere bouwkosten.

Als voorbeeld: als op de begane grond 20 m² bijkeuken en stookruimte zou worden geïntegreerd, neemt de woonruimte toe. In ons voorbeeld zou dat 20 x 1.770 EUR=35.400 EUR extra constructiekosten zijn.

In ons voorbeeld zou de volledige kelder met 74 m² goedkoper zijn dan een enkele utiliteits- en technische ruimte (bv. Stookruimte en stookruimte) met 20 m².

Bij de keuze voor of tegen een kelder moet niet alleen gekeken worden naar de meerkosten voor de kelderbouw. Dit is vaak de moeite waard - ook later met betrekking tot de restwaarde.

Vraag: Juist, hier moet je zeker goed over nadenken. Is het niet hetzelfde met de energienorm van het huis?

Kostentracker-expert: niet zo ingrijpend - maar ook hier moet je goed nadenken, dat klopt.

bungalow-gebouw-prijzen

Degenen die goed isoleren en afdichten, besparen veel op verwarming

Op het eerste gezicht lijkt een hogere energienorm verstandig, omdat dit de verwarmingskosten gedurende vele jaren kan verlagen. Ook hier is het echter niet zo eenvoudig.

Laten we het extreme voorbeeld nemen, passiefhuisbouw. De stookkosten in een passiefhuis zijn nagenoeg nihil (het kan hier ook niet zonder enige vorm van bijverwarming). Aan de andere kant zijn er ook hogere bouwkosten - volgens de gebruikelijke technische informatie bedragen de kostenstijgingen meestal 15% tot 30% van de totale kosten.

We vergelijken dit in een tabel:

UitzichtpuntEfficiëntie woning 70 (standaard)Passief huis
Jaarlijks verbruik van verwarmingsenergieminder dan 45 kWh / (m² a)minder dan 15 kWh / (m² · a)
Gemiddelde besparing035 kWh / (m² a)
Besparingen in EUR per jaar met olieverwarming0ongeveer 230 EUR
Besparingen in EUR per jaar met gasverwarming0ongeveer 150 EUR
Besparingen in EUR per jaar met verwarming op biomassa0ongeveer 110 EUR

De kleine berekening laat het al zien: de Passiefhuisstandaard bespaart u op stookkosten tussen 100 EUR en 230 EUR per jaar, afhankelijk van welk verwarmingssysteem in de normale efficiëntiewoning is geïnstalleerd.

Aan de andere kant zijn er tussen ongeveer 15.000 EUR en 40.000 EUR hogere kosten voor de passiefhuisstandaard tijdens de bouw. In ons geval zou het zich vanwege het kleine gebied op zijn vroegst na 50 - 60 jaar hebben terugbetaald.

Dit is natuurlijk ook maar een praktisch voorbeeld. Hier wordt echter aangetoond dat, zeker met de energienorm, 'meer' niet altijd automatisch 'beter' betekent. Verwarmingstechniek en isolatie moeten in een zinvolle relatie tot elkaar staan.

Vraag: Waarom is de ligging van de woning ook belangrijk?

Kostentracker-expert: omdat de bouwkosten in verschillende regio's in Duitsland sterk kunnen verschillen.

De gemiddelde kosten voor bungalows in vierkante meters die aan het begin zijn aangegeven, verschillen met enkele honderden euro's per vierkante meter, afhankelijk van de locatie, zelfs met de gemiddelde waarden:
in Berlijn en Brandenburg, bijvoorbeeld tussen 1.150 EUR per m² en 1.300 EUR per m² verhuizingen, kan men in Beieren of Noordrijn-Westfalen voor hetzelfde huis aannemen van ongeveer 1.300 EUR per m² tot 1.600 EUR per m².

Dus waar je bouwt, is niet onbelangrijk.

Tips en trucs

Let ook op de timing van de bouw: bouwprijzen en bouwkosten stijgen met ongeveer 3% - 7% per jaar. Hoe eerder u bouwt, hoe goedkoper het is.